Dolar
38,2921
-0,03%
Euro
43,6088
0,52%
Sterlin
51,0075
0,23%
Bitcoin
3.538.761
-1,01%
BİST-100
9.312,13
-0,10%
Gram Altın
4.093,569
1,08%
Gümüş
33,4
-0,56%
Faiz
48,21
0,00%

Kentbank'ta 4.1 Milyar Dolarlık sır

2001’de el konan Kentbank’la ilgili şok belgeler çıktı. Dosyanın tekrar açılması gündeme geldi

02.06.2014 07:59
Kentbank'ta 4.1 Milyar Dolarlık sır
16px
32px
2001’de el konan Kentbank’la ilgili şok belgeler çıktı. Dosyanın tekrar açılması gündeme geldi
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), tarafından 2001 yılında el konulan Süzer Grubu’na ait Kentbank dosyası bir türlü kapanmıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin iki yıl önce 4.1 milyar dolarlık tazminat ödenmesini öngördüğü Kentbank dosyasına, bu kez de yargı gölgesi düştü.

Kentbank ile ilgili Türkiye’de görülen davalarda, bazı usulsüzlükler yaşandığı belirlendi. Kentbank dosyasını yeniden açacak nitelikte olan yeni bilgi ve belgelerle ilgili değerlendirmeler ise devam ediyor.

17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında yargıda başlayan gerilim, bazı dosyaların yeniden gündeme gelmesine yol açtı.

Bu dosyaların başında da, bankacılık sektöründe büyük tartışmalara yol açan Süzer Grubu’na ait Kentbank dosyası geliyor. 2001 yılında BDDK tarafından el konulan Kentbank’ın sahibi Süzer Grubu, banka ile açtığı tüm davaları kazandı. BDDK ise, bankanın iadesi konusunda verilen kararları ise uygulamadı. 

4.1 milyara mahkûm etti

Süzer Grubu da, AİHM’e giderek Türkiye’ye Kentbank’a el konulduğu için, 4.1 milyar dolarlık tazminata mahkûm etti. Süzer Grubu ise, sürpriz bir şekilde iki yıl önce, 4.1 milyar dolarlık tazminat talebinden vazgeçti.

Bu durum, kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açarken, gözlerin de Süzer Grubu’nun Kentbank davalarını bakan mahkemelere çevrilmesine yol açtı.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından ise, söz konusu davalarla ilgili yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktığı ve belgelerin devletin bazı birimlerine sunulduğu öğrenildi. Belgelerin Kentbank dosyasının yeniden açılmasını sağlayacak nitelikte olduğu belirtildi. Kentbank belgeleri ile ilgili değerlendirmenin önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.
Hüseyin ÖZay/Taraf
benzer haberler
Fitch'ten Türkiye analizi: Siyasi belirsizlik not görünümünde bozulmaya sebep olabilir
Fitch'ten Türkiye analizi: Siyasi belirsizlik not görünümünde bozulmaya sebep olabilir