Araştırmacılar yeni bir kuantum dolanıklığı türü keşfetti
Technion'dan yapılan bir araştırma, fotonların nanometre boyutlarındaki yapılarda toplam açısal momentumları üzerinde yeni bir kuantum dolanıklığı formunu ortaya koydu. Bu keşif, gelecekte kuantum iletişimi ve bilişimi bileşenlerinin miniaturizasyonu açısından önemli bir rol oynayabilir.

Kuantum fiziği, zaman zaman alışılmadık tahminlere yol açabiliyor. 1935 yılında Albert Einstein ve meslektaşları Boris Podolsky ile Nathan Rosen, bir parçacığın durumunu bilmenin diğer parçacığı anında etkileyebileceğini keşfetmiş ve bu durumu "uzaktaki ürkütücü etki" olarak tanımlamışlardı. Bu buluş, kuantum dolanıklık fenomenini doğurdu.
Technion'dan Prof. Asher Peres'in, kuantum dolanıklığına dayalı kuantum iletişimini mümkün kılacak önemli bir keşif yaptığı biliniyor. 2022 Nobel Fizik Ödülü, bu alandaki keşiflerinden dolayı Alain Aspect, Anton Zeilinger ve John Clauser'a verildi.
Kuantum dolanıklığı fotonlar gibi parçacıklarda, frekans, yol ve elektrik alanı yönü gibi özelliklerde gösterilebiliyor. Ancak nanometre boyutlarındaki yapılarla yapılan son araştırmalar, bu dolanıklığın fotonların toplam açısal momentumu üzerinden gerçekleşebileceğini ortaya koydu.
Technion araştırmacıları, fotonların nanosistemlere girmesinden ölçülmesine kadar geçirdiği süreci inceledi. Bu araştırma, fotonların dolanıklık özelliklerini ve bu fenomenin miniaturize edilmiş kuantum cihazlarının geliştirilmesindeki potansiyelini ortaya koydu.
patronlardunyasi.com