Türkiye'den çekilen BP'de işler tersine döndü: Borcunun 4 milyar dolar artması bekleniyor
2024'ün sonlarında Türkiye'den çekilme kararı alan British Petrol'de işler iyi gitmiyor. 111 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye'deki tüm istasyonlarını Petrol Ofisi'ne devreden BP'de 2025 yılının ilk üç ayında borçlarının artacağını ve gaz üretim seviyelerinin düşeceğini öngörüyor. Petrol devinin net borcunun, 2024 sonunda 23 milyar dolar seviyesindeyken, ilk çeyreğin sonunda yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek olması öngörülüyor. Eleştirilerin odağındaki 62 yaşındaki başkan Helge Lund, 2026 yılında görevden ayrılacağını söyledi.

FTSE 100'de işlem gören şirket, bunun sebeplerinden birinin ikramiye ödemeleri ve düşük karbonlu varlıkların satışları ile ilgili ödemelerin zamanlamaları, diğerinin ise mevsimsel envanter etkileri olduğunu belirtti.
Ayrıca, Mısır ve Trinidad & Tobago'daki son yatırımların geri çekilmesi nedeniyle azalan gaz ve düşük karbonlu enerji üretiminin etkisiyle yukarı yönlü üretimin daha düşük olması bekleniyor. İkinci bölgede grup, geçen Aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini Perenco T&T'ye sattı.
62 YAŞINDAKİ BAŞKAN İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI
BP, petrol üretiminin hafif artmasını beklerken, gaz pazarlama ve ticaret sonucunun 'zayıf' olmasını bekliyor. Müşteriler ve ürünler bölümü için ise şirket, mevsimsel hacimlerdeki düşüş nedeniyle ticaretin olumsuz etkileneceğini, ancak rafineri marjlarının daha güçlü olacağını belirtti.
BP'nin son ticaret güncellemesi, başkanı Helge Lund'un yatırımcıların uzun süredir devam eden eleştirileri arasında istifa edeceğini açıklamasından bir hafta sonra geldi. BP, Lund'un 'büyük olasılıkla' 2026 yılında ayrılacağını söyledi.
62 yaşındaki Lund, BG Group, Statoil (şimdiki adı Equinor) ve Norveçli mühendislik şirketi Aker Solutions'da görev aldıktan sonra 2019 yılında şirkete katıldı.
Onun liderliğinde BP'nin hisse fiyatı, eski CEO'su Bernard Looney'nin öncülük ettiği yeşil enerjiye yönelik girişimin başarısızlığa uğramasının ardından üçte bir oranında düştü.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINI AZALTACAK, PETROL VE DOĞALGAZ YATIRIMLARINI ARTIRACAK