Otomotiv devleri elektrikli araç pazarında zorlanıyor, ilk vazgeçtikleri modeller ise şaşırtıyor
Küresel otomotiv sektörü, elektrikli araçlara (EV) geçiş sürecinde önemli zorluklarla karşı karşıya. Artan üretim maliyetleri, düşen tüketici talebi, yüksek faiz oranları ve tedarik zinciri sorunları, birçok otomobil üreticisinin elektrikli Van, SUV ve diğer modellerinin üretimini durdurmasına ve işten çıkarmalara gitmesine neden oluyor. Bu nedenlere ek olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileri de eklenince şirketler kâr stratejilerini acil şekilde değiştiriyorlar.

Patronlar Dünyası Özel
Son yıllarda yükselişe geçen elektrikli araç sektörü, 2025'in il aylarından itibaren sert bir fren yapmak zorunda kaldı. Yüksek üretim maliyetleri, zayıflayan talep, küresel ekonomik belirsizlikler ve tedarik zinciri krizleri nedeniyle birçok otomotiv devi, elektrikli araç projelerini askıya aldı, üretimi yavaşlattı ya da bazı modellerin fişini çekti. Sektörde art arda gelen işçi çıkarma haberleri, "elektrikli devrim"e dair iyimser tabloyu gölgede bıraktı.
TRUMP'IN GÜMRÜK TARİFELERİ OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ ZORLUYOR
ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık döneminde elektrikli araçlara yönelik bazı kararlar aldı. Trump, 2030'a kadar yeni araçların yüzde 50'sinin elektrikli olmasını hedefleyen 2021 tarihli yönergeyi yürürlükten kaldırdı. Elektrikli araç şarj istasyonları için ayrılan 7,5 milyar dolarlık federal yatırım iptal edildi. Elektrikli araç alıcılarına sunulan 7 bin 500 dolara kadar federal vergi kredisi sona erdirildi. Yine son kararlara göre, eyaletlerin kendi araç emisyon standartlarını belirleme yetkisi ortadan kaldırılacak. Öte yandan, elektrikli araç üretimi için gerekli olan lityum-iyon bataryalar gibi birçok ithal ürüne yeni gümrük vergileri uygulamaya kondu.
Otomotiv devleri ise, tarife ücretlerini zam olarak fiyatlara yansıtmaya hazırlanıyor. Öte yandan, birçok şirket bazı araç modellerinin üretimini sonlandırdı ve binlerce kişi işten çıkarıldı. Üretim tesislerini de kapatan şirketler öncelikle Van modellerinden vazgeçti. Birçok otomotiv lideri Van ve SUV modellerinin üretimini sonlandırma kararı aldı.
FORD
Ford, Avrupa'daki elektrikli araç satışlarının beklenenin altında kalması ve artan rekabet baskısı nedeniyle 2027 yılı sonuna kadar Avrupa'daki işgücünde 4 bin kişilik bir kesintiye gideceğini duyurdu. Bu kesintilerin büyük bir kısmı Almanya'da gerçekleşecek. Şirket, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikasında da işçilerin çalışma sürelerini kısaltacak.
Ford, elektrikli pick-up modeli F-150 Lightning ve E-Transit modellerinin tam elektrikli versiyonlarını durdurdu.
VOLKSWAGEN
Volkswagen, Almanya'daki Zwickau fabrikasında elektrik motorlarının yetersizliği nedeniyle Audi Q4 E-tron, Audi Q4 Sportback E-tron, VW ID4 ve VW ID5 modellerinin üretimini yaklaşık üç hafta süreyle duraklattı. Ayrıca, Dresden tesisindeki yaklaşık 300 çalışanını işten çıkardı.
MERCEDES
Mercedes-Benz de, kârlılığı artırma stratejisi kapsamında küçük Van segmentinden çekilme kararı aldı. Şirket, Citan ve T-Class modellerinin 2025 ortasında üretimden kaldırılacağını duyurdu.
NISSAN
Honda ile birleşme görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ekstra zor günler geçiren Nissan elektrikli araç pazarında en fazla zorlanan marka oldu. Küresel üretim kapasitesini yüzde 20 oranında azaltarak 9 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.
Nissan, GT-R (R35), Titan, Altima, NV Cargo Van modellerinin üretimini durdurdu.
GENERAL MOTORS
GM de bugün yaptığı açıklamada, talepteki düşüşe yanıt olarak Ontario’daki elektrikli ticari araç üretimini Ekim 2025’e kadar geçici olarak durdurma kararı aldığını bildirdi. Geçici işten çıkarmalarla birlikte tesis, 2026 model BrightDrop Van’lar için yeniden yapılandırılacak.
patronlardunyasi.com