Fare beyninin haritalanması, insan beyni hakkında yeni bir perspektif sunuyor
Beynin karmaşıklığını anlamaya çalışmak, uzayın enginliğini kavramaya çalışmaya benziyor. İnsan anlayış kapasitesinin ötesinde bir zorluk gibi görünen bu araştırma, fare beyninin küçük bir bölümünü ayrıntılarla haritalayarak, nörolojik yapımızı daha iyi anlamamıza olanak tanıyacak.

Yeni bir araştırma, sadece bir kum tanesi büyüklüğündeki fare beyni hacmini analiz ederek, beynin içindeki devasa nörolojik yapıyı daha net bir şekilde kavramamıza yardımcı olmayı amaçlıyor. Araştırma, yarım milyar sinaps bağlantısı ve 5,4 kilometrelik sinirsel yollarla, 84.000 nöron arasındaki ilişkileri haritalamak için yoğun bir çaba sarf etti. Sonuç, şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı memeli beyin haritası oldu.
Araştırma, Princeton Üniversitesi, Baylor Tıp Fakültesi ve Allen Beyin Bilimi Enstitüsü de dahil olmak üzere 22 farklı kurumdan 150'den fazla bilim insanının katılımıyla gerçekleştirildi. Dokuz yıl süren bu çalışmalar, beyin yapısının yanı sıra işlevlerinin de anlaşılmasına katkı sağladı
Stanford Üniversitesi'nde görevli sinir bilimci Andreas Tolias, "Beyin, dünyayı görmemizi, duygu sahibi olmamızı ve kararlar almamızı sağlayan biyolojik dokudur. Bu verinin benzersiz yanı hem yapıyı hem de işlevi bir araya getirmesidir" dedi.
Fareye koşu bandında hareket ederken video klipler (The Matrix gibi) gösterildi ve beyin aktiviteleri izlendi. Ardından fare beyninin 28.000 ayrı katmana ayrılmasını sağlayan ekip, yapay zeka teknikleri ve insan kontrollerinin birleşimiyle nöronal ağları çözüp, beynin bağlantı şemasını oluşturdu. Bu şemaya "konnektom" deniyor. Daha önce böcek beyinleri üzerinde yapılan benzer çalışmalar olsa da bu araştırma insan beynine yönelik yapılan çalışmalara bir adım daha yaklaşmamızı sağladı.
Princeton Üniversitesi'nden nörobilimci H. Sebastian Seung, "Konnektomi, beyin biliminin dijital dönüşümünün başlangıcıdır" diyerek, bu çalışmaların dijitalleşme sürecindeki önemine dikkat çekti.
Araştırmanın kamuya açık verileri, insan beyninin hız ve verimlilik açısından en gelişmiş yapay zeka modellerinin bile gerisinde kalmadığını göstermeye yardımcı olacak. Ayrıca, bu bulgular, beynin nasıl çalıştığını anlamamızı sağlamanın yanı sıra, beynin hastalıkları, özellikle de bunama gibi durumları daha iyi incelememize olanak tanıyacak. Seung, "Bu projeyle geliştirilen teknolojiler, bir bozukluğa yol açan anormal bağlantı örüntülerini tespit etme konusunda ilk şansımızı verecek" dedi.
Araştırma, Nature dergisinde bir dizi makale olarak yayımlandı.
patronlardunyasi.com