Koç, İtalya'da sendikayla anlaştı: Papa mı Bakan mı etkin oldu?
Papa’nın devreye girdiği, ayinde ana gündemine aldığı Beko’nun İtalya’daki işten çıkarma süreci rafa kalktı.

Gökmen Mert KURAL
İtalya’da uzun süredir gündem Koç Holding’in Beko tesislerinde yapacağı kapanma ve işten çıkarmalardı. Bugün karar açıklandı; Koç Holding sendikalarla anlaştı. Anlaşma kapsamında Beko, ülkede planlanan işten çıkarmaları azaltmak amacıyla sendikalarla uzlaşmaya vardı. Arçelik’in sahibi olduğu şirket, daha önce 2 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Yeni anlaşmayla bu sayı yarıdan fazla azaltılacak ve çıkışlar gönüllülük esasına göre yapılacak.
Peki Koç’un bu kararı almasına kim etki etti? Sadece sendikalar ve yerel yönetimin baskısıyla mı anlaşma imzalandı? Zira uzun süredir sendikalar ve yerel yönetim eylem ve protestolarla, Koç Holding’e işten çıkarma ve fabrika kapama kararını gözden geçirmesini iletmişti. Ancak bu süreç, geçen yıl başarılı olmayınca sendika ve yerel yönetim temsilcileri Vatikan’a başvurmuştu.
PAPA, AYİNDE İŞTEN ÇIKARMALARI KONUŞTU
Comunanza Belediye Başkanı Domenico Saccon öndeliğindeki bir heyet, Papa Francis ile görüşmüştü. Patronlar Dünyası’nın ilk kez duyurduğu bu haberin ardından Papa ile işçilerin görüşmesine Kardinal Augusto Paolo Lojudice ve papaz Giampiero Palmieri’nin katıldığı bildirildi. Papa, ayinde yaptığı konuşmada, “Çalışma hakkı onur hakkıdır. Ekonomik ya da finansal nedenlerle işçilerin çalışma hakkı elinden alınmamalıdır” demişti.
BAKAN, TÜRKİYE’YE GELDİ
Bu haberin ardından şubat ayında ise Türkiye önemli bir ziyaretçiyi ağırladı. İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, Türkiye’ye gelerek Koç Holding ve iştiraki Beko yetkilileri ile görüşerek İtalya’daki işten çıkarmalar konusunu gündeme almıştı.
Aradan geçen 2 ayın ardından Beko yani Koç Holding, geri adım attı ve anlaşmaya karar verdi. Burada Papa Francis mi yoksa Bakan Urso mu etkin olduğu bilinmiyor. Belki her ikisi de. Zira 2000 kişilik istihdam İtalya için oldukça önemli.
patronlardunyasi.com