Yapay zeka tarafından 160 binden fazla yeni virüs keşfedildi 

Yapay zeka tarafından 160 binden fazla yeni virüs keşfedildi 

Bilim insanları, geliştirdikleri yapay zeka aracı ile 161 bin 979 yeni RNA virüsü keşfetti. Araştırmacılar bu keşfin, dünya üzerindeki yaşamın haritalanmasını iyileştireceğine ve henüz karakterize edilmemiş milyonlarca virüsün tanımlanmasına yardımcı olacağına inanıyor. Araştırma Cell dergisinde yayınlandı ve şimdiye kadar yapılan en büyük virüs keşfi olarak öne çıktı.

Yapay zeka tarafından 160 binden fazla yeni virüs keşfedildi 
16px
24px
10.10.2024 16:53Güncelleme: 10.10.2024 16:57
ABONE OLgoogle

Bilim insanları, dünya üzerindeki yaşamın haritalanmasını büyük ölçüde iyileştireceğine ve henüz karakterize edilmemiş milyonlarca virüsün tanımlanmasına yardımcı olabileceğine inandıkları bir makine öğrenme aracı kullanılarak 161 bin 979 yeni RNA virüsü türü keşfetti. 

Çalışma Cell dergisinde yayınlandı ve şimdiye kadar yayımlanmış en büyük virüs türü keşif makalesi olma özelliği taşıyor. 

KEŞFEDİLECEK MİLYONLARCA VİRÜS VAR 

Araştırmacılar arasında yer alan Sidney Üniversitesi Tıp ve Sağlık Fakültesi Tıp Bilimleri Okulu'ndan kıdemli yazar Profesör Edwards Holmes, çalışma ile ilgili şunları söyledi: 

“Dünyadaki yaşamın gizli bir alanına açılan bir pencere sayesinde olağanüstü bir biyolojik çeşitliliğin ortaya çıktığını görüyoruz.  Bu, tek bir çalışmada keşfedilen en fazla sayıda yeni virüs türü ve aramızda yaşayan virüsler hakkındaki bilgimizi büyük ölçüde genişletiyor. Bu kadar çok yeni virüsü tek seferde bulmak akıl almaz ve sadece yüzeyi tırmalayarak bir keşif dünyasının kapılarını açıyor. Keşfedilecek milyonlarcası daha var ve bu yaklaşımı bakteri ve parazitleri tanımlamak için de kullanabiliriz." 

RNA VİRÜSLERİ SADECE İNSANLARLA İLİŞKİLİ DEĞİL 

RNA virüsleri genellikle insan hastalıklarıyla ilişkilendirilse de dünyanın dört bir yanındaki aşırı ortamlarda da bulunurlar ve hatta küresel ekosistemlerde önemli roller oynayabilirler. Bu çalışmada atmosferde, sıcak su kaynaklarında ve hidrotermal menfezlerde yaşadıkları bulundu. 

Profesör Holmes sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Aşırı ortamların bu kadar çok virüs türünü barındırması, bu canlıların olağanüstü çeşitliliğinin ve en zorlu ortamlarda yaşama azminin bir başka örneğidir ve potansiyel olarak bize virüslerin ve diğer temel yaşam formlarının nasıl ortaya çıktığına dair ipuçları verebilir."  

YAPAY ZEKA ARACI NASIL KULLANILDI? 

Araştırmacılar, 47 bin 250 nükleotide kadar uzun virüs genomları ve genomik olarak karmaşık bilgiler de dahil olmak üzere çok miktarda genetik dizi verisini hesaplamak ve 160 binden fazla virüsü keşfetmek için LucaProt adlı derin öğrenme algoritmasını geliştirdiler. 

Profesör Holmes yapay zeka aracı ile ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:  

"Bu virüslerin büyük çoğunluğu zaten dizilenmişti ve kamu veritabanlarındaydı. Ancak o kadar farklıydılar ki kimse ne olduklarını bilmiyordu. Sıklıkla dizi 'karanlık madde' olarak adlandırılan şeyi oluşturuyorlardı. Yapay zeka yöntemimiz tüm bu farklı bilgileri organize edip kategorilere ayırabildi ve bu karanlık maddenin anlamını ilk kez aydınlattı.”

patronlardunyasi.com 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde