Türkiye'nin ilk kadın beyin cerrahı Dr. Aysima Altınok hayatını kaybetti
Türkiye’nin ilk kadın beyin ve sinir cerrahı Dr. Aysima Altınok, 95 yaşında hayatını kaybetti. Tüm hayatını bilime adayan ve mirasını da gençlerin eğitimi için bağışlayan Altınok, ‘erkek işi’ denilen beyin cerrahisinde başarısıyla binlerce gence ışık oldu.

Türk ve dünya beyin cerrahisi alanında önemli isimler arasında yer alan ve Türkiye’nin ilk kadın beyin ve sinir cerrahı olan Aysima Altınok yaşamını yitirdi. Yıllarca alanında önemli çalışmalara imza atan ve gençlere örnek olan Altınok’un cenazesi yarın Zincirlikuyu Camii’nde öğle namazı sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
TIP FAKÜLTESİNE ÜÇÜNCÜLÜKLE GİRDİ
Erzincan’da 1929 yılında dünyaya gelen Aysima Altınok, 1939 yılında ailesiyle birlikte geldiği İstanbul’da başarılı bir lise eğitiminin ardından o zamanların tek tıp fakültesi olan İstanbul Tıp Fakültesi’ne üçüncülükle girdi. İkinci sınıfta ise hangi alanda uzmanlık yapacağına karar vermişti. ‘Beyin cerrahı olacağım’ diyerek zorlu bir yolculuğa adım atan Altınok o zamanları şöyle anlatmıştı;
KADIN DOKTORLARI CERRAHİ BÖLÜMLERE ALMIYORLARDI
"1952 yılında üniversiteden mezun oldum. Türkiye’de de dünyada da beyin cerrahı sayısı azdı. Bazı üniversiteler beni kadın doktorları cerrahi bölümlere almadıkları için reddettiler. Doç. Dr. Feyyaz Berkay o zaman nöroloji kliniğinin üstünde bir nöroşirurji departmanı kurmuştu. Ben de ona gittim beyin cerrahı olmak istediğimi söyledim. Gelip ameliyatları seyretmek için izin istedim ve o da kabul etti. Arkasına bir merdiven koydu ben tepesinden hepsini takip ettim. İki buçuk sene çalıştım orada. 1956 yılında ise Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde Türkiye’de nöroşirurjinin (beyin ve sinir cerrahisi) kurucusu olarak kabul edilen Doktor Hami Dilek’in asistanı oldum ve ondan eğitim aldım. Sonra gazetede bir ilan gördüm. Bakırköy Akıl Hastanesinde bir asistan açığı varmış. Doktor Hüsamettin Gökay’ın asistanı olarak çalışmaya başladım. 1959 yılında uzman oldum ve 9 yıl sonra da klinik şefi oldum. 30 küsur sene Bakırköy’de çalıştım.
‘DOKTORLUK ERKEK İŞİ’ DEDİLER
Doktorluk zaten erkek işi, beyin cerrahı zaten büsbütün öyle. Ne olacaksın sen?” derdi çevremdekiler. Ben istedikten sonra her şeyi yaparım dedim. Ben bugüne kadar yapamayacağım hiçbir işe başlamadım. Her başladığım işi başından sonuna kadar düzgün götürdüm. O yıllarda da başladığım işi tamamlamak istedim hep. Sabaha kadar uyumam, her hastamla ilgilenirdim. Yani kız çocuklarının, erkeklerden bir farkı olmadığı hatta bazı alanlarda çok daha başarılı olabileceğini söylüyorum.
KADININ KENDİNİ SEVMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Kız çocuklarına eşitlik kavramını mutlaka öğretin ve onların da bu hayata katacakları değerlere dair onları yönlendirin. Kendine güvenen kız çocuklarının yetişmesi için artık daha fazla sayıda bilinçli ebeveyn ve toplumsal etki yaratan insan var. Kız çocuklarınıza, kendini sevmenin bir lüks olmadığını, daha iyisini hak ettiğini, “Ben iyi bir hayatı hak ediyorum” diyerek güne başlamayı öğretin. Kendini seven her bir kadın, kendi değerlerini var ederek; cinsiyet eşitsizlikleri barındıran sistemi aksatmış olur. Bu yüzden; kadının kendini sevmesi çok önemlidir.”
ULUSLARARASI KABUL GÖREN İSİM
Altınok uluslararası alanda da Türk kadınını başarıyla temsil eden isimdi. Beyin cerrahisinin saygın uluslararası dergilerinden ActaNeurochirurgica’da meslektaşlarımızın yazdığı biyografisi 2007’de yayınlandığında Alman Prof. Dr. Gabriele Schackert şu yorumu eklemişti;
“Dr. Aysima Altınok’un mesleki kariyeri 1950’lerde başlamıştır. O yıllarda bir kadının doktor olması olağanüstüydü, hele beyin cerrahı olarak kabul görmesi çok daha güçtü. Beyin cerrahisi eğitimini 1959 yılında tamamlamış olan Dr. Aysima Altınok’un beyin cerrahisi becerilerinin yanı sıra liderliğinin ve eğitimci kimliğinin erkek meslektaşları tarafından kabul görmüş olması takdire şayandır.“
Türk Nöroşirürji Derneği’nin ve Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği’nin ‘Hizmet Ödülleri’yle de ödüllendirilen Altınok, Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı kurucu üyesi, Türk Nöroşirürji Cemiyeti kurucu üyesi, Türk Cerrahi Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği, Türk Nöroşirürji Akademisi, Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği’nin onursal üyesiydi. Avrupa Nöroşirürjiyenler Birliği’nin (EANS) web sayfasında liderler arasında kısa biyografisi yer alırken yine bir başka uluslararası yayında dünyadaki ilk kadın beyin cerrahları arasında tanımlandı.
MAL VARLIĞINI EĞİTİME ADADI
Altınok, mal varlığını ise kız çocuklarını okutmaya adadı ve Türk Eğitim Vakfı’na bağışladı.
patronlardunyasi.com