Petrol devi Shell’den büyük veda
Petrol devi Shell, Finlandiya, İsveç ve Norveç’teki toplam 630 akaryakıt istasyonunu yerli ortağı St1’e devrederek, İskandinav akaryakıt dağıtım pazarından markasını tamamen çekiyor.

Feramuz ERDİN
Shell markası altında işletilen istasyonların da katılımıyla, St1 markası bölgede tam 1250 istasyonun sahibi olacak.
AYRILIK ESKİ, VEDA ŞİMDİ
Aslında bugünkü operasyonun geçmişi tam 10 yıl öncesine dayanıyor. 10 yıl önce İskandinavya akaryakıt dağıtım sektöründen ayrılmaya karar veren Shell, aradaki anlaşma gereğince, burada bulunan 630 istasyondaki isim hakkının St1 isimli yerli firma tarafından kullanılmasına izin vermişti. Anlaşmanın bu yıl sona ermesi üzerine St1 artık istasyonlarda kendi markasını kullanacak.
TÜRKİYE’DE DE AYNISI OLMUŞTU
2015 yılında Fransa merkezli petrol ve gaz şirketi Total, Türkiye'deki akaryakıt dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe Generale'i yetkilendirmişti. Türkiye’de 1992’den beri faaliyet gösteren ve ülkenin 5'inci büyük akaryakıt dağıtım şirketi olan Total, bu kararı aldığında toplam 440 akaryakıt istasyonuna sahipti. Yürütülen görüşmeler sonunda şirket, Türkiye’deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıklarını Demirören Holding’e 325 milyon euroya satmıştı.
TOTAL ENERGIES, BP VE PETROL OFİSİ
Türkiye’de şimdilerde TotalEnergies markası altında faaliyetlerini sürdüren şirket, OYAK enerji sektörü şirketi olan Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. tarafından satın alınmış ve istasyon sayısı 500’e ulaşmıştı.
Bir süre önce sayıları 770’i bulan istasyonlarını Petrol Ofisi'ne satan BP de tam 111 yıl sonra Türkiye akaryakıt dağıtım pazarından çıkmıştır. BP istasyonlarının ülke çapında PO markasına dönüştürülmesi çalışması ise halen devam etmektedir. Sektördeki Rus Lukoil ve Azeri SOCAR firmaları ise hem
dağıtım hem de rafinericilik anlamında Türkiye pazarna önemli katkılar sunmaktadır.
SHELL - TURCAS
Ülke çapındaki 1.150 akaryakıt dağıtım istasyonunu yerli ortağı Turcas Petrolcülük ile birlikte işleten Shell’in ülkemizde, bunun haricinde tek başına yürüttüğü operasyonları da bulunmaktadır. Tam 68 ülkeye ihracat yapan Derince’deki madeni yağ ve gres üretim tesisi ile elektrik, doğalgaz, havacılık,
denizcilik ve kimya alanlarındaki diğer faaliyetleri bunlar arasında sayılabilir. Shell’in 2010’lu yıllarda gerçekleşen ancak olumlu sonuç vermemesi üzerine son verilen yeni teknolojiyle (shale) hidrokarbon arama çalışmaları o dönemde gündem olmuştu.
DEVLERLE REKABET EDEN YERLİ ŞİRKETLER
Türkiye akaryakıt pazarında varlıklarını her geçen gün artıran akaryakıt dağıtım firmalarından bazıları ise şunlardır: Opet, Alpet, Akpet, Aytemiz, Sunpet, Türkiye Petrolleri. Bunların yanında akaryakıt dağıtım lisansına sahip olan irili–ufaklı birçok firma da sektörde faaliyet göstermeye devam
etmektedir.
patronlardunyasi.com