Mehmet Şimşek, AB'nin ekonomi temsilcileriyle buluştu, işbirliğine yönelik görüş birliğinin oluştuğunu söyledi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 yıl aradan sonra Brüksel'de düzenlenen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu Toplantısı'yla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığını belirten Bakan Şimşek, "AB’li mevkidaşlarımızla yaptığımız verimli toplantılarda ekonomik ilişkilerin geliştirilerek işbirliğinin her alanda artırılmasına yönelik görüş birliği oluştu. Ayrıca Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize kolaylığı hususları ele alındı" dedi. Toplantının ardından açıklanan ortak bildiride "Türkiye, hem bir aday ülke hem AB'nin kilit bir ortağıdır" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu Toplantısı, 6 yıl aradan sonra Brüksel'de düzenlendi.
Toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görüşmelerle ilgili sosyal medya platformu X'teki hesabından paylaşım yaptı. Toplantının çok yapıcı bir atmosferde gerçekleştirildiğini belirten Bakan Şimşek, Avrupa merkezli uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkilerin daha da derinleştirilmesinin değerlendirildiğini kaydetti. Bakan Şimşek'in mesajı şöyle:
'ÇOK YAPICI BİR ATMOSFER'
"Türkiye-Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısını 6 yıl aradan sonra bugün Brüksel’de çok yapıcı bir atmosferde gerçekleştirdik.
AB’li mevkidaşlarımızla yaptığımız verimli toplantılarda ekonomik ilişkilerin geliştirilerek işbirliğinin her alanda artırılmasına yönelik görüş birliği oluştu. Ayrıca Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize kolaylığı hususları ele alındı."
'FİNANS KURULUŞLARIYLA İLİŞKİLERİN DERİNLEŞTİRİLMESİ DEĞERLENDİRİLDİ'
"Avrupa merkezli uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkilerin daha da derinleştirilmesi değerlendirildi.
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğun bir sonraki toplantısının ülkemizde yapılması kararlaştırıldı."
TOPLANTIYA TOBB BAŞKANI DA KATILDI
Toplantıya AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.
TOPLANTININ SONUNDA ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI
Toplantının sonunda yayımlanan ortak bildiride, "Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik karşılıklı bir taahhüt niteliğindedir" ifadesi yer aldı.
'TÜRKİYE HEM ADAY ÜLKE HEM DE AB'NİN KİLİT ORTAĞIDIR'
Bildiride, toplantının Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için atılmış önemli bir adım olduğuna işaret edilerek, "Türkiye, hem bir aday ülke hem AB'nin kilit bir ortağıdır. Mevcut jeopolitik konjonktürde, Türkiye-AB ilişkilerine hukukun üstünlüğü, demokrasi, medya özgürlüğü ve insan haklarına saygı gibi, ekonomik güvenin sürdürülmesi ve iş yapma ortamının kolaylaştırılmasında da kilit rol oynayan değerler rehberlik etmelidir. Bu yönde samimi bir çaba gösterilmesi, temel öneme sahiptir" değerlendirmeleri paylaşıldı.
Diyalog toplantısının hükümetler arası oturumunda, tarafların zorlu ve belirsiz küresel görünüm çerçevesinde, Türkiye ve AB'deki son ekonomik politika gelişmelerini ve ekonomik beklentileri değerlendirdikleri kaydedilen bildiride, AB'nin rekabetçiliği güçlendirmeye yönelik son girişimleri ile Türkiye'nin 2025-2027 Ekonomik Reform Programı kapsamında üretkenliği artırmak ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla attığı yapısal reform adımlarının da ele alındığı belirtildi.
TÜRKİYE'DEKİ YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİNİN ÖNEMİ VURGULANDI
Bildiride, "Taraflar, Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesinin ve AB ile uluslararası finans kuruluşlarının katılımının artırılmasının önemini vurguladılar" ifadesi kullanıldı.
Toplantıya, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankasının da katılım sağladığı aktarılan bildiride, şunlar kaydedildi:
"Tüm taraflar, Uluslararası Finans Kuruluşlarının rekabet gücünü, ekonomik sürdürülebilirliği ve uyumu artırmak amacıyla yürüttükleri çalışmaların önemini vurguladı. Taraflar, ayrıca AB ve Türkiye'nin politika öncelikleri doğrultusunda, uluslararası finans kuruluşlarının faaliyetlerinin eşgüdüm içerisinde ve tamamlayıcı nitelikte olmasının, azami katma değer yaratacağını belirtti."
Bildiride, toplantı kapsamında Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu da yapıldığı, Türkiye ve AB iş dünyası temsilcileri, uluslararası finans kuruluşları temsilcileri ve Türkiye Yatırım Platformuna katılım sağlayan ulusal kalkınma bankalarının bir araya geldiği bildirildi.
Türkiye-AB ekonomik, mali ve yatırım ilişkilerinin daha da geliştirilmesine yönelik imkanların ele alındığına dikkat çekilen bildiride, özellikle rekabetçiliğin güçlendirilmesi ve KOBİ'lerin uzun vadeli finansmana erişiminin kolaylaştırılması üzerinde durulduğunun altı çizildi.
patronlardunyasi.com