Mahkemeler zora düşen firmaların konkordato davalarına yetişemiyor
Türkiye’de asliye ticaret mahkemelerine açılan konkordato talepli davalar hız kesmiyor. Mahkemeler, hemen hemen her gün yeni firmaların “mali sıkıntıları aşma” talepli dosyalarını kabul edip inceliyor ve bu firmalara ya süre tanıyor, ya da gerekli koşullar yerine getirilmediği için ret yoluna gidiyor. Bu durum, ticaret mahkemelerinde yoğunluğa sebep olsa da, mali zorluk yaşayan firmaların başka seçeneği yok gibi görünüyor. Mahkemelerde yoğunluk yaşatan konkordato furyasına bu dönem, İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Tekirdağ'da, farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok şirket daha katıldı.
Murat KAYA
Türk ticaret mahkemeleri, konkordato talepleriyle baş edemiyor. Son günlerde mali zorluk yaşayan ve bu zorlukları gidermek için mahkemelerden süre isteyen şirketlerin arasına farklı sektörlerde iş yapanlar da girdi. Mahkemeler kuruluşları yıllar öncesine dayanan dev kumaş, ayakkabı, kimya, inşaat ve gayrimenkul şirketlerine mali zorluklarını aşmaları için geçici konkordato süreleri veriyor. Ancak bu kararları veren mahkemeler, neredeyse her gün yeni talepli davalarla karşılaşıyor.
GAZİANTEP’İN TEKSTİL DEVİ
İlk konkordato haberi Anadolu’nun önemli bir sanayi ve ticaret kenti olan Gaziantep’ten geldi.
Kumaş sektöründe global bir Türk markası olan ve 21 yıllık geçmişinde 20’den fazla ülkeye ürün ihraç eden kentin önemli markası ADT Global Tekstil AŞ, girdiği mali zorluğu aşmak için mahkemeye başvurdu.
10 BİN METREKARELİK ALANDA YILLIK 6500 TON ÜRETİM
Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, bu şirkete 1 yıllık kesin mühlet verdi.
Web sayfasında “Kumaş sektöründe lider bir kuruluş” ifadeleri kullanılan firma, 10 bin metrekarelik kapalı alanda ileri teknoloji ve yüksek kaliteyle yıllık 6500 ton üretim yapıyor.
İSTANBUL’UN 20 YILLIK KUMAŞÇISI
Konkordato süresi verilen bir diğer büyük kumaş firması da, İstanbul’da faaliyet gösteren Akçam Örme Kumaş Sanayi ve Ticaret AŞ.
Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, bu firmaya 1 Kasım’dan başlamak üzere 3 ay süreyle geçici mühlet verdi.
YILDA 9 MİLYON METRE KUMAŞ ÜRETİYOR
Kurulduğu 2005 yılından bu yana tekstil sektörünün önde gelen kumaş üreticilerinden biri olan ve jakarlı örme alanında gelenekselden sofistike kumaş tasarımlarına uzanan bir yelpazede faaliyet gösteren dev firma, örme kumaş üretiminin yanı sıra yuvarlak örme kumaş makineleri satışı, üretim yatırım danışmanlığı ve teknik servis hizmeti de veriyor.
Ünlü tekstil markalarına tedarikte bulunan, İstanbul ve Tekirdağ’da fabrikalarıyla yılda 9 milyon metre kumaş üreten, İspanya’da ise bir ofisi bulunan firma, 250’den fazla çalışanıyla 20’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.
ANKARA’DA ÜÇ İNŞAAT ŞİRKETİ
Başkentte de, aynı iş insanlarınca yönetilen üç inşaat şirketine de geçici mühlet hakkı tanındı.
Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, AYK Yol Yapı İnşaat Sanayi Ticaret AŞ, Dewlemend Global Yapı AŞ ve Haydaroğlu Global İnşaat Tahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ yöneticilerinin talebini kabul ederek, 31 Ekim’den başlamak üzere 3 aylık konkordato kararı verdi.
AYK Yol Yapı İnşaat Sanayi Ticaret AŞ, Ankara’da ağır inşaat ve otoyol, metro, hava limanı, baraj, tünel, köprü altyapı hizmetleri veriyor.
Dewlemend Global Yapı ve Haydaroğlu Global İnşaat da sektörde önemli faaliyetlerde bulunuyor.
AYKA TOPRAK MADENCİLİK VE KARABIYIK MADEN
İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi de, kentte madencilik sektöründe önemli faaliyetleri olan Ayka Toprak Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ, Karabıyık Maden AŞ ve Sütçü Yusuf Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında, 25 Ekim itibariyle 2 ay süreli mühlet kararı aldı.
TOPRAKTA 42 YIL
Ayka Toprak Madencilik, 1983 yılında istanbulda faaliyete geçen 42 yıllık bir toprak şirketi. Bu sektörde bugüne kadar önemli projeleri hayata geçiren firma ayrıca, madencilik, organik tarım, gübre üretimi, leonardit toprak düzenleyici, yeşil alan serim materyalleri (rulo çim) ve bitki beslenme konularında da ürün yelpazesi sunuyor.
Toplamda 50 bin metrekarelik alana sahip üç ayrı tesiste son teknoloji makinelerle çalışan firma, sektörün lider firmaları arasında yer alıyor. Şirket; bahçe toprağı, karışım toprak, mil, torf, pompa taşı, dere çakılı, ağaç kabuğu, podima, gübre, curuf, renkli taş ve ahşap bahçe mobilyaları üretiyor.
MADENCİLİKTE 35 YIL
Aynı gruptaki Karabıyık Maden AŞ ise, İstanbul’da kurulduğu 1990 yılından bu yana 35 yıldır madencilik yapıyor. Türkiye’de büyüyerek gelişimine devam eden firma, hafriyat, beton, toprak eleme tesisi, iş makineleri ve peyzaj alanlarında çalışmalarını sürdürüyor.
Sütçü Yusuf Gıda ise, Kemerburgaz’da kurulu bir çiftlik üzerinden faaliyet yürütüyor. Burada 850 adet büyükbaş ve 550 adet küçükbaş hayvan kapasiteli et ve süt ürünleri üretimi yapılıyor.
AYNI GRUP BÜNYESİNDEKİ DÖRT ŞİRKET DE ZOR DURUMDA
İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde ise, Selen Öztemel ve Tolga Çapraz’ın sahipleri olduğu Evacare Granül Plastik Sanayi ve Ticaret AŞ, Evacare Polimer Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Marland Enerji İnşaat Elektronik Gıda ve Otomotiv Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Polysoft Kauçuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına yapılan konkordato başvuruları karara bağlandı.
Buna göre mahkeme dört şirket hakkında, daha önce verilen 3 aylık geçici mühlet kararının 2 Kasım’dan itibaren 2 ay süreyle uzatılması yönünde hüküm kurdu.
AYAKKABI TABAN ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR OYUNCU
Evacare Granül Plastik şirketi, 2019 yılında kuruldu. Sıkıştırılmış elastomerik bileşenlerin üretimi yapan ve çapraz bağlı EVA malzemeleri gibi çığır açan ürünlerin üretimine yönelen şirket, ayakkabı endüstrisinde taban üretiminde önemli bir tedarikçi haline geldi.
Tekirdağ’da faaliyette bulunan ALV Kimya Sanayi İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi’nin mali sıkışıklığı için de Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruldu.
Mahkeme bu şirkete 1 Kasım’dan başlamak üzere 3 ay süreyle geçici konkordato imkanı tanıdı.
ALV KİMYA: ÇORLU’DA 45 BİN TON ÜRETİM
ALV Kimya, 20 yılı aşkın süredir yapı kimyasalları ve tekstil sektörüne hizmet veren global bir marka olma yolunda ilerliyor.
Firma, Çorlu’da 17 bin metrekare kapalı alana sahip yüksek teknolojili üretim tesisinde; inşaat, boya, kaplama, dokusuz yüzeyler, kağıt ve tekstil sektöründe kullanılan polimer emülsiyonları, pigmentler ve özel kimyasalların üretimini yapıyor.
Yıllık üretim kapasitesi 45 bin ton olan üretim tesisi, hammadde girişinden son üretim anına kadar tam otomasyon sistemiyle takip ediliyor. Şirketin ihracat, pazarlama, mali işler, finans ve lojistik operasyonları ise İstanbul’da bulunan merkez ofisten yürütülüyor.
patronlardunyasi.com