SOCAR eski Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’un Bayburt’un bir köyünde başlayan yaşam öyküsü Bir Sahiplenme Hikayesi isimli kitapta anlatıldı

SOCAR eski Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’un Bayburt’un bir köyünde başlayan yaşam öyküsü Bir Sahiplenme Hikayesi isimli kitapta anlatıldı

SOCAR’ın eski Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’un Bayburt’un bir köyünde başlayan hayat hikayesi, gazeteci Serkan Aksüyek tarafından ‘Bir Sahiplenme Hikayesi’ ismiyle kitaplaştırıldı. Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan kitapta, Kenan Yavuz anlatımıyla PETKİM Genel Müdürlüğü dönemleri ve Star Rafineri’nin kurulması sırasında yaşanan ilginç olaylar da var. Kitabını PD’ye değerlendiren Kenan Yavuz, “Komplo ve dış güçler kavramlarının içi boş değil” dedi. 

SOCAR eski Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’un Bayburt’un bir köyünde başlayan yaşam öyküsü Bir Sahiplenme Hikayesi isimli kitapta anlatıldı
16px
24px
23.11.2024 18:29Güncelleme: 23.11.2024 18:32
ABONE OLgoogle

PETKİM özelleştirildiği sırada Genel Müdürlük yapan, daha sonra SOCAR’ın Türkiye Başkanlığı’nı üstlenen Kenan Yavuz'un çok ilginç bir hayat öyküsü var. Kenan Yavuz, Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Beşpınar Köyü’nde 1959 yılında doğduğunda köyüne henüz ne elektrik ne de su gelmişti. Çocukluğu çiftçilik, çobanlık yaparak geçti. Köydeki her çocuk gibi onun da hayali köyden kurtulmaktı. 1960’larda başlayan köyden kente göç furyasına onun ailesi 1982’de katıldı. Ama ne doğduğu topraklardan ne de o topraklarda edindiği değerlerden ayrıldı. 

ÇOBANLIKTAN BAŞLAYAN HİKAYE

Takvimler 2004’ü gösterdiğinde, Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından PETKİM özelleştirilecekti. PETKİM’in Genel Müdürlük koltuğunda ise 12 yıldır Kenan Yavuz oturuyordu. PETKİM’i alan SOCAR tecrübeli genel müdürle yoluna devam etti. Türkiye’nin en büyük özel sektör yatırımı olan STAR Rafinerisi’nin kurulmasında da Kenan Yavuz’un katkısı vardı. 

HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMADI

Kenan Yavuz Beşpınar Köyü’nden başlayan, Türk enerji sektörünün tepesine uzanan ve yeniden köyündeki müzede noktalanan yaşam öyküsünü, hiçbir ayrıntıyı gizlemeden gazeteci Serkan Aksüyek’e anlattı. Serkan Aksüyek’in yazdığı, “Bir Sahiplenme Hikayasi” kitabını da Kırmızı Kedi Yayınları bastı. 

ARKA KAPAKTA ALİ KOÇ’UN YAZISI VAR

Kitabın arka kapak yazıları Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ve Fırat Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Demir tarafından kaleme alındı. 

BUHAR HOLDİNG NASIL ENGELLEMEK İSTEDİ?

Kitaptaki en ilginç olaylardan biri, 6,3 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip STAR Rafinerisi’ni engellemek için İngiltere sermayeli Buhar Enerji şirketi ile yapılan mücadele. 2009 yılında İzmir İl Özel İdaresi tarafından verilen jeotermal kaynak arama ruhsatı ile STAR Rafinerisi’nin inşa edildiği yaklaşık bir milyon metrekare arazinin altında tasarruf sahibi olan Buhar Enerji, bu ruhsatı lisanslandırma ve kredi sözleşmeleri süreçleri tamamlanan STAR Rafinerisi’nin inşasını engellemek için kullandı. 

BAKANA YAZILAN MEKTUP DA KİTAPTA

STAR Rafineri’nin 3,3 milyar dolarlık kredi paketine katılan finans kuruluşlarına mektuplar yazan Buhar Enerji, son olarak dönemin İngiltere Büyükelçisi David Reddaway’in dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yazdığı mektuba konu oluyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakanına aba altından sopa gösteren bu mektubun orjinali ve Türkçe tercümesi de Bir Sahiplenme Hikayesi kitabında ilk kez gün ışığına çıkıyor. 

CUMHURBAŞKANI DEVREYE GİRMİŞ

Buhar Enerji’nin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa basınında da yürüttüğü yoğun halkla ilişkiler faaliyetinin detaylarının verildiği kitapta, bu kritik sorunun çözümünün arka planı da detayları ile anlatılıyor. Diplomatik nezaket sınırlarını zorlayan mektubun Kenan Yavuz tarafından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması sonrasında TBMM’de görüşülmekte olan Torba Kanun’a Jeotermal Kanunu’nda değişiklik yapan bir madde eklendi. Sorun da böylece çözülmüş oldu. 

KOMPLO VE DIŞ GÜÇLER BOŞ DEĞİL

Kitapla ilgili PD’ye değerlendirmelerde bulunan Kenan Yavuz, “TBMM’de iktidar ve muhalefet partilerinin birlikte onay vermesi ile çözülen bu sorun, bir Türkiye gerçeğini yansıtması nedeniyle ders niteliğinde. Uluslararası komplo ve dış güçler gibi kavramlar çoğu kez yerli yersiz kullanılsa da içi boş değil. Ya benim Başbakana doğrudan ulaşma imkânım olmasaydı, ne olacaktı? Size söyleyeyim: STAR Rafinerisi yapılamayacaktı! Çünkü yaptırılmayacaktı!” dedi. 

KİTABIN GELİRİ KENAN YAVUZ VAKFI’NA

65 yıllık yaşam öyküsünü kitabın başlığında özetlediğini söyleyen Kenan Yavuz, “İş hayatımda edindiğim tecrübelerin bende saklı kalmaması, bunların akademik çalışmalara kaynak olması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bu kitabı yayınlamaya karar verdik. Kitabın geliri, her yıl 50 bin ziyaretçiyi misafir eden Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin kurucusu Kenan Yavuz Kültür Vakfı’na bağışlanacak” diye konuştu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde