Dolar
38,4267
0,03%
Euro
43,5876
-0,39%
Sterlin
51,1084
-0,17%
Bitcoin
3.576.119
0,06%
BİST-100
9.490,9
1,92%
Gram Altın
4.071,009
-1,57%
Gümüş
33,35
-0,70%
Faiz
48,25
0,00%

Kaçırmayın! Karşılıksız burslara başvurularda son günler

Üniversite öğrencileri için büyük önem taşıyan karşılıksız burslara başvurularda son günler...

14.10.2016 15:47
Kaçırmayın! Karşılıksız burslara başvurularda son günler
16px
32px

Ezgi Güler'in haberi

Burs desteği için yüksek puan tek başına yeterli değil. Bunun yanı sıra gelecek vaat eden, iletişimi güçlü adaylara şans veriliyor.

Üniversite öğrencilerinin burs arayışının sürdüğü şu günlerde, pek çok kurum ve kuruluşun burs başvuruları da başladı. Burslar maddi durumu yetersiz ve başarılı öğrenciler için adeta can simidi işlevi görürken kurumların da itibarını artırıyor. Ancak burs bulmak o kadar da kolay değil. Hem öğrencilerden beklentiler yüksek hem de burs desteği veren kurum sayısının bu yıl özellikle nispeten azalmış olması bu durumu biraz zorlaştırıyor. Özellikle öğrenciden üniversite sınavından yüksek bir puan almış olması beklenirken burs mülakatında da iyi bir performans göstermesi arzu ediliyor. Bu süreçte çok sayıda burs veren kurum ve kuruluşun kapısını aşındırmak, birçok belge hazırlamak da şart.

Sonrasında ise uygun bulunan aday için mülakat süreci başlıyor. Mülakat süreci burs veren kurum ve kuruluşa göre değişmekle birlikte, bu aşamada genel olarak adayların karakterlerini anlamaya yönelik sorular soruluyor. Bu noktada da çalışkan, sosyal yönü kuvvetli, kendini en iyi şekilde ifade edebilen, iletişim becerileri gelişmiş ve iş dünyası için gelecek vaat eden adaylar tercih ediliyor.

Üniversitelerin kendi öğrencilerine verdiği burslar dışında, pek çok kurum ve kuruluşun maddi durumu yetersiz ancak parlak ve gelecek vaat eden öğrencilere sağladığı çeşitli burslar mevcut. Karşılıklı ya da karşılıksız fark etmeksizin aylık olarak öğrenciye verilen burs miktarı 150 TL’den başlayıp 2 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ancak birçok kurum, başka bir yerden de burs alındığını tespit ettiğinde veya başarısızlık halinde bursları anında kesebiliyor. 

Türkiye’de burs veren çok sayıda kurum ve kuruluş var. Kurumların burs başvurularını kabul ettiği şu son günlerde, eğitim bursunun nasıl alındığını, kimlerin burs verdiğini ve bu kurumların şartlarını araştırdık. 

YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU

Kurum, yurtiçinde tüm üniversite ve yüksekokullarda okuyan öğrencilere öğrenim ve katkı kredisi adı altında burs veriyor. Kredi miktarı her yıl enflasyon oranında belirleniyor. Geçtiğimiz yıl aylık 400 TL olan burs miktarının bu yıl ne kadar olacağı henüz belli değil. Burs ve kredi başvuruları şu sıralar devam ediyor. Bursu almaya hak kazananlar 2017 Ocak’ta açıklanacak. Hemen belirtelim, kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağlamış olduğu burs, yurt ve harç imkanlarından sadece lisans yani 4 yıllık eğitim gören üniversite öğrencileri değil, bunun yanında ön lisans (iki yıllık eğitim görülen üniversite programı) öğrencileri, lisansüstü (master öğrencileri) öğrencileri ve doktora öğrencileri de yararlanıyor. 

İSTANBUL TİCARET ODASI

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul içinde bulunan devlet üniversitelerinde öğrenim gören yükseköğrenim (lisans) öğrencileri (açık öğretim ve uzaktan öğretim hariç) ile vakıf üniversitelerine ÖSYM tarafından yüzde 100 burslu olarak yerleştirilen veya yüzde 100 şehit bursu ile öğrenim gören yükseköğrenim (lisans) öğrencilerine veriliyor.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim kredisi dışında başka her hangi bir resmi veya özel kuruluştan burs almayan, her hangi bir firma veya kuruluşta çalışmayan, ara sınıf başvurularında yıllık genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 2,25 veya 100 üzerinden en az 60 olan öğrenciler burslara başvurabiliyor. Son başvuru tarihi 16 Ekim.

SEMA YAZAR GENÇLİK VAKFI 

Maddi durumu yetersiz ve ÖSS puanına göre başarılı öğrencilere aylık 500 TL burs veriyor. Bu yılki kontenjan ve verilecek burs miktarı henüz açıklanmadı fakat ağırlık üniversiteye yeni başlayan öğrencilere verilecek. Başvurular vakfın internet sitesinden yapılıyor ve 14 Ekim’de sona eriyor. Vakfın internet sitesinden burs için gerekli taban puanlara ulaşılabilir. 

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ 

Dernek her yıl çok sayıda öğrenciye 150-200 TL arasında değişen miktarlarda burs veriyor. 2016 yılı için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği burs başvuruları 20 Eylül – 10 Ekim 2016 tarihleri arasında öğrencilerin okudukları üniversitenin bulunduğu ildeki ÇYDD şubesine şahsen yapılması gerekiyor. 

HACI ÖMER SABANCI VAKFI

Sabancı Vakfı bursları, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine karşılıksız olarak veriliyor. Yaklaşık 30 yıldır 24 bini aşkın öğrenciye burs veren vakıf, her yıl bir taban puan belirliyor. Burs başvuruları 14 Ekim’e kadar devam ediyor. Burs kazananların isimleri kasım ayı sonunda açıklanıyor. Kazananlara Ekim-Haziran ayları arasında olmak üzere 9 ay boyunca aylık 450 TL burs ödenecek. Burslar burs almaya başlanan tarihten başlayarak normal öğrenim süresi boyunca devam ediyor. Sabancı Vakfı bursları karşılıksız olduğundan hizmet yükümlülüğü de içermiyor. 

TURKUVAZ TEKSTİL 

Turkuaz Tekstil bu sene internet üzerinden yaptığı duyuruyla Denizli’de okuyan veya orada ikamet eden öğrencilere burs verecek. Son başvuru tarihi 14 Ekim. Mülakatlar pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 16:00 ile 18:00 arası yapılacak. Adayların Pamukkale Üniversitesi’nde okuyor olmaları veya Denizli il sınırları içerisinde (merkez ve ilçelerin tamamı) ikamet edip, şehir dışında okumaları gerekiyor. Müracaat üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları için geçerli. Başvuru sonuçları 2016 Ocak ayı içerisinde açıklanacak. 

HÜSNÜ ÖZYEĞİN VAKFI

Yurtiçi ve dışı olmak üzere iki tür burs veren Hüsnü Özyeğin Vakfı, yurtdışı burslarını yalnızca MBA burs programı çerçevesinde yüksek lisans öğrencilerine veriyor. Yurtiçi burs programı ise mali desteğe ihtiyacı olan akademik açıdan başarılı üniversite öğrencilerine veriliyor. Bursların devamında genel akademik başarı açısından Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’nın ‘Birinci’ ve ‘İkinci’ olmak üzere iki burs programı bulunuyor. Birinci Burs Programı bursiyerlerin genel not ortalamasının 4.0 üzerinden 2.75, İkinci Burs Programı bursiyerlerin genel not ortalamasının ise 4.0 üzerinden 2.25 not ortalamasını sağlaması gerekiyor.

Birinci Burs Programı kapsamındaki bursiyerlere, 2.75 not ortalamasını sağlayamadıklarında, İkinci Burs Programı koşullarını yerine getirmeleri kaydıyla İkinci Burs Programı’na dahil olma fırsatı sunuluyor. Her bursiyerin 14 Ekim’e kadar okuduğu sınıfı gösteren öğrenci belgesi ile en güncel transkript belgesi asıllarını Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’na elden teslim etmesi veya posta yoluyla göndermesi gerekiyor. 

YAŞAR EĞİTİM VAKFI

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı üniversitelerde yüksek lisans, lisans, yüksekokul ve meslek yüksekokulunda okuyan başarılı ancak maddi olanakları kısıtlı, üniversitelerin, işletme, işletme mühendisliği, turizm işletmeciliği, iktisat, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, gıda mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, inşaat mühendisliği, mimarlık, veterinerlik, su ürünleri bölümlerinde eğitim gören öğrencilere tamamen karşılıksız burs veriyor. Online olarak yapılan başvurunun çıktılarıyla imzalı olarak vakfa elden teslimi gerekiyor. 

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (TÜBİTAK)

Burs başvuruları www. e-bideb.tubitak.gov.tr adresi üzerinden yapılıyor. 2015-2016 öğretim yılında TÜBİTAK; Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucunda, ilk 5 bin arasında yer alıp matematik, fizik, kimya, biyoloji ve Yüksek Öğretime Geçiş 1 (YGS-1) puan türü esas alınarak ilk 5 bine girip felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, Türk dili ve edebiyatı gibi bölümlere yerleşen öğrencilere aylık 2 bin TL burs verdi. İlk 10 bine girerek ilgili bölümleri tercih edenlere bin 500 TL, 20 bine girerek tercih edenlere ise aylık bin TL ödendi. İlk 25 bin içerisinde yer alanlara ödenen burs miktarı ise 750 TL idi.

ELGİNKAN VAKFI

Elginkan Vakfı bursları, üniversitelerde lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören başarılı ve maddi imkânları yetersiz öğrencilere karşılıksız olarak veriliyor. Vakıf yalnızca İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Celal Bayar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine burs veriyor. Her üniversiteden 25 öğrenci seçen vakıf başvuruları da üniversitelerden alıyor ve toplamda 175 öğrenciye burs veriyor. Her üniversitenin başvuru tarihi değişiyor. 

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, başarı göstermiş ve maddi desteğe gereksinim duyan çok sayıda öğrenciye eğitim yardımı yapıyor. Ekim ortasından itibaren başvuruları kabul edecek olan kurum, aralık ayından itibaren yedi aylık bir burs programı öngörüyor. Müracaatlar internet üzerinden kabul ediliyor ve değerlendiriliyor. Burs başvuru koşulları belediyenin web sitesinde yer alıyor. 

İŞ DÜNYASI VAKFI

Vakfın bursu öncelikle yurt içinde lisans, lisansüstü ve doktora öğrenimi yapanlara veriliyor. Burs müracaatı her eğitim yılı başında 15 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında burs formu doldurulmak suretiyle bizzat vakfa yapılıyor. Burslar her öğretim yılında ekim-haziran ayları arasında 9 ay süreli olarak veriliyor.

TAŞKENT DAYANIŞMA VE KÜLTÜR VAKFI 

Üniversitelerde fakülte, yüksekokul, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenim gören başarılı ve maddi imkânları yetersiz öğrencilere burs veren vakıf, Konya Taşkent doğumlulara öncelik veriyor. Taşkent doğumlu 200 öğrenciye burs veren vakıf, özellikle Konya ve çevresinde okuyan öğrencilere burs imkanı sağlıyor. 15 Ekim’e kadar burs başvurusu kabul eden vakıf, 8 ay süreyle burs veriyor. 

KALEBODUR KSV BURSU

İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, belirli üniversitelerde okuyan üniversite öğrencilerine 2001 yılından bu yana kesintisiz burs yardımı yapan vakıf aynı zamanda öğrencilere staj imkanı da sağlıyor. Lisans öğrenimi gören ara sınıflar için; başarısız dersi olmamak veya genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 (100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 60) olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak şartı aranıyor. Başvurular 10 Ekim tarihinde sonlanıyor. Vakıf yalnızca bazı devlet üniversitelerinde okuyanları destekliyor. 

NEF VAKFI

Nef Vakfı, üniversite öğrencilerine karşılıksız ve 12 ay kesintisiz burs desteği sunuyor. Burs başvuruları, 14 Ekim’e kadar devam ediyor ve Nef Vakfı Bursu almak isteyen öğrencilerin; T.C vatandaşı olmak, ihtiyaç sahibi olmak ve not ortalaması 2.0 olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak gibi kriterleri karşılamaları gerekiyor. Verilen burs miktarı, öğrencinin ihtiyaç durumuna göre aylık 200 ila 400 TL arasında değişiyor. 

Bu üniversiteler ve bölümler avantajlı

Üniversite sayısı arttıkça burs verenler için kimi okul ve bölümlerin önemi ağırlık kazanmaya başladı. Kimi burs verenler öğrenci seçimi yaparken belli üniversite veya bölümlere öncelik tanıyor. Tıp fakülteleri, mühendislikler, işletme ve iktisat bölümleri avantajlı sayılırken sosyal bilimler bölümlerine burs veren sayısı yok denecek kadar az. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi burs verenlerin özellikle tercih ettiği devlet üniversiteleri arasında ilk sıralarda geliyor. Özel üniversitelerden ise Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’ni burslu kazanan öğrenciler tercih ediliyor.  

Başvuru için gerekli evraklar

Nüfus cüzdanı
Üniversite sınav sonuç ve yerleştirme belgesi
Ara sınıflar için öğrenci belgesi ve not durumunu gösteren transkript
Ailenin maddi durumunu gösteren belgeler
Varsa okuyan kardeşleri gösteren belgeler
Adli sicil belgesi
Fotoğraf
İkametgâh senedi
Erkek adaylar için askerlikle ilişiksizlik belgesi

Para Dergisi

benzer haberler
ABD Hazine Bakanı Bessent'le görüşen Mehmet Şimşek: İşbirliğimizin potansiyeli muazzamdır
ABD Hazine Bakanı Bessent'le görüşen Mehmet Şimşek: İşbirliğimizin potansiyeli muazzamdır