Dolar
38,4259
0,03%
Euro
43,6155
-0,31%
Sterlin
51,2298
0,05%
Bitcoin
3.588.711
0,00%
BİST-100
9.490,9
1,92%
Gram Altın
4.138,659
0,07%
Gümüş
33,61
0,08%
Faiz
48,25
0,00%

Metro Türkiye, Samsun’da yetiştirilen Türk somonunu sofraya ve restoran menülerine taşıyacak

Sürdürülebilir balıkçılık hedefiyle proje üreten Metro Türkiye, Samsun'da yetiştirmeye başladığı Türk somonunun ilk hasadını gerçekleştirdi. 350 tonluk ilk hasatla 250 ton deniz balığının da yem olmasının önüne geçildi. Metro Türkiye, Türk somonunun restoran menülerine girmesi için de harekete geçecek. 

24.04.2025 22:53Güncelleme: 24.04.2025 23:00
Metro Türkiye, Samsun’da yetiştirilen Türk somonunu sofraya ve restoran menülerine taşıyacak
16px
32px

Necla DALAN / SAMSUN

Türk mutfak kültürünü korumayı ve sürdürülebilirliği odağına koyan Metro Türkiye, uzun süredir balık türleninin korunmasına ilişkin projeler geliştiriyor. Biyolojik çeşitliliğin korunması ve balık popülasyonlarının gelecek nesillere de kalabilmesini amaçlayan Metro Türkiye, bu çerçevede Türk somonunu kendi markası altında süren ilk şirket oldu. Metro Türkiye, Metro Premium markasıyla Türk somonunu tezgaha taşıdı. 

Parlak Su Ürünleri ve Skretting Türkiye iş ortaklığıyla, Samsun’un Yakakent ilçesinde yetiştirilen Metro Premium Türk Somonu, deniz balığı oranı azaltılarak ve alg yağı kullanılarak yapılan özel yemlerle beslenmesi sayesinde denizlerin geleceğine de katkı sağlıyor.  

250 TON DENİZ BALIĞI YEM OLMAKTAN KURTULDU

Metro Türkiye, balıkta Omega 3 yağ asitlerinin değerlerinin artmasını sağlayan bu yemin kullanılmasıyla ilk yıl 350 ton balık hasadı gerçekleştirdi.  Bu yem sayesinde 250 ton deniz balığının kurtarılmasına katkıda bulunulmuş olacak. 

Metro Türkiye Satın Alma Direktörü Hamit Baykal, Parlak Su Ürünleri Genel Müdürü Sezgin Arslan ve Skretting Türkiye Genel Müdürü Ziya Özaydın ile Türk somonunun yetiştirildiği balık çiftliğini ve işleme tesislerini gezdik. 

HAMİT BAYKAL: 227 KALİTE SÜRECİNDEN GEÇİYOR

Türkiye’de balıkçılığın sürdürülebilirliğini desteklemeye ve balık tüketimini artırmaya odaklandıklarını belirten Hamit Baykal, “Balığı yalnızca ticari bir ürün olarak değil gelecek nesillere bırakılması gereken değer olarak görüyoruz” dedi. 15 yıldır çeşitli sürdürülebilir balıkçılık projeleri yürüttüklerini kaydeden Baykal, şöyle devam etti: 

“2023 verilerine göre Türkiye’de kişi başı balık tüketimi 7.2 kilogram. Bu oran Avrupa’da ortalama 25, dünyada 22 kilogram civarında. Balık pazarı yüzde 18 büyüdü. Biz tonaj olarak dört yılda iki kat büyüdük. 2021 yılında Metro Premium levrek ve çipura ile başlattığımız ‘Yediği Önünde, Yemediği Yarında’ projemizde, Türkiye’de bir ilk olarak balıkların alg yağlı balık yemi ile beslenmesini sağlayarak, deniz balıklarının gelecek nesillere kalmasına katkı sağlıyoruz. Sürdürülebilir balıkçılık anlayışıyla şimdi de üretimi ve ihracatı son yıllarda oldukça yükselen Türk somonunu kendi markamızla sunmaya başladık. Metro Premium Türk Somonu, çevreye olan katkısının yanı sıra sofralara kalite ve güvence de taşıyor. Toplamda 227 ayrı kalite kontrol sürecinden geçerek reyonlara ulaşan Metro Premium Türk Somonu, 2017 yılından bu yana balıkta sunduğumuz izlenebilirlik imkanıyla tüketicilere üretim sürecinin de yüzde 100 şeffaflıkla aktarılabilmesini sağlıyor. Amacımız bilinirliği ve tüketimi de ülkemizde artmaya başlayan bu değerli balığın profesyonel mutfaklarda daha fazla kullanılır olmasını sağlamak. Bununla birlikte, yetiştirilirken uyguladığımız yöntemlerle denizlerimizde ekosistemin korunmasına verdiğimiz katkıyı artırırken, lezzeti güvenilir bir şekilde sunabilmek.”

NORVEÇ SOMONUNA GÖRE DAHA UYGUN FİYATI VAR

Hayvan refahına önem verdiklerini ve balıkların yetiştirdiği kafeslerde metreküp başına 8 ila 10 kilogram arasında balık bulunduğunu da kaydeden Hamit Baykal, “Bu sayede balıkların ferah bir ortamda büyüyerek daha az strese girmeleri sağlanıyor ve daha mutlu ve lezzetli balıklar elde ediliyor. Yeme içme sektörünün en yakın iş ortaklarından biri olarak hizmet veren Metro Türkiye, tüm yıl sofralarda olabilmesini sağlamak adına Türk somonunu taze, donuk ve füme olarak reyonlarına taşıdı. Norveç somonunun fuyatı 500-550 TL bandında… Bizim ürünümüz 300-330 TL olacak. Türk somonunun daha fazla restoran menüsüne girebilmesi adına Metro Türkiye olarak ülkemizin ilk gastronomi keşif platformu olarak 10 yıl önce hayata geçirdiği Gastronometro’da özel tarif çalışmalarını yürütüyoruz. Türk somonunu en leziz tariflerle profesyonel mutfaklara taşımaya kararlıyız” diye konuştu.

ERZİNCAN’DA 20 MİLYON TON YUMURTAYLA ÜRETİM YAPILIYOR, BALIKLAR SAMSUN’A GETİRİLİYOR

Metro Premium Türk somonunun ilginç bir üretim yolculuğu var. Parlak Su Ürünleri Genel Müdürü Sezgin Arslan, bu yolculuğu şöyle anlattı:

“Öncelikle bir balık çiftliğinin kurulması için resmi onaylar gerekiyor. 4 bin tonluk bir teknolojik bir tesis için 7-8 milyon dolar yatırım gerekiyor. Somon tuzlu sularda yumurtlayamıyor. Tatlı sulara gitmeleri gerekiyor. Yumurtlama göl veya baraj göllerinde oluyor. Biz Erzincan’da kiraladığımız tesislerde onlara oksijenli su ortamı yaratıyoruz. Erzurum’da 20 milyon adet yumurtayla üretim yapıyoruz. Yavruları özel tasarım araçlarla taşıyoruz. Yumurtadan işlemeye giden süreç 23-24 ayı buluyor. 

Arslan, Türk somonunun 500 milyon dolarlık bir ihracat geliri olduğunu, en çok Rusya’ya ihraç edildiğini de sözlerine ekledi.

Skretting Türkiye’nin Genel Müdürü Ziya Özaydın da şirketin Hollanda merkezli olduğunu, Norveç’te Ar-Ge merkezi olduğunu ve Türkiye’de Muğla Milas’ta üretim yaptıklarını anlattı.

patronlardunyasi.com