İstanbul'da 'kademeli emeklilik' mitingi düzenlendi

İstanbul'da 'kademeli emeklilik' mitingi düzenlendi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından yararlanamayan çalışanlar, İstanbul Kartal'da 'kademeli emeklilik' talebiyle miting düzenledi. Katılımcılar "2000 sonrası SGK'liye kademeli emeklilik gelsin", "1 güne 17 yıl geç emekliliğe kademeli emeklilik ile 'dur' de" pankartları taşıdı. EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu "EYT yasasının yalnızca 8 Eylül 1999 öncesi işe girenleri kapsaması, Anayasa'nın 2, 5 ve 60'ıncı maddelerinde tanımlanan eşitlik, sosyal devlet ve sosyal güvenlik haklarına aykırıdır" dedi. 

İstanbul'da 'kademeli emeklilik' mitingi düzenlendi
16px
24px
27.10.2024 18:34Güncelleme: 27.10.2024 19:12
ABONE OLgoogle

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) üyeleri, 1999 sonrası sigortalı çalışanların kademeli emeklilik talebini duyurmak amacıyla İstanbul Kartal'da miting düzenledi. Kartal Meydanı’nda yapılan '1999 Sonrası Sigortalılar İçin Adalet Mitingi'ne siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çalışanlar katıldı.

PANKARTLAR AÇIP SLOGANLAR ATTILAR

Katılımcılar, "2000 sonrası SGK'liye kademeli emeklilik gelsin", "1 güne 17 yıl geç emekliliğe kademeli emeklilik ile 'dur' de", "2000'liler kademeli emeklilik bekliyor", "Kademe kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartlar açarak slogan attı.
Grup, 8 Eylül 1999 sonrası işe başlayan sigortalılar için kademeli emeklilik talebinde bulundu.

'ANAYASA'NIN EŞİTLİK HAKLARINA AYKIRIDIR'

EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu, kademeli emekliliğin hakları olduğunu söyledi. Sosyal güvenlikte eşitlik ve adaletin anayasal bir gereklilik olduğunu belirten Uğurlu şunları söyledi:

"Kademeli emeklilik hakkı herkes için adil bir düzenlemeyle tanınması gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 23 Kasım 2001 tarihli kararı doğrultusunda, kademeli emeklilik tablosunun korunması zorunludur. EYT yasasının yalnızca 8 Eylül 1999 öncesi işe girenleri kapsaması, Anayasa'nın 2, 5 ve 60'ıncı maddelerinde tanımlanan eşitlik, sosyal devlet ve sosyal güvenlik haklarına aykırıdır."

'17-20 YIL DAHA FAZLA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ'

Yasa düzenleyicilere seslenen Uğurlu, şunları kaydetti:

"Daha fazla prim ödeyen bizler, aynı yaş ve durumda olan akranlarımızdan 17-20 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilemez bir adaletsizliktir. Bu mitingi işçi sendikalarının düzenlemesi gerekirdi. Ancak biz yine de dayanışmayla haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadelede tek başımıza değiliz. Tüm vatandaşları, sivil toplum kuruluşlarını yanımızda görmek istiyoruz. Kademeli emeklilik lütuf değil Anayasal haktır. 8 Eylül 1999 sonrası işe giren yurttaşların kademeli olarak emekli olmasını talep ediyoruz."

Mihriban Uğurlu, emeklilik hakkı elde edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde