Güçlü perakende şirketleri arasında yer alan ve 650 milyar dolarlık gelire sahip Walmart, Türkiye'de gündemde

Güçlü perakende şirketleri arasında yer alan ve 650 milyar dolarlık gelire sahip Walmart, Türkiye'de gündemde

Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 65’ine denk gelen yaklaşık 650 milyar dolarlık gelire sahip Walmart’ın İstanbul’da ofis açacağı gündeme geldi. Oysa ABD’li dev, 2013 yılında Türkiye’de ofis açmıştı. Ancak 4 yıl dayanabilmiş, 2017’de Türkiye’den sosyal medyadan yaptığı duyuruyla veda etmişti.

Güçlü perakende şirketleri arasında yer alan ve 650 milyar dolarlık gelire sahip Walmart, Türkiye'de gündemde
16px
24px
26.10.2024 13:59Güncelleme: 26.10.2024 14:07
ABONE OLgoogle

Gökmen Mert KURAL

Dünyanın en büyük perakende şirketlerinden biri ABD’li Walmart. 2 milyondan fazla kişiyi istihdam eden Walmart, 648 milyar dolarlık ciroya sahip. Öyle büyük ki ABD’li devin yıllık cirosu, 1 trilyon dolar olan Türkiye’nin milli gelirinin de yüzde 65’ine karşılık geliyor. Dün Amerikan Şirketler Derneği (AmCham) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, ABD'de perakendenin neredeyse yüzde 10-15'ini yöneten çok uluslu ABD şirketi Walmart'ın Türkiye'de ofis açacağını duyurdu. Turnaoğlu, “Walmart, Türkiye'den alımlara başlıyor. Mobilya bunlardan biri, dondurulmuş gıda bunlardan bir başkası. Şu anda 2-3 alanda Türkiye'yi bir tedarik merkezi olarak görüyorlar” diye konuştu.

SADECE 10 KİŞİLİK EKİP KURMUŞTU

Oysa ABD’li devin Türkiye’deki ilk macerası değil bu. Tıpkı Alman Volkswagen gibi ABD’li dev, uzun zamandır Türkiye’de heyecanla bekleniyordu. 2013 yılında Türkiye’yi daha yakından izlemek ve bölgesel satın almanın merkezi haline getirmek için bir karar alarak yeni bir ekiple yola koyuldu. 2013 yılında Dubai’deki satın alma merkezini kapatarak Türkiye’ye taşımıştı. Bu ekibin asıl amacı perakende sektörünü yakından izlemek, gerekli raporlamaları yapmak ve Orta Doğu bölgesinin satın almasını düzenlemekti.

Bu süreçte Ürdün, Mısır ve Türkiye’den yapılan ciro 5 milyon dolar seviyesine kadar yükseldi. 10 kişilik ekibin yer aldığı ofis, Walmart’ın Türkiye’ye gelebileceğinin de sinyalini vermişti. Ancak şirket son dönemlerde e-ticarette yaşanan gelişmelerin ardından bazı ülkelerde operasyonlarını küçültme kararı almıştı. Özetle; bu heves de kısa sürdü. Walmart, 4 yılın sonunda yani 2017’de Türkiye'de mağaza açmaktan vazgeçti ve İstanbul’daki bölgesel satın alma ofisini kilidi vurmuştu. Yalnızca 10 çalışanı bulunan ofisin kapatılması için sosyal medyadan veda mesajları yayınlandı.

VOLKSWAGEN GİBİ 2013’TE GÜNDEME GELDİ

Türkiye, Alman Volkswagen’i uzun yıllar bekledi. Walmart’n Türkiye’ye gelişiyle aynı seneye kadar geriliyor bu süreç. 2013 yılında dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la yapılan görüşmeyle davet edilen Volkswagen, aradan geçen 6 yılın ardından 2019’da kararını açıklamıştı. 2019’da Manisa’da 943,5 milyon TL sermayeyle şirket kuran ve kentte 1.4 milyar dolarlık yatırım kararı alan Volkswagen, tesiste yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyordu. Yaklaşık 4 bin kişilik istihdam oluşturulacağı ifade edilen tesisin 2022’de üretime başlaması bekleniyordu. Ancak bu planlar 2020 yılında bozuldu ve şirket bu kararından vazgeçti. Volkwagen’in boşluğunu şimdilerde Alman BYD dolduracak gibi görünüyor.

PEKİ WALMART'IN GELİŞİ NEDEN ÖNEMLİ?

Bunun en önemli yanıtı ise ihracat. Türk ürünlerinin dünyaya daha kolay ulaşmasını sağlayacak Walmart, dünyanın çeşitli ülkelerine yayılan; sayıları 10 binden fazlaya ulaşan devasa marketleriyle…

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde