İngiltere’de vergi sisteminde planlanan değişiklikler zenginleri kaçırıyor

İngiltere’de vergi sisteminde planlanan değişiklikler zenginleri kaçırıyor

İngiltere’de vergi sisteminde planlanan değişiklikler özellikle yerleşik olmayan zenginlerin birer birer ülkeden göç etmesine yol açıyor. Son olarak Aston Villa’nın Mısırlı sahibi Nassef Sawiris’in aile şirketinin yeni tescilini BAE’de yaptırdığı basına yansıdı. Türk zenginlerin de 2025 Nisan ayında devreye girecek düzenlemeleri yakından takip ettiği belirtiliyor.

İngiltere’de vergi sisteminde planlanan değişiklikler zenginleri kaçırıyor
16px
24px
09.01.2025 13:59Güncelleme: 09.01.2025 14:18
ABONE OLgoogle

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Siyasal karmaşa ve vergi artış olasılığı, bir dönem dünyanın dört bir yanındaki milyarderleri mıknatıs gibi çeken İngiltere’den kaçışı hızlandırdı. Aston Villa takımının milyarder sahibi Nassef Sawiris ülkeyi terk etmeyi planlayan son isimlerden biri. İşinsanlarının aile şirketi, Abu Dabi’de tescil işlemlerini tamamladı. Türk zenginlerin de bu yılın Nisan ayında yerleşik olmayanlara yönelik hayata geçmesi planlanan yeni İngiliz vergi düzenlemesini yakından takip ettiği belirtildi.

İNGİLTERE’YE GÖÇ PLANLAYAN TÜRK İŞ İNSANLARI MERAKTA

“Son dönemde bize de bu konuda Türk yatırımcılardan çok sayıda soru geliyor. Sadece orada olanlar değil İngiltere’ye gitmek isteyen Türk yatırımcılar da ne olacağını merak ediyor” diyen Avukat Ali Güden, şu bilgileri verdi:

“2025 Nisan ayında yürürlüğe girmesi planlanan değişiklikler, özellikle yerleşik olmayan bireylerin üzerindeki vergi yükünü artırmayı hedefliyor. Bu düzenlemeler hem bireylerin gelirlerini hem de varlıklarını daha sıkı bir denetime tabi tutarak, İngiltere’nin avantajlı vergi rejiminden yararlanma imkânlarını kısıtlıyor. Çıkış vergisi gibi potansiyel yeni uygulamalar, yerleşik olmayan bireylerin İngiltere’den göç etme kararlarını hızlandırabilir.”

Ali Güden, Türk yatırımcılara bu yeni düzenlemelerin mali ve hukuki etkilerini dikkatlice değerlendirmelerini önerdiklerini söyledi ve “İngiltere’den ayrılmayı planlayan bireyler için, göç sırasında çıkış vergisi veya yabancı gelirlerin yeniden yapılandırılması gibi süreçlerin dikkatle planlanması hayati önem taşıyor. Aynı zamanda, diğer ülkelerdeki sadece vergi avantajları değil, hukuki ve finansal riskler de göz önünde bulundurulmalı” dedi.

PEKİ PARA NEREYE GİDECEK?

Peki İngiltere’den kaçan para nereye gidecek? Henley & Partners tarafından hazırlanan bir rapora göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu yıl en çok küresel milyoneri çekeceği ve onu ABD ve Singapur'un izleyeceği tahmin ediliyor.

Bloomberg’deki habere göre 63 yaşındaki Mısırlı dolar milyarderi Sawiris, İngiltere’yi terk eden zenginlerden biri olabilir. ABD ve Avrupa ülkelerini de araştırdığı belirtilen Sawiris’in aile şirketinin geçen yıl Abu Dabi’de tescil işlemlerini tamamladığı ancak Birleşik Arap Emirlikleri’ne dönüşün kesin olmadığı belirtildi.

NEDEN KAÇIYORLAR?

İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves'in 30 Ekim'de duyurduğu 40 milyar sterlinlik (50,9 milyar dolar) vergi artışı planı, önce şirketlerin eleman alımlarını vurmuştu. Yeni dalga ise, zenginlerin bir süredir gündeminde olan İngiltere’den çıkış planını hayata geçirmeleri oldu.

İngiltere'nin Yerleşik Olmayan (Non-Dom) Vergi Kuralları'ndaki son değişiklikler, küresel yatırımcılar için önemli değişimler yaratıyor. Daha sıkı düzenlemeler ve yabancı gelir üzerindeki vergi muafiyetlerindeki değişikliklerle İngiltere, yerleşik olmayanlara geleneksel olarak sunulan avantajlı vergi uygulamalarını yeniden tanımlıyor. İşte 8.8 milyar dolar serveti olan Sawiris’in ülkeden çıkış planlamasının ardında da bu yeni vergi çalışması yatıyor. Ülkedeki sürekli değişen iktidarlardan ve siyasal gerginliklerden de rahatsız olan zenginler, İsviçre’den İtalya’ya, Ortadoğu’dan Singapur’a farklı seçenekleri değerlendiriyor.

İTALYA GİBİ YAPIN ÖNERİSİ

Bir süre önce İngiltere’de yerleşik zenginler, “İtalya  modeli”ni önermişti. İtalya’da yabancılardan standart 100 bin euro yıllık vergi alınıyor. Bu tutarın bu yıl 200 bin euroya çıkarılması planlanıyor. İngiltere’de gündemde olan yeni vergi tasarısında ise 250 ila 500 milyon sterlin varlığı olanlardan yıllık 1 milyon sterlin, 500 milyon üzeri servete ise yıllık 2 milyon sterlin vergi öngörülüyor. İngiltere'nin küresel varlıklar üzerindeki yüzde 40'lık veraset vergisinin de zenginlerin ülkeyi terk etmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

ÇIKIŞ VERGİSİ GÜNDEME GELİNCE ÇIKIŞ HIZLANDI

Ülkeden çıkışın hızlanmasının arkasında ise “çıkış vergisi” önerisi var. İngiltere’de son dönemde, ülkeden ayrılan milyarderlerden bir ‘çıkış vergisi’ alınması önerisi tartışılıyor. Avustralya, Kanada ve ABD gibi ülkeler, yatırımcılar bir sebeple “göç” ettiğinde bir çıkış vergisi alıyor. 

Henley’in Servet Göçü 2024 raporuna göre İngiltere’den göç eden milyonerlerin sayısı yıllık 9.500’e ulaşabilir. Aston Villa’nın sahibi Sawiris gibi çok sayıda örnek var. İngiliz gayrimenkul yatırımcısı Asif Aziz geçtiğimiz ay Abu Dhabi’ye taşındığını açıkladı, Alman teknoloji yatırımcısı Christian Angermayer İngiltere’i terk ederek İsviçre’ye yerleşti. İngiliz hedge fon milyarderi Alan Howard de İngiltere’nin başkentinden Cenevre’ye taşınma kararı aldığını açıkladı.

Zenginliği aile şirketi Orascom’dan gelen Sawiris’in  Adidas ile New York Knicks ve Rangers’ın sahibi Madison Square Garden Sports Corp’ta da hissesi bulunuyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde