İftar menüleri yüzde 10 zamlandı restoranlarda boş yer yok
Lokanta ve restoranların iftar menüleri, bu yıl ortalama yüzde 10 zamlandı ama yer yok.

Lokanta ve restoranların iftar menüleri, bu yıl ortalama yüzde 10 zamlandı. İftar tabağı, çorba, ara sıcaklar, ana yemek, tatlı, salata ve içecekten oluşan menüler 20-90 yeni lira arasında değişiyor.
Fiyatların zamlanmasına rağmen lüks restoranlarda adeta iğne atsan yere düşmüyor. Bin kişi kapasiteli dev restoranlarda boş tek bir masa bile kalmıyor. Buralarda iftar yapmak için günler öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Öte yandan bu yıl iftar vaktinin daha geç saatlere denk gelmesi sebebiyle restoranların müşteri kaybedeceği düşünülüyordu. Ancak korkulan olmadı. Bilakis, mesai saati bitiminde vakit kaldığı için çalışanlar eş ve çocuklarını da alarak restoranda iftara yetişebiliyor.
Ramazan, yiyecek-içecek sektörünün en hareketli olduğu ay. Özellikle lokanta ve restoranlar en yüksek ciroyu bu ayda gerçekleştiriyor. Orucunu güzel bir mekânda ve kaliteli yiyeceklerle açmak isteyenler, pahalı fiyatlara aldırmadan restoranlara akın ediyor. Baklavacı Güllüoğlu Faruk Güllü ve Gaziantepli Mehmet Yılmaz ustanın açtığı Kübban'da menü fiyatları geçen Ramazan'a göre yüzde 12 arttı. Aynı anda 850 kişinin yemek yiyebildiği restoranda, zamlı fiyata rağmen iftar vaktinde boş yer bulmak neredeyse imkânsız.
İşletmenin ortaklarından Mehmet Yılmaz, müşterinin ilgisinden çok memnun olduklarını, yoğunluk sebebiyle günler öncesinden rezervasyon yaptıklarını söylüyor. Kübban, bu yıl Ramazan'ın sıcak mevsime denk gelmesi sebebiyle menü içeriğinde değişiklik yapmış. Müşteriye başlangıçta verilen iftariyelik tabağındaki hurma, tereyağı, peynir ve salata yiyecek çeşitleri artırılmış. Sıcakta ağır geldiği için ana yemekler azaltılmış. Mehmet Yılmaz, "Gördük ki başta sunulan iftar tabağı ve ikramlar daha çok yeniyor. Ardından getirdiğimiz ana yemeklerin büyük bölümü yenmeden kalıyor. Biz de iftariyelikleri artırıp ana yemeği azaltarak israfı önlemeye çalıştık." diye konuşuyor.
Bazı restoranlarda 90 yeni liraya kadar çıkan menü fiyatlarına da karşı çıkan Mehmet Yılmaz, "Sonuçta bir insanın ne kadar yemek yiyeceği bellidir." diyor. Güneşli semtindeki Kübban Restoran'da kişi başı iftar menüsü 42,5 yeni lira.
İstanbul'un Anadolu yakasında toplu iftarların gözde mekânlarından Pinhan Restoran'daki fiyatlar ise bu yıl yüzde 20 arttı. Firma yetkilileri, yoğunluk sebebiyle önceden rezervasyon yaptırılması ve iftardan en az 5 dakika önce müşterinin kendine ayrılan masaya oturması gerektiğini vurguluyor.
Restoranın ortaklarından Hızır Güngör, fiyatın artmasına rağmen Pinhan üye kartı bulunan müşterilere yüzde 10 indirim yaptıklarını ifade ediyor. İstanbul'un eski restoranlarından Etiler Develi de Ramazan yoğunluğundan oldukça memnun. Restoran, iftarda müşteriye hem kebap çeşitlerini hem de diğer Türk yemeklerini bir arada sunuyor. Etiler Develi'de kişi başı iftar fiyatı 55 yeni lira. 11 şube ile müşterilerine hizmet veren Ziya Şark Sofrası ise günde yaklaşık 8 bin kişiyi ağırlıyor. Şirket, bu sene Ramazan'da Bolu'da yeni açtığı restoranlarda da iftar menüleri hazırladı.
İfar sofrası bahçelere taşındı
Restoranlar, Ramazan'ın yaz dönemine denk gelmesiyle birlikte masa düzenini de değiştirmeye başladı. İftar sofraları, müşterinin sıcaktan bunalmaması için bahçe ve teraslara kuruluyor. Böylece gün boyu sıcakta oruç tutan müşteri, iftarını açık havada yapma imkânı buluyor. Tüm Restoran, Lokanta ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl ise Ramazan münasebetiyle hem sektör temsilcilerine hem de tüketicilere uyarılarda bulundu.
Bingöl, "Müşteriler 10-15 saat oruç tuttukları halde, kan şekerleri düştüğünden olsa gerek, çorbanın veya yemeğinin birkaç dakika geç gelmesine sinirle tepki verebiliyor. Burada unutulmaması gereken husus, bizlere hizmet vermeye çalışan insanların da oruçlu olduğudur. Ramazan, rahmet ve bereketin en bol olduğu ay. Bunu düşündüğümüzde yemeğin birkaç dakika gecikmesi bizi sinirlendirmemeli. Lütfen dikkat edelim." çağrısı yaptı.
Öte yandan İstanbul'da Sultanahmet'le özdeşleşen Ramazan eğlenceleri artık alışveriş merkezlerinde de gerçekleştiriliyor. En eski alışveriş merkezlerinden Galleria'da her gün iftar öncesi Türk sanat müziği yayını, sonrasında da 'Karagöz ve Hacivat', 'Meddah', 'Manidar', 'Aşık ile Maşuk' gibi eğlenceler gerçekleştiriliyor. Çocuklar için de Keloğlan, yüz boyama, pamuk helva, macun, şerbet gibi ikramlar yapılıyor. Aynı şekilde Çobanceşme'de açılan Airport alışveriş merkezi ile İkitelli'deki Deposite çarşılarında da çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Abdulhamit Yıldız/Zaman