İddia: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rüzgar ve enerji santralleri ile ilgili verilen tahsislere bizzat el koydu

İddia: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rüzgar ve enerji santralleri ile ilgili verilen tahsislere bizzat el koydu

Fatih Altaylı'nın gündeme getirdiği, rüzgar ve enerji santralleri ile ilgili 129 milyar 600 milyon dolarlık tahsis olayına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan el koydu. Patronlar Dünyası'nın edindiği bilgilere göre Erdoğan, bu tahsislerin bir formül bulunarak iptal edilmesini ve ihaleye açılmasını istedi.

İddia: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rüzgar ve enerji santralleri ile ilgili verilen tahsislere bizzat el koydu
16px
24px
16.12.2024 09:58Güncelleme: 16.12.2024 10:02
ABONE OLgoogle

Fatih Altaylı, Eylül'de ilk kez kaleme aldığı yazısında enerji sektöründe usulsüzce dağıtılan lisanslar aracılığı ile bir grup insanın 6 milyar dolarlık rant elde ettiğini öne sürmüştü.

Sonrasında Fatih Altaylı'nın programına konuk olan akademisyen Uğur Emek ise talihli lisans sahiplerine 30 yıl içerisinde 129 milyar 600 milyon dolarlık brüt gelir yaratıldığını iddia etmişti.

EPDK ise hem Fatih Altaylı hem de Uğur Emek'i yalanlamış haklarında suç duyurusunda bulunmuştu.

Patronlar Dünyası'nın edindiği bilgilere göre ise rüzgar ve güneş enerji santrallerinin tahsisi ile ilgili gündeme gelen konuya bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil oldu.

Erdoğan, kurmaylarından konu hakkında bilgi aldı, kamuoyunda konuşulan bu tahsis olayının iptal edilmesi yönünde formüller üretilmesi konusunda talimat verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu santrallerin ihale yolu ile verilmesine sıcak baktığı, bu konuda değişiklik yapılması konusunda uyarılarda bulunduğu öne sürüldü.

UĞUR EMEK NE DEMİŞTİ

*Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 19 Kasım 2022'de yönetmelik değişikliği yaptı ve 30 bim megavat kapasiteye sahip rüzgar ve güneş enerjisi santrali lisanslarının tahsisine karar verdi.

*Bu değişikliğin arka planında yatan neden şuydu:

"14 Mayıs 2023'te gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde AK Parti ve Erdoğan'ın başarısız olacağı öngörülüyordu. Bir grup bürokrat, iş insanı ve siyasetçi bu yönetmelik değişikliği ile son vurguna zemin hazırladı"

*Yönetmelik 19 Kasım 2022'de yayınlandı.

*Hazırlıklarını önceden tamamlayanlar derhal başvurularını yaptılar.

*Tahsis yöntemi, "Erken gelen oturur" şeklindeydi, yani ihale yoktu.

*Her nedense "birileri" sanki önceden yönetmelikten oluşan değişikleri bire bir biliyorlarmış gibi! her şeyleri yönetmeliğe uygundu.

*Arazilerini bile kısa süre önce yönetmeliğe uygun olarak almışlardı.

*Bu her şeyi bilen grup, EPDK'ye başvurularını online olarak yaptı.

*Haftasonu başvurular neredeyse bitmişti. Pazartesi günü geldiğinde sektörün kimi önemli oyuncuları bile sadece avuçlarını yalamıştı.

*Sonradan başvuru yapanlara "pardon kalmadı" dendi.

*Talihli lisans sahiplerine ise 30 yıl içerisinde 129 milyar 600 milyon dolar brüt gelir yaratıldı.

EPDK YALANLADI VE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

EPDK, Fatih Altaylı ve Uğur Emek hakkında suç duyurusunda bulunurken, iddiaların tamamen temelsiz olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı:

"5 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren kanunla kurumumuza görev olarak verilen depolamalı RES/GES yatırımlarına ilişkin ön lisans sürecinde bir yetki aşımı kesinlikle söz konusu değildir. Enerji ve Tabii Bakanlığımızın açtığı kasım ayında ilan ettiği enerji lisans tahsisi ihalesinin ise depolamalı RES/GES yatırımları önlisans süreci ile bir ilgisi yoktur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uygun gördüğü hallerde kapasite tahsis ve YEKA ihaleleri yapmaktadır. Bu ihalelerde alım garantisi ve süre ihale kapsamında belirlenmektedir. Ayrıca depolamalı RES/GES yatırımları için kurumumuzca verilen herhangi bir alım garantisi, fiyat ya da süre söz konusu değildir. Bu arada EPDK'nın sorumluluğuna kanunla verilen ve 19 Kasım 2022 tarihindeki yönetmelik değişikliği ile başlayan önlisans sürecinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sn. Fatih Dönmez'dir. Bahsedilen ve kasım ayında ilan edilen ihale sürecinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sn. Alparslan Bayraktar'dır. Dolayısıyla iddia sahibi bu yorumu ile de enerji sektöründen habersiz olduğunu göstermiştir.”

"BU HESAPLAMALAR TAMAMEN HAYAL MAHSULÜDÜR"

“Türkiye, kurulu gücünün yarısı kadar elektrik tüketebiliyorken EPDK elektrikte kurulu gücü artırmaya karar vermiştir” iddiasının da yer verildiği açıklamada, kurulu gücü artırmaya karar verildiği iddia edilen kaynakların ‘yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklar' olduğu ve bu kaynakların enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sağladığı aktarıldı.

“Cumhurbaşkanı'nın gideceğini anlayan EPDK yönetimi acele ile 6 dolar-centlik lisans tarifesi kapsamında önlisans dağıttı. Bu rakam 3,375 dolar-cent olabilirdi. Bu fark sebebi ile elektriğe 30 yıl içerisinde 129,6 milyar dolarlık fatura ödenecek. Bu rakam 56 milyar dolar daha düşük olabilirdi? EPDK yönetimi 56 milyar dolarlık vurgun yaptı” iddiasının yer aldığı açıklama, şöyle devam etti:

“1 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen 6 dolar-cent'lik tarife EPDK tarafından belirlenmemiştir. Enerji sektörü ile asgari düzeyde ilgisi olanların bileceği üzere anılan düzenleme 01/07/2021 tarihinden 31/12/2030 tarihine kadar işletmeye girecek olan YEK Belgeli yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri için uygulanacak fiyatları ve süreleri kapsamaktadır. Bu fiyatların ve sürelerin belirlenmesi EPDK'nın görev alanında değildir ve EPDK'nın bu alanda fiyat ve süre belirleme yetkisi de yoktur. Herkesin ulaşabileceği Cumhurbaşkanlığı kararında 30 yıl ibaresi ise yer almamaktadır ve uygulanacak süre 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayrıca kararda güncelleme formülleri ile birlikte rüzgar ve güneş için 4,95-6,05 dolar-cent aralığında, depolamalı rüzgar ve güneş için ise 5,85-7,15 dolar-cent aralığında bir tarife düzenlenmiştir. YEKA projeleri kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yapacağı ihalede taban fiyat olarak güneş için 3,25 dolar-cent rüzgar için 3,5 dolar-cent her ikisi için tavan fiyat olarak ise 5,50 dolar-cent belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında 129,6 milyar dolarlık ve 56,7 milyar dolarlık bu hesaplamalar tamamen hayal mahsulüdür. Var olmayan 30 yıllık alım süresi ve teşvikler ile bu rakamlara ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Bu arada EPDK'nın verdiği bir alım garantisi yoktur unutulmamalıdır ki hiçbir düzenleyici kurum alım garantisi vermez/veremez böyle bir yetkisi yoktur. Kurumumuz da hiçbir yatırımcıya böyle bir garanti vermemiştir, vermesi de mümkün değildir.”

patronlardunyasi.com

İLGİLİ HABERLER

Fatih Altaylı’nın gündeme getirdiği enerji sektöründeki 129 milyar dolarlık paylaşımın izini sürdük

Fatih Altaylı’nın gündeme getirdiği enerji sektöründeki 129 milyar dolarlık paylaşımın izini sürdük

Gazeteci Fatih Altaylı youtube programında, akademisyen Uğur Emek ile 129 milyar 600 milyon dolarlık son vurgunu konuştu 

Gazeteci Fatih Altaylı youtube programında, akademisyen Uğur Emek ile 129 milyar 600 milyon dolarlık son vurgunu konuştu 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde