Dolar
38,4213
0,02%
Euro
43,6849
-0,16%
Sterlin
51,2482
0,12%
Bitcoin
3.636.980
1,78%
BİST-100
9.451,52
-0,41%
Gram Altın
4.070,292
-1,59%
Gümüş
33,29
-0,88%
Faiz
48,44
0,39%

Brezilya'da keşfedilen fosil, bilinen en eski karınca türünü ortaya çıkardı

Yeni bir araştırma, Brezilya'daki bir müzede keşfedilen ve neredeyse gözden kaçırılan bir fosilin, bilim dünyasının bildiği en eski karınca örneğini ortaya çıkardığını duyurdu. Fosil, 113 milyon yıl önce dinozorlar arasında yaşamış bir karınca türüne ait ve karıncaların daha önce bilinen örneklerinden birkaç bin yıl daha eski.

25.04.2025 10:01Güncelleme: 25.04.2025 10:03
Brezilya'da keşfedilen fosil, bilinen en eski karınca türünü ortaya çıkardı
16px
32px

São Paulo Üniversitesi Zooloji Müzesi'nden araştırmacı Anderson Lepeco, Eylül 2024'te yapılan inceleme sırasında "olağanüstü" bir fosil örneğiyle karşılaştığını belirtti. Bu fosil, dünyanın en büyük fosilleşmiş böcek koleksiyonlarından birine sahip olan müzenin Crato Formasyonu'ndan elde edildi. Bu formasyon, olağanüstü fosil korumasıyla ünlüdür.

Fosil, Kretase döneminin 66 ila 45 milyon yıl öncesine ait Haidomyrmecinae alt familyasından bir cehennem karıncası türünü temsil ediyor ve günümüz karıncalarıyla herhangi bir akrabalık ilişkisi taşımıyor. Yeni adlandırılan Vulcanidris cratensis türü, avını sıkıştırmak veya kazığa oturtmak için kullandığı tırpan benzeri çenelere sahipti.

Lepeco, bu çenelerin diğer cehennem karıncalarına benzer özellikler taşıdığını fakat genellikle sadece kehribar fosillerinde görüldüğünü ifade etti. Kayada korunmuş böceklerin bulunması nadir bir olaydır; daha önce Kretase dönemine ait cehennem karıncaları Fransa ve Myanmar’daki kehribarlarda keşfedilmişti.

Araştırmacılar, bu bulgunun karıncaların evrimsel geçmişinin erken dönemlerinde gezegenin farklı yerlerine yayılmış olduklarını gösterdiğini belirtti. Ayrıca, fosil, karıncaların erken Kretase dönemindeki evrimsel gelişimini ve dinozorlar dönemindeki olağanüstü özellikleri hakkında yeni içgörüler sağlıyor.

Karıncalar, günümüzde gezegenin en bol böcek gruplarından biri haline gelmişken, 145 milyon yıl önce, karınca ataları eşek arıları ve arılarla aynı gruptan evrimleşmeye başlamıştı. Ancak karıncalar, 66 milyon yıl önceki büyük asteroid çarpmasının ardından, fosil kayıtlarında en yaygın böcek türü olarak ortaya çıkmışlardır.

Phil Barden, New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nden yaptığı açıklamada, bu keşfi "büyük bir olay" olarak nitelendirerek, "Bu fosil, bilinen en eski karıncayı temsil ediyor ve karıncaların fosil kayıtlarını yaklaşık on milyon yıl uzatıyor" dedi.

Yeni türde ayrıca, yaban arısı benzeri bazı anatomik özellikler de tespit edildi. Karıncanın kanatlarındaki damar yapısı, modern karıncalardan farklıydı ve bu da karınca ile yaban arısı arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Fosil, X ışınları ve 3D mikro-bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemiyle detaylı şekilde incelendi ve cehennem karıncasının, modern akrabalarından oldukça farklı bir morfolojiye sahip olduğu ortaya çıktı. Lepeco, bu karıncanın avını "yukarı doğru hareket eden bir tür forklift gibi" yakalamış olabileceğini ifade etti.

Bu bulgular, karıncaların evrimsel geçmişi ve avcılık stratejileri hakkında önemli bilgiler sunarken, bu en eski karıncaların modern türlerinden ne kadar farklı bir yapıya sahip olduklarını da gözler önüne seriyor.

patronlardunyasi.com