Dolar
38,325
0,05%
Euro
43,7351
0,85%
Sterlin
51,1323
0,51%
Bitcoin
3.531.253
-1,25%
BİST-100
9.331,36
0,21%
Gram Altın
4.099,367
1,23%
Gümüş
33,33
-0,77%
Faiz
48,02
-0,39%

Maliyeden 40 bin şirkete vergi mesajı: Dikkat edilecek 11 nokta

Vergi Denetim Kurulu, 2024 yılına ilişkin beyan süreçlerinde 40 bin mükellefi hedef alan “Beyanname Gözetim Programı” kapsamında yeni bir uygulamaya geçti. Kurul tarafından gönderilen yazılarda dikkat edilmesi gereken 11 temel risk başlığına dikkat çekildi. Konuya ilişkin detayları Dünya Gazetesi’nden Mahmut Bülent Yıldırım kaleme aldı.

24.04.2025 09:39Güncelleme: 24.04.2025 09:44
Maliyeden 40 bin şirkete vergi mesajı: Dikkat edilecek 11 nokta
16px
32px

İşte  Mahmut Bülent Yıldırım’ın yazısının tamamı:

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bu hafta başından itibaren mükellefle­re ‘Beyanname Gözetim Çalışması’ ko­nulu yazılar tebliğ etmeye başladı.

Yazı­lar mükelleflere tebliğ edilmeden önce söz konusu çalışmanın sinyalleri geçti­ğimiz hafta sonu Hazine ve Maliye Ba­kanlığı tarafından verilmiş ve Vergi De­netim Kurulu tarafından 2024 yılına iliş­kin 500 bin mükellefin tarandığı ve 40 bin riskli mükellef tespit edildiği belir­tilerek bunlara bildirim yapılacağı açık­lanmıştı.

Söz konusu yazılar ‘Beyanna­me Gözetim Çalışması” konulu yazılar olup ilk defa böyle bir yazı ile karşılaşan çok sayıda mükellef, vergi incelemesine alındığı veya vergi incelemesine alınaca­ğı endişesine kapılmış bulunmaktadır.

MÜKELLEFLERE UYARI VAR

Vergi Denetim Kurulu Risk Analiz Merkezi tarafından ilk kez uygulama­ya alınan Beyanname Gözetim Progra­mı riskli ancak gönüllü uyum potansi­yeli taşıyan mükellefleri hedef alıyor. Bu programla beyan öncesinde mükellefler­le temasa geçilerek risk durumları ko­nusunda bilgilendirme yapılıyor ve mü­kelleflerin beyanlarını daha dikkatli ver­mesi amaçlanıyor. Söz konusu yazılara mükellefler tarafından her hangi bir ce­vap verilmesi gerekmemektedir.

DENETİM DEĞİL BİLGİLENDİRME

Yapılan çalışma bir bilgilendirme ça­lışmasıdır. Bu kapsamda mükelleflere riskli konuların neler olduğu konusunda bir bilgilendirme yazısı tebliğ edilerek söz konusu yazıda 2024 yılı kurumlar vergisi beyannamesi verilirken riskli ko­nulara dikkat edilmesi gerektiği belirti­liyor. Beyanname gözetim programı kap­samında belirlenen mükellef gruplarına özel müfettiş ataması yapılarak gözetim süreci sahada yürütülüyor.

Beyanname sonrası yapılan değerlen­dirmeler ve müfettişler tarafından alı­nan geri bildirimler doğrultusunda riskli görülen grup yeniden gözden geçirilerek, gerekli uyumu gösteren ve başka bir risk taşımayan mükellefler bu kapsamdan çı­karılarak denetim kaynaklarının daha etkin kullanılmasının önü açılacak. Böy­lece hem vergiye gönüllü uyum artırıla­cak hem de vergi denetiminde etkinlik güçlendirilecek.

MÜKELLEFLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN RİSKLER

Vergi Müfettişleri tarafından mükellef­lere tebliğ edilmekte olan “Beyanname Gö­zetim Çalışması” konulu yazılarda belirti­len riskli konular aşağıdaki gibidir. Ken­disine yazı tebliğ edilsin edilmesin, bütün mükellefler tarafından beyannameler ve­rilirken söz konusu risklerin göz önünde bulundurulması, vergi incelemesi ve ceza­lı vergi tarhiyatı riskini azaltacaktır.

Dönem içerisindeki gerek nakit kaynak­lı gerekse banka ve finans kurumları ara­cılığıyla yapılan tahsilatların brüt satış hasılatına intikal ettirilip ettirilmediği,

-Dönem içerisinde maliyetlere dahil edilen tutarların doğruluğu,

-Kurumlar Vergisi Kanununa göre ku­rum kazancının doğru hesaplanıp hesap­lanmadığı,

-Kurumlar Vergisi Kanununa göre geçmiş yıllar zararının mahsubunun doğ­ru yapılıp yapılmadığı,

-Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılan indirimlerin doğruluğu,

-Kanunen Kabul Edilmeyen Giderle­rin doğru hesaplanıp hesaplanmadığı,

-Vergi güvenlik müesseselerinin doğ­ru uygulanıp uygulanmadığı,

-İstisna uygulamalarında gerekli şart­ların sağlanıp sağlanmadığı,

-Kurumlar vergisi matrahının ve ku­rumlar vergisinin hesaplanmasına yöne­lik işlemlerin kontrolü,

-Vergi Usul Kanununda yer alan de­ğerlemeye ilişkin işlemlerin kontrolü,

-Vergi Usul Kanununda yer alan enf­lasyon düzeltmesine ilişkin işlemlerin kontrolü,

-Vergilendirmeye esas teşkil eden di­ğer hususların kontrolü yapılarak beyan­name verilmelidir.

patronlardunyasi.com