Bilim insanları, çölyak hastalığı teşhisini hızlandıracak yapay zeka aracı geliştirdi
Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, çölyak hastalığının teşhisini hızlandırabilecek bir yapay zeka (YZ) aracı geliştirdi. Yapay zeka, çölyak hastalığını tespit etmede bir patolog kadar etkili olup, çok daha hızlı sonuç veriyor.

Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları, çölyak hastalığının teşhis oranlarını hızlandırabilecek ve patologların daha karmaşık vakalar için zaman kazanmasını sağlayabilecek bir yapay zeka aracı geliştirdiler. Algoritma, dört farklı şirketten beş farklı tarayıcı kullanılarak beş farklı hastaneden elde edilen 4 binden fazla görüntü üzerinde eğitildi ve test edildi.
BİR PATALOG KADAR ETKİLİ AMA ONDAN DAHA HIZLI
New England Journal of Medicine AI'da yayınlanan çalışma, algoritmanın çölyak hastalığını teşhis etmede bir patolog kadar etkili olduğunu buldu. Ve en önemlisi, makine öğrenme algoritması bir patologla karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha hızlıydı.
Cambridge Üniversitesi'nde danışman hematopatolog ve patoloji profesörü olan ve araştırmanın kıdemli yazarlarından Elizabeth Soilleux şunları söyledi:
"Doğru bir teşhis almak yıllar alabilir ve sağlık sistemleri üzerinde yoğun baskıların olduğu bir zamanda, bu gecikmelerin devam etmesi muhtemeldir. Yapay zeka, bu süreci hızlandırma potansiyeline sahiptir, hastaların daha hızlı teşhis almasını sağlarken aynı zamanda NHS bekleme listelerindeki baskıyı da azaltır."
AYLAR SÜREN SONUÇ YERİNE ANINDA BULGU
Araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Florian Jaeckle, bir patoloğun her biyopsiyi analiz etmesinin beş ila 10 dakika sürdüğünü, ancak yapay zeka modelinin çölyak hastalığını doğrudan teşhis edebildiğini söyledi.
"Duodenum biyopsileri ve özellikle çölyak hastalığı testleri genellikle patologların listelerinin en sonuna konur çünkü örneğin olası bir kanser vakası kadar ciddi değildirler, bu da hastaların çölyak hastalığı olup olmadıklarını öğrenmek için genellikle haftalar hatta aylar beklemeleri gerektiği anlamına gelir. Yapay zeka ile neredeyse anında sonuç alabilirler, çünkü bir dakikadan kısa sürede ve biyopsi taranır taranmaz sonuç üretebilir. Bu nedenle, yapay zeka ile asla bir bekleme listesi olmazdı."
patronlardunyasi.com