Beykoz'da Kal’i furyası
Orman Bakanlığı, Beykoz Konakları"ndan sonra Acarkent"teki 1800 villanın kal"i (tümüyle ortadan kaldırılması) için dava açtı

Orman Bakanlığı, Beykoz Konakları ve Acarİstanbul için kal"i talebiyle açtığı davanın ardından şimdi de Acarkent için düğmeye bastı. Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi"ne sunulan dava dilekçesinde, Acarkent"te yüzde 6 yapılaşma alanı dışına taşan 1800 villanın kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapularının iptali ile kal"i istendi.
YÜZDE 6"LIK İZİN ÇIKTI
Acarkent, Beykoz Konakları ile hem birbirine komşu hem de aynı kaderi paylaşıyor. Orman Bakanı Osman Pepe “silahlı korumalar yüzünden benim personelim içeri giremiyor” sözleriyle dikkati Acaristanbul"a çekmişti. Acarkent"te 137 dönüm için yani sahip olunan orman arazisinin yüzde 6"lık bölümü için inşaat izni verilmişti. Ancak inşaat alanı sahip olunan alanın yüzde 94"üne yayıldı. İşte Acarkent"in "kal"i talebiyle açılan" davaya getiren yapılaşma süreci...
BÜYÜKŞEHİR FIRSAT TANIDI
Acarkent"te 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli onaylı İmar Uygulama Planı"na uyulmadı. Bu süreç içinde Acarkent"te kaçak yapılaşmayı kolaylaştırıcı tüm kapılar açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1998 yılında İmar Mevzuatı ve Orman Kanunu"na aykırı olarak “sosyal ve kültürel tesis” yapılmasına fırsat tanıdı. Dolayısıyla Acarkent için vaziyet planına uygun olmadan ruhsatlar alındı.
BEYKOZ KAT İRTİFAKI VERDİ
İkinci olarak da Beykoz Belediyesi 6 Mayıs 1988 tarihinde imar planı onaylanmamış alana kat irtifakı verdi, böylece sitede 1988 yılında kat mülkiyeti kuruldu. 1993 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından projenin iptal edilmesine rağmen, Beykoz Belediyesi tarafından ruhsatların geçerliliği korundu. Tüm yasal sürecin sonunda Büyükşehir Belediyesi 30 Kasım 2006"da sosyal ve ticari yapıların inşaatlarının durdurulması için Beykoz Belediyesi"ne ikazda bulundu. 1 Aralık 2006 tarihi itibariyle inşaatlar durduruldu.
BAKAN: YARGIYA GİDERİZ
Tapu kaydında kaldırılmış olan özel orman şerhinin yeniden konması için kadastro birimleri nezdinde girişimde bulunuldu. Söz konusu işlemin idari olarak yapılmaması halinde, Orman Bakanlığı tarafından yargı yoluna gidileceği bildirildi. Orman Bölge Müdürlüğü"nün resmi internet sitesinde yayınlanan basın açıklaması da bakanlığın bu çıkışını destekledi. Sitede şöyle deniyordu:
“Orman Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı"nca Saip Molla-1 Özel Ormanı"nda bugüne kadar yapılan tüm iş ve işlemler ile daha önce düzenlenmiş olan müfettiş raporlarının kapsamlı bir şekilde incelenmesi için Başmüfettiş Mehmet Yener görevlendirildi. Müfettiş incelemesi sonucunda 20 Eylül 2006 tarihli inceleme raporu hazırlandı. Orman Genel Müdürlüğü"nden 28 Kasım 2006"da İstanbul Bölge Müdürlüğü"ne gönderilen emirde şöyle dendi: Kanuna aykırı olarak yapılan yerlerin tapularının iptali ile özel orman olarak tevhidi ve tescili, ruhsatsız yapıların kal"i (yıkılarak, ortadan kaldırılması) için ihtiyati tedbir talepli tüm malikler aleyhine dava açılacaktır. Orman Bölge Müdürlüğü bu emir gereği yapılması gereken yasal işlemleri ivedilikle yapmıştır.”
Yüzde 94"ü kaçak
* Orman Bölge Müdürlüğü müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonucunda Acarkent"teki kaçak yapılaşma şöyle tespit edildi:
* A, B ve C tipi toplam 1452 adet villa yapıldı. Bunlardan A tipi villalar 226 dönüme, B tipi villalar 1100 dönüme, C tipi villalar 555 dönüme inşa edildi. İzinsiz yapılan sosyal ticari tesis alanının yapıldığı 271 dönümlük alanla beraber toplam 2153 dönüm alan kaçak kullanıldı.
* Dolayısıyla 137 dönüm için verilen yapılaşma izninin fazlasıyla aşılarak 2153 dönüm olarak kullanıldığı, özel orman alanının yüzde 94"ünün kaçak yapılaştığı ortaya çıktı.
Siyaset, iş, sanat ve spor dünyasının ünlüleri oturuyor
Acarkent"te villası olan ünlü isimler şöyle...
Magazin dünyası
Kenan Doğulu
Emre Altuğ
Tanyeli
Süheyl-Behzat Uygur
İzel
Seden Gürel
Gökhan Özen
Ceylan
Spor dünyası
Ali Güneş
Tümer Metin,
Ahmet Dursun
İlhan Mansız
Emre Aşık
Mirsad Türkcan.
Medya dünyası
Özlem Gürses (Haber Turk),
Kenan Erçetingöz
İş dünyası
Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Turgut Uzer
Mehmet Eyüp Kızılok.
Acar Ailesi
Funda Acar
Meryem Acar
Metin Acar
Bankalar
Garanti
Koçbank
Şekerbank
Ayrıca TEDAŞ adına kayıtlı da ruhsat bulunuyor.
Beykoz Konakları"nda sessizlik hakim
Orman Bakanlığı"nın açtığı dava ile ilgili olarak görüşmek isteğimiz Beykoz Konakları Site Müdürü Akın İra konu hakkında açıklama yapmaya yetkisi olmadığını söyledi. Beykoz Konakları Yönetim Kurulu Başkanı Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Emre Alkin ve yönetim kurulu üyesi Anadolu Holding Genel Müdürü Tuğban Aksoy"un asistanlarına tapu iptal davasıyla ilgili olarak konuşmak istediğimizi söyledik, ancak gün boyu herhangi bir dönüş olmadı. Tepe İnşaat adına Avukat Erol Yıldırım VATAN"a şu açıklamayı yaptı: “Tepe İnşaat olarak inşaatlara başlandığı 1994 yılında, hiçbir problem yoktu. Yani Beykoz Belediyesi onaylı projelere göre alınmış yapı ruhsatları ile inşaatlar yapıldı.
Orman Bakanlığı"nın iddialalarını konu yargı sürecine taşındığı için bize sorulduğunda mahkemede yanıtlarız. Ancak biz inşaatlara başlamadan önce yani arsa sahibiyle ilgili sorunlar varsa bu da bizimle ilgili değildir. Tepe İnşaat olarak, aldığımız ruhsatlara ve projelerine göre inşaat yaptık. Ayrıca madem böyle bir kaçak yapılaşma varsa, 13 yıldır neden herhangi bir şey yapılmadı sorusu ister istemez akla geliyor. Yani daha önce neden harekete geçmediler, inşaatlar yapılırken neden kimse bunu durdurmadı.”
Kimler oturuyor?
* Siyasiler: Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan, Ali Talip Özdemir, Devlet eski Bakanı Erdoğan Toprak.
* Medya: Ertuğrul Özkök, Derya Sazak.
* Spor dünyası: Oğuz Çetin, Mustafa Doğan, Tayfur Havutçu.
* İş dünyası: Saray Halı"nın sahibi
Necati Kurmel ve çocukları.
* Sanat dünyası: Sibel Can.
Hilal Öztürk/Vatan