ABD'nin yeni tarifeleri küresel ticaret savaşını alevlendiriyor: Çin ve AB misillemeye hazırlanıyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu yüksek gümrük tarifeleri, Çin ve Avrupa Birliği'nden tepkilerle karşılandı. Pekin yönetimi, kendi çıkarlarını korumak için karşı önlemler alacağını duyururken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ek vergilerin küresel ekonomiye büyük zarar vereceğini ve enflasyonu artıracağını belirterek, "Çıkarlarımızı ve işletmelerimizi korumak için daha fazla karşı önlem almaya hazırlanıyoruz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, yarından itibaren ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağını duyurdu. Tarife kararı kapsamında koyarak Avrupa ve Çin'den ithal edilen birçok ürüne ek vergi getirilmiş oldu. Fakat özellikle ABD ve Çin arasında ekonomik gerilim yeniden tırmandı. AB de tarife kararına karşı daha fazla önlem almaya aldığını açıkladı.
Trump tarifeleri kepsamında, Çin'e yüzde 34, AB’ye yüzde 20, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26 oranında karşılıklı tarife uygulanması öngörülüyor.
ÇİN’DEN MİSİLLEME UYARISI
Çin, Trump'ın dünya genelindeki tüm ABD ticaret ortaklarına kapsamlı vergiler getirme kararının ardından, ABD'ye son tarifelerini derhal iptal etmesi çağrısında bulundu ve kendi çıkarlarını korumak için karşı önlemler alacağına söz verdi .
Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin bu hamlesinin, yıllardır çok taraflı ticaret müzakerelerinde ulaşılan çıkar dengelerini ve uzun süredir uluslararası ticaretten büyük kazanç sağladığı gerçeğini göz ardı ettiği belirtildi.
TİCARET SAVAŞINA DERİNLEMESİNE SÜRÜKLÜYOR
Bakanlık, dünyanın en büyük ekonomilerinin küresel tedarik zincirlerini altüst edebilecek bir ticaret savaşına daha da derinlemesine sürüklenmesinin beklendiği bir dönemde, "Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor ve kendi hak ve çıkarlarını korumak için karşı önlemler alacak" dedi.
Trump dün, Çin'e bu yılın başlarında uyguladığı yüzde 20'lik gümrük vergisine ek olarak yüzde 34'lük bir gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Böylece toplam yeni vergiler yüzde 54'e ulaşacak ve seçim kampanyası sırasında tehdit ettiği yüzde 60 rakamına yaklaşacak.
Çinli ihracatçılar, diğer tüm ekonomilerdeki ihracatçılar gibi, cumartesi gününden itibaren dünyanın en büyük tüketici ekonomisine gönderilen hemen hemen tüm mallara yüzde 34'lük yeni verginin bir parçası olarak yüzde 10'luk bir temel vergiyle karşı karşıya kalacak. Kalan daha yüksek "karşılıklı vergiler" ise 9 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek.
‘de minimis’ TİCARET AÇIĞINI KAPATAN BİR YÜRÜTME EMRİ DE İMZALADI
Trump öte yandan, Çin ve Hong Kong'dan gelen düşük değerli paketlerin ABD'ye gümrüksüz girişini engelleyen "de minimis" ticaret açığını kapatan bir yürütme emri imzaladı. Ayrıca, Çin'in 2020'deki "1. Aşama" ticaret anlaşması kapsamında taahhütlerini yerine getirip getirmediğini belirlemek için ABD Ticaret Temsilcisi'ne 1 Nisan'a kadar karar almasını istemişti. Anlaşma, Çin'in iki yıl içinde ABD'den 200 milyar dolarlık mal alımını zorunlu kılıyordu, ancak COVID-19 nedeniyle Pekin bu hedefi tutturamadı. Çin, ticaret savaşının başlangıcında ABD'den 153 milyar dolar değerinde mal alırken, geçen yıl bu rakam 164 milyar dolara yükseldi.
AVRUPA BİRLİĞİ: TARİFELERE KARŞI EK ÖNLEMLER HAZIRLIYORUZ
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, ABD'nin karşılıklı tarifeleri duyurmasının ardından, AB-Orta Asya Zirvesi için bulunduğu Semerkant'ta açıklama yaptı. Von der Leyen, ABD'nin karşılıklı tarifelerine karşı ek önlemler hazırladıklarını söyledi.
Von der Leyen, karşılıklı tarifelerin muazzam sonuçlar doğuracağına işaret ederek, "Küresel ekonomi büyük zarar görecek, belirsizlik artacak ve korumacılık daha fazla yükselecek. Bunun sonuçları dünya çapında milyonlarca insan için korkunç olacak." dedi.
ENFLASYON ARTACAK UYARISI
Tarifelerin etkilerinin hemen hissedileceğine ve dünya çapındaki tüketicilere zarar vereceğine dikkati çeken von der Leyen, "Milyonlarca vatandaş daha yüksek market faturalarıyla karşı karşıya kalacak. İlaçlar ve ulaşım daha pahalı olacak. Enflasyon artacak." diye konuştu.
Von der Leyen, belirsizliğin artacağını, tedarik zincirlerinin bozulacağını ve külfetli bürokrasi ortaya çıkacağını ifade ederek, ABD ile iş yapmanın maliyetinin büyük ölçüde artacağını anlattı.
Küresel ticaret sisteminde bir düzen kalmadığına işaret eden von der Leyen, ABD'nin ticaret ortaklarını karmaşa ve kaos içine soktuğunu belirtti.
Von der Leyen, küresel ticaret sisteminde ciddi eksiklikler olduğu ve bazılarının bundan haksız menfaat elde ettiği konusunda ABD Başkanı Trump'a katıldığını dile getirdi.
TARİFELER SORUNU ÇÖZMEYECEK
Küresel ticaret sistemini ekonominin gerçeklerine uygun hale getirmek için yapılacak her türlü çabayı desteklemeye hazır olduğunu vurgulayan von der Leyen, "Ancak şunu da açıklığa kavuşturmak istiyorum. İlk ve son aracınız olarak tarifelere başvurmak sorunu çözmeyecektir." şeklinde konuştu.
Von der Leyen, transatlantik ticarette engelleri kaldırmak için ABD ile müzakere etmeye her zaman hazır olduklarını anımsatarak, "Aynı zamanda, karşılık vermeye de hazırız. Çelik üzerindeki tarifelere yanıt olarak ilk karşı önlem paketini zaten tamamlıyoruz. Şimdi, müzakereler başarısız olursa çıkarlarımızı ve işletmelerimizi korumak için daha fazla karşı önlem almaya hazırlanıyoruz." ifadelerini kullandı.
AVRUPA BU FIRTINAYI ATLATMAK İÇİN İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ŞEYE SAHİP
Yeni tarifelerin dolaylı etkilerinin neler olacağını yakından takip edeceklerine işaret eden von der Leyen, "Küresel kapasite fazlasını ve pazarımıza damping yapılmasını kabul etmeyiz." dedi.
Von der Leyen, Avrupa'nın çıkarlarını ve değerlerini savunacaklarını belirterek, sorunların müzakere yoluyla giderilebileceğini anlattı.
ABD tarifelerinin kaçınılmaz olarak ortaya koyacağı etkilere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade eden von der Leyen, "Avrupa, bu fırtınayı atlatmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip." diye konuştu.
patronlardunyasi.com