Dolar
38,4268
0,03%
Euro
43,6024
-0,36%
Sterlin
51,1839
-0,04%
Bitcoin
3.578.124
0,00%
BİST-100
9.490,9
1,92%
Gram Altın
4.137,107
0,03%
Gümüş
33,55
-0,10%
Faiz
48,25
0,00%

3G ihalesinde neler yaşandı?

Devlet 3G ihalesinden, 1.9 milyar YTL gelir elde etti. Peki, kim, ne kadar ödeyecek?

28.11.2008 13:41
Haberi paylaşın
3G ihalesinde neler yaşandı?
16px
32px

Devlet, yapılan 3G ihalesinde Turkcell KDV dahil 858 milyon YTL, Vodafone 600 milyon YTL, Avea da 512 milyon YTL olmak üzere 1 milyar 970 milyon YTL gelir elde etti.
Eski adı Telekomünikasyon Kurumu olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu'nun bugün ihaleyi onaylaması beklenirken Danıştay kararının ardından ihale sözleşmesi imzalanacak. Sözleşme gereği ihale bedelleri peşin olarak ödenecek.

TURKCELL
3G ihalesini kazanan Turkcell'in Üst Yöneticisi Süreyya Ciliv, "Kriz ortamında millete 858 milyon YTL kaynak kazandıdığmız için büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.
Cep telefonu kullanıcılarına yeni iletişim olanakları sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesinde A Lisansı için en yüksek teklifi 358 milyon Avro ile Turkcell verdi.
İhalenin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ciliv, ihaleyi kazanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
İhaleye ve 3G teknolojisine verdikleri önemden dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na teşekkür eden Ciliv, şunları kaydetti:
"Kriz olmasına rağmen KDV'sini de eklerseniz bu teklif 858 milyon YTL'dir. En geniş bandı aldık. Bu banttan müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız. Bu frekansı kullanma hakkını alırken 1 milyar YTL'ye yakın bir kaynak yaratmak önemli. Üçüncü nesil bizi gerçekten mobil çağına götürecek. Kablosuz ve mobil ortamda internete hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmak mümkün olacak. Mobil televizyon hizmeti ve mobil telefondan görüntülü görüşmek de mümkün olabilecek."
Süreyya Ciliv, dünyada global bir kriz yaşandığını anımsatarak, telekomünikasyon sektöründeki gelişmelerin ülkelerin krizden çıkmalarında etkili olduğunu vurguladı.
En kısa sürede Mobil Network'ü kurup vatandaşlara 3G hizmeti sunacakları belirten Ciliv, Turkcell'in dünyanın en başarılı 25. teknoloji firması olduğunu, kriz döneminde böyle bir ihaleyle Turkcell'i bir adım ileriye taşıdıklarını söyledi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ciliv, 3G hizmetlerinin ne zaman sunulacağına ilişkin bir soru üzerine, ihalenin Danıştay'a gönderileceğini ve ardından onaylanacağını ifade etti.
Ciliv, Turkcell'in Haziran veya Temmuz ayında 3G hizmeti sunmasını öngördüklerini bildirdi.
"İhalede verdiğiniz fiyat yüksek mi?" şeklindeki bir soruya da Ciliv, "Fiyat yüksek. YTL olarak 858 milyona ulaşıyor. Fakat A Lisansı en geniş bant olduğu için bu iyi bir fiyat" karşılığını verdi.
Süreyya Ciliv, Özel İletişim Vergisi'nin düşürüldüğün ün hatırlatılması ü zerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a teşekkür ederek, bu durumun sektörde olumlu etki yaratacağını söyledi.
Bir başka gazetecinin ücreti peşin ödeyip ödemeyeceklerini sorması üzerine Ciliv, "İhale şartnamesine göre bu parayı peşin ödeyeceğiz. Gelecek yıllarda 3G alt yapısı için milyarlarca YTL yatırım gerekecek. Bu noktada müşterilerimizin bizi seçmesinin ana nedeni Turkcell'in teknolojiye verdiği önemdir" diye konuştu.
Ciliv, 3G teknolojisi için ne kadarlık yatırım yapacaklarının sorulması üzerine, kesin bir rakam veremeyeceğini ancak en kısa sürede Türkiye'nin 4 bir yanına bu teknolojiyi ulaştıracaklarını ifade etti.
"Kriz ortamında milletimize 858 milyon YTL kaynak yarattığımız için büyük memnuniyet duyuyoruz" diyen Ciliv, ihalede lisans alan şirketlerin gelecek 20 yılda üretilecek yeni nesil lisansların da işletim hakkını kazanmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:
"Bugün kullanacağımız teknolojileri sabitleştirmememiz çok önemli. Yeni teknolojilere ulaşmamız lazım ki dünyada bu konuda öncü olalım. Turkcell olarak da niyetimiz bu. Bu şartnamenin buna izin vermesi çok yerinde."
Ciliv, ihale şartnamesinde 3G alt yapısının 10 yıl içinde Türkiye çapında kurulmasının öngörüldüğünün anımsatılması üzerine, "Tabii ki her yer birinci günde bitmeyecek. İlk olarak belirleyeceğimiz bazı büyük illerde hizmet sunulacak. Buna ilişkin planlama sürüyor. Stratejik değerlendirmeyi rekabet avantajı sağlayacak şekilde yapacağız" yanıtını verdi.

VODAFONE
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Iay Gray, üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri (3G) ihalesinde B tipi lisans için verdikleri teklifin KDV dahil 600 milyon YTL civarında olduğunu belirterek, "Bu, çok önemli çünkü uluslararası bir şirket olarak Türkiye'ye ne kadar bağ lı olduğumuzu ortaya koyuyor" dedi.
Vodafone, cep telefonu kullanıcılarına yeni iletişim olanakları sağlayacak üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri (3G) ihalesinde B tipi lisans için verdiği 250 milyon avroluk teklifle aynı teklifi veren Avea arasındaki kurayı kazandı.
İhalenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Gray, B tipi lisans işletme hakkı için çekilen kurayı kazanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Dünyada halihazırda 33 milyon abonelerinin 3G kullandığını anlatan Gray, hızlı interneti daha çok müşteriye götürmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
Gray, uluslararası faaliyet gösteren şirketlerinin tecrübelerini Türkiye'ye aktaracaklarını belirterek, "İhalede verdiğimiz teklif, Türk Lirası olarak KDV dahil 600 milyon YTL civarında. Bu, çok önemli çünkü uluslararası bir şirket olarak Türkiye'ye ne kadar bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor" dedi.

AVEA
Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, 3G ile tüm Türkiye'yi hızlı internetle buluşturacaklarını bildirdi.
Avea'dan yapılan açıklamada, şirketin, mobil iletişimde yeni bir devrin kapılarını açacak olan 3G ihalesinde C tipi lisansın sahibi olduğu kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:
"Türkiye;nin en hızlı büyüyen GSM operatörü Avea, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından açılan IMT-2000/UMTS hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesine girerek 30 MHz bant genişliği sağlayan C tipi lisansı aldı. Müşteri odaklı vizyonu çerçevesinde kullanıcılarını en yeni teknolojilerle buluşturan Avea; aldığı C tipi lisans ile abonelerine 3G kapsamında çağın gereği olan yüksek teknolojiye sahip yenilikçi ürün ve hizmetler sunacak."
Konu hakkında bir açıklama yaparak 3G teknolojisi sayesinde Türkiye;nin dijitalleşmesi ve bilgi toplumuna dönüşmesi yolunda daha hızlı ilerleyeceğini belirten Avea CEO;su Cüneyt Türktan da, artık Türkiye;de yaşayan 70 milyon vatandaşın hızlı internet kullanıcısı olabileceğine işaret etti. Türktan, açıklamasında şunları kaydetti:
"Türkiye;nin en çok konuşturan operatörü olarak, 2007 yılı başında hayata geçirdiğimiz yeni nesil IP tabanlı çekirdek şebekemizle, altyapımızı 3G dahil tüm yeni teknolojilere uyumlu hale getirdik. Gerek altyapı yatırımlarımızla, gerekse yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle 3G;ye hazırız. Önümüzdeki dönemde de yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz."
Avea;nın, aldığı lisans ve hazır olan altyapısı sayesinde mobil internet alanında en kaliteli hizmeti sunacağını belirten Türktan, açıklamasında şöyle dedi:
"Avea olarak video özellikli katma değerli servislerdeki öncülüğümü zü pekiştirerek yeni servisler hayata geçirmeyi planlıyoruz. Böylece servislerimiz, ses ve metin tabanlı olmanın ötesinde görsellik ve etkileşimin de dahil olduğu şekle dönüşecek. Ayrıca video servisleri, internet, oyun, müzik yayını, video, video konferans, VoIP ve diğer gerçek zamanlı servisler mobil olarak erişilebilir olurken, Avea aboneleri 3G destekli telefonlarla yüksek kalitede TV izleyebilecek, gitmek istediği adrese ulaşması için telefonları yol gösterici olacak, trafiği görüntüleyebilecek, internetten müzik parçası veya film indirebilecekler. Bunun yanında mobil ticaret ve mobil devlet uygulamaları yaygınlaşacak ve gelişecek."
Türktan, son olarak 3G ile yakınsama konusunda da gelişmeler olacağını belirterek, "Ses, veri ve medya içeriği, sabit ve mobil, şebekeler ve BT, kullanıcılar ve cihazlar tarafında yakınsama söz konusu olacak. Biz de hem sabit ve mobil hem de ses veri ve medya içeriği alanlarına odaklanacağız" dedi.
Avea, 3G ihalesinden çok daha önce, uluslararası dolaşıma çıkan abonelerine anlaşmalı olduğu birçok operatör üzerinden 3G teknolojisini sunmaya başlamıştı.
3G teknolojisi sayesinde uluslararası dolaşıma çıkan Avea aboneleri, günlük hayatlarında kullanmaya alışkın oldukları mobil internet üzerinden e-posta almak ve göndermek, video klipleri izlemek, her türlü bilgiye kolayca erişebilmek gibi imkanları yüksek veri akış hızıyla kullanabiliyor.
Yurtdışındayken 3G teknolojisinin kullanımı, yurtdışında GPRS servisi kullanımıyla aynı şekilde ücretlendiriliyor. En rekabetçi uluslararası dolaşım tarifelerini sunan Avea, Dünya Varmış Tarifesi çerçevesinde abonelerine yüksek hızda GPRS ve 3G kullanımı için de avantajlı fiyatlar ile servis alma olanağı tanıyor. Şu anda 185 ülkede 500 operatör ile dolaşım anlaşması yapan Avea, 293 operatör ile 127 ülkede GPRS dolaşım imkanı sunuyor.

benzer haberler
ABD Hazine Bakanı Bessent'le görüşen Mehmet Şimşek: İşbirliğimizin potansiyeli muazzamdır
ABD Hazine Bakanı Bessent'le görüşen Mehmet Şimşek: İşbirliğimizin potansiyeli muazzamdır