Yangın ve genel afetlerde engellilerin nasıl tahliye edileceği konusunda belirsizlikler sürüyor
78 kişinin can verdiği Grand Kartal yangınından hala ders çıkaramadık. Yangın ve genel afetlerde engellilerin nasıl tahliye edileceği tahliye planını yapanın bilgi, beceri, tecrübe ve vizyonuna kalmıştır. Bu konuda mevzuatta detaylı emredici hükümlerin olmaması, engellilerin tahliyesini zorlaştırmaktadır. Oysaki bir yangında yaralılar, gazdan zehirlenenler, panik atak geçirenler ve hangi şekilde olursa olsun bilincini kaybedenler “engelli” sayılmalıdır.
Feramuz ERDİN
Ülkemizdeki emredici mevzuat engellilerin binalara erişimini en detaylı şekilde yüzlerce madde halinde düzenlemesine rağmen, bir afet anında olay yerinden tahliyesini sadece genel bir cümleyle tarif etmektedir: “Engellerin tahliyesi ayrıca planlanır.”
ENGELLİ KİMDİR?
Kendi başına hareket edemeyerek, bir imkana erişmek için bir başkasının veya bir teknolojinin yardımına ihtiyaç duyan herkes engellidir. O halde sadece engeli önceden bilinenler değil; yaşı küçük çocuklar, bir afetten etkilenerek yaralanan insanlar, yaşlılar, hamileler ve anlık olarak bilincini kaybedenler de afet anında engelli olarak kabul edilirler. Yani, diğer insanlar veya teknolojiler tarafından desteklenen farklı bir tahliye rejimine tabi olurlar.
YÜKSEK KATLI BİNALAR RİSK
Oteller, konutlar, ofisler, hastaneler, yurtlar veya okullar gibi yüksek katlı binalarda yangın anında engellilerin tahliyesi ayrıca planlanmalıdır. Akıllı binalarda yangın alarmı alındığı andan itibaren asansörler devre dışı kalır. Yangın anında asansörler bir arıza nedeniyle çalışmaya devam ediyorsa dahi asansör boşluklarına karbonmonoksit gazı birikeceği için asla kullanılamaz.
Binanın acil kaçış merdivenleri ve kapıları kullanılarak en kısa sürede tahliye edilmesi gereklidir. Bazı durumlarda itfaiye ekipleirnin olay yerine gelmesiyle, eğer o binada mevcutsa, özel donanımlı yangın asansörleri yaralı ve engellilerin tahliyesinde kullanılabilir.
Özel donanımlı yangın asansörü sadece eğitimli ve tam donanımlı itfaiye personelinin kullanımına tahsis edilmiştir. Bunun haricinde ise itfaiye merdiveni kullanılarak mahsur kalanların cam veya balkondan tahliye edilmesi seçeneği uygulanmaktadır. Ancak doğal olarak engelli, yaralı, yaşlı veya yatalak hastaların bu yolla tahliyesi çok zordur.
ENGELLİ VE YARALILARI YANGINDAN KAÇIRMANIN PRATİK YOLU
Engellilerin bir afet anında tahliyesini sağlayan engelli tahliye sandalyelerini üreten VİA grubunun yönetim kurulu başkanı Yavuz Yeşiltaş PD’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Engelli ve yaralıların tahliyesi özellikle hastanalerde çok sorun oluyordu. İthal ürünler çok pahalı ve açıkçası çok da kullanışsızdı. Biz de bundan on yıl kadar önce afet anında hayat kurtaran bu donanımı ülkemizde üretmeye karar verdik. Tüm lisanlarını alarak yerli olarak üretmeye başladığımız engelli tahliye sandalyesinin kurulumu ve kullanımı çok kolaydır. Hastanın tahliyeye hazır edilmesi bir dakikadan az zaman almaktadır.
Sadece bir operatör tarafından kullanılarak hasta, yaralı veya engelli kişiler binada bulunan yangın tahliye merdiveni kullanılarak gecikmeden tahliye edilebilmektedir. Bugüne kadar başta hastaneler olmak üzere bir çok konut siteleri, oteller, ofisler, yurtlar ve bireysel kullanıcılardan çok sayıda talebi karşılamış durumdayız. Her katta bulunan ve yanında maske vs ile kullanıma sunulan tahliye sedyelerimiz yangına karşı dayanıklı malzemeden üretilmektedir.
Kamuoyundaki farkındalığın her geçen gün artmakta olduğunu gözlemlemekteyiz. Engellilerin tahliyesinin ihmal edilmesi hem etik hem de yasal olarak yetkilileri sorumluluk altında bırakacak bir durumdur. Sorumluluklarını yerine getirmeyen yetkililer hakkında adli ve idari soruşturmalar ile tazminat davaları söz konusu olabilmektedir. Tahliye sandalyelerinin pratik ve yanmaz özellikte olmasına özellikle dikkat edilmelidir.”
patronlardunyasi.com