Turquality’de tekstil ve hazır giyimin ağırlığı bitti artık hastane de var vinç üreticisi de  

Turquality’de tekstil ve hazır giyimin ağırlığı bitti artık hastane de var vinç üreticisi de  

Türk markalarının global oyuncu olabilmesi için hayata geçirilen destek programı Turquality, ilk yıllarda büyük markaların gözdesi oldu. Mavi, Koton, Vestel, Beko-Arçelik, Eti, Şölen gibi devler yurt dışında Turquality desteğini arkalarına aldı. Bugün Turquality programında üniversitelerden hastanelere, kebap evlerinden otele her sektörden şirket var. Son olarak 90 ülkeye ihracat yapan Bülbüloğlu Vinç Sanayi destek kapsamına alındı.

Turquality’de tekstil ve hazır giyimin ağırlığı bitti artık hastane de var vinç üreticisi de  
16px
24px
27.01.2025 09:12Güncelleme: 27.01.2025 23:21
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Turquality, Türk şirketlerinin global oyuncu olabilmeleri ve dünyada olumlu bir Türk imajını yerleştirmeleri amacıyla hayata geçirilen devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı. Mal ihracatı, hizmet ihracatı ve e-Turquality olmak üzere üç kategoride destek veriliyor. 

Program şirketlerin üretimden pazarlamaya, satıştan satış sonrası hizmete kadar tüm süreçlerini kapsayacak şekilde tasarlandı. Marka desteği kapsamında şirketlerin yurtdışında reklamdan istihdama, ofis ve mağaza açmaktan katıldıkları etkinliklere kadar yaptıkları harcamalar yüzde elli oranında destekleniyor. Geçen yılki desteklerle ilgili internet sitesinde “Destek programı kapsamında yer alan bir yararlanıcıya 2024 yılı için bir takvim yılında en fazla 411.963.750 TL destek ödemesi yapılır” bilgisi yer alıyor.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜKLERİ DÜNYAYA AÇILIRKEN DESTEK ALDI

Turquality programı başlarda moda, hazır giyim ve beyaz eşya gibi alanlarda Türkiye’nin önde gelen firmalarının katıldığı bir programdı. Program birçok şirketi yurt dışında reklam pazarlamadan showroom kuruluşuna kadar birçok alanda destekledi. Programın resmi internet sitesinde Mavi, Koton, Beko, Vestel, Vitra, Duru, Eti ve Şölen gibi markaların yöneticilerinin konuştuğu başarı öykülerini anlatan bir video mevcut… Bu markaların hepsi Turquality sayesinde dünyanın dört bir yanında yeni pazarlara açıldı, mağazalaştı, ihracat yaptığı ülke sayısını katladı.

2006’da program kapsamında 23 marka program kapsamında desteklendi. Arko, Atasay, Bossa, Colins, Dalin, Desa, Duru, ECA, Anadolu Efes, Eti, İpekyol, Koton, Öztiryakiler, Pınar, Sarar, Taç (Zorlu Tekstil), Şölen, Temsa ve Vestel gibi şirketler vardı.

NUSRET DE GİRDİ TURİZM BAKANININ OTELİ DE

İlk yıllarda tekstil ve hazırgiyim şirketlerinin ağırlığı dikkat çekti. Mavi, Bossa, Colins, İpekyol, Koton, Sarar, Taç, DeFacto, D’S Damat, Kiğılı, Derimod, Desa, Penti, Avva, Mudo, Yargıcı, Çalık Denim programdan yararlanan markalar arasındaydı. Zaman içinde Turquality programıyla desteklenen sektörler ve şirket profilleri epey değişti. Üniversitelerden lojistik şirketlerine, kebap evinden yapım şirketlerine, teknoloji şirketlerinden hastanelere her sektörden şirket Turqulity kapsamına girdi. Nusret de Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Maxx Royal ve Voyage da Turquality desteği aldı.

2024 yılında Sasa, Şişecam, Abdi İbrahim, Coşkunöz Kalıp, Astor Enerji, Bella Maison, Cafe Crown, Kroman Çelik, Karaca Home, Koç Sistem, Ela Excellence, Memorial da da aralarında olduğu 87 marka desteklendi.

EN SON BÜLBÜLOĞLU VİNÇ MARKA DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI

2025 yılında bu markalara Bülbüloğlu Vinç Sanayi Turquality kapsamına alındı. Şirketten önceki gün KAP’a yapılan açıklamada, “T.C.Ticaret Bakanlığı tarafından değerlendirilen başvurumuz neticesinde; T.C.Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından, şirketimizin BVS Cranes Bülbüloğlu Vinç San. ve Tic. A.Ş. markasıyla 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararın 17. maddesinde yer alan Turquality Marka Destek Programı kapsamına alınmasının uygun olduğu 20.01.2025 tarihi itibariyle kabul edilmiş olup, konuya ilişkin yazı bu gün itibariyle (23.01.2025) tarafımıza bildirilmiştir. Bu çerçevede kapsama alındığımız tarihten itibaren gerçekleştirilen harcama ve faaliyetlerimiz desteklenebilecektir. Dahil olduğumuz Turquality Marka Destek Programı'nın amacı Türk asıllı markaların uluslararası pazarlarda markalaşmasını desteklemektir” denildi.

KÜÇÜK BİR ATÖLYEDE BAŞLADI, BUGÜN 90 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Peki kim bu Bülbüloğlu Vinç Sanayi? İTÜ Makine Fakültesi Mezunu Önder Bülbüloğlu, şirketi 1985 yılında kurmuş. Bugün 100 bin metrekareyi aşan üretim tesisleri bulunun, 90’dan fazla şirkete ihracat yapan ve 500’ü aşkın çalışanı olan Bülbüloğlu Vinç, Avrupa’nın alanında sayılı firmalarından biri olmuş.

Kardemir, Asil Çelik, Karabük Demir Çelik, MMK, Atakaş, Çolakoğlu, Kroman, İçdaş, İsdemir, Erdemir, Tosçelik, CVS Makine, Koç Çelik gibi kuruluşlara vinç imal eden şirket Enerjisa, GAMA Enerji, Sanko Enerji, Zorlu Enerji, Andritz Hydro, Ansaldo Enerji, Siemens gibi firmaların Türkiye’de ve dünyadaki birçok projesinde yer almış.  MAN, Toyota, Tofaş, Renault gibi otomotiv şirketlerine yaptığı farklı tonajlardaki gezer köprülü ve pergel vinçler de şirketin referansları arasında. GEMAK, TCDD, Sefine Tersanesi, Desan Deniz, Tuzla Gemi, Denmar ise denizcilik sektöründeki referansları…

ÖNDER BÜLBÜLOĞLU: MARKAMIZI İLERİ TAŞIMAK İÇİN İTİCİ BİR GÜÇ OLACAK

Şirketin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Önder Bülbüloğlu, Turquality ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Almanya, Avusturya, İsviçre, ABD gibi ülkelerdeki satış ve servis merkezlerimizle, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere 6 kıtada 90’ı aşkın ülkeye ulaşan ihracatımızla sektöre yön veriyoruz. Ancak hedeflerimiz burada bitmiyor. Halihazırda var olduğumuz pazarlarda markamızı daha ileri taşımak ve yeni pazarlarda Türk mühendisliğini tanıtmak için stratejik adımlar atmaya devam edeceğiz. Turquality programı, bu yolculuğumuzda önemli bir itici güç olacak."

TİM BAŞKANI GÜLTEPE: İHRACAT ARTSIN, TÜRK MARKALARI DÜNYADA TANINSIN

Turquality programındaki bu değişimi Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe’ye sordum. Şu yanıtı verdi:

“Programda eskiden ağırlık hazır giyimdi. Ama artık gıda da var ilaç da… En son vinç de geldi. Turquality’nin amacı katma değerli üretim yapan, global marka olabilecek Türk firmalarının sayısının artmasını sağlamak. Bu amaçla yurtdışında ofisten depolamaya, pazarlamadan etkinliklere birçok destek veriliyor. Hepimizin hedefi hem ihracat artsın hem Türk markaları dünyada tanınsın.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde