Türkiye’nin saat dilimi uygulamasının yabancı yatırım girişine engel olduğu iddia edildi

Türkiye’nin saat dilimi uygulamasının yabancı yatırım girişine engel olduğu iddia edildi

Türkiye’de kışları işe ve okula karanlıkta gidilmesine neden olması ile eleştirilen saat dilimi uygulamasının yabancı yatırımı da engellediği iddia edildi. Danışman Ussal Şahbaz’ın Harvard Üniversitesi araştırmasına dayandırdığı iddiasına göre Avrupa ile ayrışan saat dilimi Türkiye’ye katma değerli yabancı yatırımın gelmesinde en önemli engellerden biri. 

Türkiye’nin saat dilimi uygulamasının yabancı yatırım girişine engel olduğu iddia edildi
16px
24px
16.12.2024 15:00Güncelleme: 16.12.2024 15:04
ABONE OLgoogle

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Türkiye’nin saat dilimi uygulamasının yabancı yatırım girişine engel olduğu iddia edildi. Danışman Ussal Şahbaz, saat diliminin Türkiye’ye katma değerli yabancı yatırımın gelmesinde en önemli engellerden biri olduğunu savundu. Şahbaz, Harvard Üniversitesi’nde yayınlanan bir makalenin bu savı kanıtladığını belirtti.

Kuzey yarım küredeki çoğu ülke ekim ayının sonunda yaz saatini terk edip saatlerini bir saat geriye alırken Türkiye 2016 yılından bu yana aynı saat diliminde kalmaya devam ediyor. Bu uygulama ile Türkiye, daha önce dahil olduğu GMT+2 dilimi tamamen terk etti ve tüm sene boyunca GMT+3 dilimi kullanıyor. Bu değişikliğinin nedeninin enerji tasarrufu olduğu belirtilirken, saat dilimi nedeniyle sabah günün aydınlanmasının 8’i geçmesi, özellikle okula giden çocukların karanlıkta yola çıkmasına neden olması nedeniyle eleştiriliyor. Son olarak bu uygulamanın ülke ekonomisi açısından global işlere entegrasyonu zayıflatma etkisi de olduğu belirtildi. 

3 BİN ŞİRKETİ KAPSAYAN ARAŞTIRMA

Danışman Ussal Şahbaz, Harvard Üniversitesi’nden Dany Bahar’ın saat dilimleri ile yabancı yatırım ilişkisini inceleyen araştırmasını, iddiasına kanıt olarak ortaya koydu. Bu araştırmada 3 bin çokuluslu şirketin 100’den fazla ülkede 100 binden fazla iş yeri arasındaki etkileşimi  inceleniyor. Şahbaz araştırmanın sonucunu şu sözlerle ortaya koydu:

“Sonuç: Bir şirketin merkezi ile saat farkınız ne kadar azsa, şirket o kadar bilgi yoğun faaliyetleri sizin ülkenize gönderiyor. Saat farkınız ne kadar fazlaysa, o kadar dandik faaliyetler ülkenize delege ediliyor.”

Şahbaz bunun nedeninin şirketlerin yönetimindeki çoğu bilginin doğrudan iletişimle paylaşıldığını, bu nedenle kritik iletişimler gerektiren konuların, yakın saat dilimindeki şirketlere delege edildiğini vurguladı. 

AYNI DİLİMDE BİLGİ YOĞUNLUĞU ARTIYOR

Söz konusu araştırmada, genel merkeze daha yakın bir zaman dilimi çizgisinde yer alan dolayısıyla çalışma saatleri daha fazla çakışan bir bağlı kuruluşun ekonomik faaliyetinin, bilgi yoğunluğu ölçeğinde daha yüksek olduğu ortaya konuluyor. 

“SAAT DİLİMİ FİZİKSEL MESAFEYİ KAPATIYOR”

Araştırmada, “Bir saat daha örtüşmenin ortalama etkisi, merkez ile yabancı bağlı kuruluşu arasında yaklaşık 200 km'lik bir azalmaya eşdeğerdir” deniliyor. Yani saat diliminde örtüşme aradaki fiziksel mesafenin azalmasında etkili oluyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde