Türkiye’nin önde gelen tekstil merkezi Giyimkent’in ihracat hedefi 1,5 milyar dolar 

Türkiye’nin önde gelen tekstil merkezi Giyimkent’in ihracat hedefi 1,5 milyar dolar 

Türkiye’nin tekstil sektöründeki önemli merkezi Giyimkent, ihracat hedefini 1,5 milyar dolar olarak açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Cevizli, sektörün 2025’te eski gücüne kavuşacağını belirterek, Giyimkent’in yeni pazarlara açılma ve üretim artırma stratejileriyle sektöre büyük katkılar sağlamaya devam edeceğini söyledi. 

Türkiye’nin önde gelen tekstil merkezi Giyimkent’in ihracat hedefi 1,5 milyar dolar 
16px
24px
25.12.2024 15:01Güncelleme: 25.12.2024 15:06
ABONE OLgoogle

Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Cevizli, Türk tekstil sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Tekstil sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunu belirten Cevizli bu alanda 1 buçuk milyon kişiye istihdam sağlandığına dikkat çekti. 

2025 YILINDA TEKSTİL SEKTÖRÜ ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEKTİR 

Sektörün ihracata katkısının da yüksek olduğunu belirten Cevizli, ‘‘Tekstil sektöründe ihracatımız 2021 ve 2022 yılında 19,2 milyar dolardı. 2023 ve 2024’te sektörde daralma yaşandı. Bu daralma Türkiye’de işgücü maliyetlerinin yüksek olması, enerji fiyatlarının artması, kargo ücretlerinin artması nedeniyle yaşandı. 2023-2024 yılı ihracat rakamlarına baktığımızda otomotiv sektörü 35 milyar dolar ile birinci sırada. Kimyevi madde sektörü 30 milyar dolar civarında ihracat ile ikinci sırada yer alıyor. Tekstil de iki veya üçüncü sırada yer alıyordu. Bu sene tekstil sektörünün ihracatta üç veya dördüncü sırada yer almasını bekliyoruz. 2025 yılında ise tekstil sektörü eski günlerine dönecektir’’ ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE GLOBAL MARKALAR ORTAYA ÇIKARMALI 

Enerji ve işçilik maliyetlerinin Türkiye’de yükselmesi nedeniyle Mısır gibi ülkelerde üretim tesisi açan firmalar olduğunu da söyleyen Cevizli, ‘‘Giyimkent’ten Mısır’a üretim için giden bir iki firmamız var. Mısır iş gücü ve enerji maliyetlerinin düşük olması nedeniyle tercih ediliyor. Orada üretim yapan firmaların kısa vadede buradaki kaliteyi, modayı yakalaması mümkün görünmüyor. Mısır bu konuda çok büyük teşvikler veriyor. Türkiye rekabet için global firmalar ortaya çıkarmalı. Yurt dışında da üretim yapılabilir ama üretilen ürünün ihracatının Türkiye üzerinden yapılması gibi üçüncü bir yol izlenebilir’’ diye konuştu. 

 YURT DIŞI ALIM HEYETLERİNİ FİRMALARIMIZLA BULUŞTURUYORUZ 

Giyimkent’teki firmalara üretimin artırılması ve yeni pazarlara açılması gibi konularda destek verdiklerini anlatan Cevizli, ‘‘Yurt dışından alım heyetlerini Giyimkent’e getirip firmalarla buluşturuyoruz. Burada hem üyelerimize bilgilendirme toplantıları yapıyoruz hem de firmalarımızın yeni ticaret kanalında çok daha iyi bir şekilde satış yapmalarını, üretimlerini artırmalarını, satışlarını artırmaları noktasına onlara da teknik destek veriyoruz. Fuarlarda stant vererek firmalarımıza destek oluyoruz’’ dedi. 

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE GELECEKTEKİ TEHLİKE ‘İŞÇİ SORUNU’ 

Tekstil sektöründe çalışacak işçi bulma konusunda zorluk yaşandığını da belirten Cevizli, ‘‘Bizim gençlerimiz tekstil sektöründe çalışmak istemiyorlar. Ne ara eleman olmak istiyorlar, ne makinacı olmak istiyorlar. Genel olarak beyaz yakalı olmak istiyorlar. Sektörümüz için ilerideki en büyük tehlikelerden biri de bu. Bunun tehlikeyi önlemek için de bir an önce meslek liselerinde eğitimler verilmesi, alanlar açılması gerekiyor.  Eğitimle beraber bu kanala yerel iş gücünü yönlendirilmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu. 

SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR 

Suriyeli işçiler ile ilgili de açıklama yapan Cevizli, ‘‘Suriye’den gelen mülteciler, can ve mal güvenlikleri için geldiler. Bizim gençlerimizin çalışmak istemediği sektörlerde çalışmaya başladılar. En alt sektörlerde iş bulabildiler. Bunların bir kısmı ülkelerine geri dönecektir. Bu dönüşle beraber tekstil, mobilya ve inşaat sektörlerinde eleman bulmak daha da zorlaşacaktır. Tekstilde 1 buçuk milyon istihdamın yaklaşık yüzde 10’u Suriyeli göçmenler. Suriyelilerin dönüşü şu an yavaş seyrediyor, gelecekte bu sayı yükseldiğinde tekstil sektörü olumsuz etkilenecektir’’ diye konuştu. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde