Düzce’de fındık tarlasından çıktılar, Toskana’da İtalyanlara deri çanta yapmayı öğretiyorlar 

Düzce’de fındık tarlasından çıktılar, Toskana’da İtalyanlara deri çanta yapmayı öğretiyorlar 

DESA, Mayıs 2023’te İtalya Toskana’daki fabrikasını açtı. Dünya çapında tanınmış lüks markalara üretim yapan fabrikada, 20 yıl önce DESA’nın Düzce fabrikasında işe çırak olarak başlayan 14 kişi de çalışıyor. DESA’nın CEO’su Burak Çelet, “20 sene önce Düzce fabrikamızda çırak olarak başlamış, fındık tarlasından aldığımız 14 arkadaş bugün İtalya'da İtalyanlara deri çanta yapmayı öğretiyor” dedi. 

Düzce’de fındık tarlasından çıktılar, Toskana’da İtalyanlara deri çanta yapmayı öğretiyorlar 
16px
24px
25.12.2024 22:51Güncelleme: 25.12.2024 22:57
ABONE OLgoogle

Gaziantep’te bir çiftçinin oğlu olan Melih Çelet, deri sektöründe 52 yılı geride bırakan DESA’yı kurdu. Çelet, İstanbul Ticaret Odası’ndaki bir duyuruyla deri sektörüne adım attı. Çelet ve DESA’nın yolculuğu Kapalıçarşı’da küçük bir atölyede başladı. Amerika’dan gelen ilk çanta siparişinin üzerinden geçen 52 yılda DESA, İstanbul, Çorlu, Düzce ve Toskana’daki fabrikalarında üretim yapan, 1.550 kişinin çalıştığı bir gruba dönüştü. 

Bu yılın üçüncü çeyreğinde 2 milyar TL’nin üzerinde ciro yapan DESA’nın CEO’su Burak Çelet, Toskana fabrikasıyla ilgili gurur duyduğu bir detayı paylaştı. Çelet, şunları söyledi:

20 YIL ÖNCE ÇIRAK OLARAK DÜZCE’DE BAŞLADILAR

“DESA olarak kendi akademimizi kurduk ve sıfırdan kendi istihdamımızı yarattık. İtalya’da yaptığımız yatırım ise bu hikayenin bir başka güzel sayfası. Toskana Bölgesi’nde kurduğumuz tesisimizde 100’den fazla kişiye eğitim verdik, 60’ını istihdam ettik. Burada sadece bir fabrika kurmadık, aynı zamanda bir ekosistem yarattık. Bugün İtalya’da çalışan ekibimizin bir kısmı, 20 yıl önce Düzce fabrikamızda bizimle işe başlamış arkadaşlarımız. 20 yıl önce çırak olarak başlamış, fındık tarlasından aldığımız 14 arkadaş bugün İtalya'da İtalyanlara deri çanta yapmayı öğretiyor. Onların başarı hikayelerini görmek, benim için büyük bir mutluluk kaynağı.” 

İÇ PİYASA-İHRACAT EŞİTTİ, 2024’TE İÇ PAZAR YÜZDE 74’E YÜKSELDİ

Burak Çelet, 2024 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken sektördeki değişimleri ve 2025 beklentilerini de açıkladı. İç tüketim lehine dengenin değiştiği bir dönemin yaşandığına dikkat çeken Çelet, “10 yıllık bir dönemi değerlendirdiğimizde ihracat iç piyasa dengesi yüzde 50-50 idi. Pandemi sonrası perakendenin hızlı büyümesi, dış talebin yavaşlaması sebebiyle 2022'de yüzde 68-32, 2023'te yüzde 66-34, 2024'te de yüzde 74-26 gibi bir iç piyasa ve ihracat dağılımı oldu. İç piyasa yüzde 74'e geldi. Ben yine önümüzdeki yıllarda 50–50 oranını yakalayacağını düşünüyorum” dedi. 

LÜKS MARKALAR ZORLANMAYA BAŞLADI, YENİ TREND SESSİZ LÜKS

2024 yılında lüks markaların zorlanmaya başladığına da dikkat çeken Burak Çelet, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreç 2025’te de devam edecek gibi duruyor. Genelde lüks segment en son etkilenen ve ekonomik iniş çıkışlara karşı en korumalı segmentlerin başında gelir. Ancak burada bir polarizasyon var. Çok bilinen büyük birçok yabancı markanın gerek hisse değeri gerekse cirosal düşüş yaşadığını görüyoruz. Milyar dolarlık firmalarının cirolarında yüzde 25-30 civarında düşüşler olduğunu gözlemledik. Aynı zamanda yüzde 98 oranında büyüyen başka bir lüks marka olduğunu gördük. Dolayısıyla markalar arasında ciddi bir polarizasyon var. Önümüzdeki dönemde bu trend devam edecek gibi gözüküyor. Bu durum bir başka trendin de önünü açıyor: Sessiz lüks. Çok fazla marka bağırmayan, logolanmamış, iyi kalite malzeme ve işçilik ile yapılmış, iyi tasarlanmış minimalist birtakım markaların ve ürünlerin yükselişte olduğunu görüyoruz. Bu durum bizim için de önemli bir fırsat sunuyor.”

'ENSEYİ KARARTMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

2024 yılında olumsuzluklara rağmen bir kesimin tüketime devam ettiğini anlatan Burak Çelet, öte yandan gelir dağılımının daha da bozulduğunu gözlemlediklerini vurguladı. Türkiye’deki tüketicilerin giderek daha bilinçli ve seçici hale geldiğine de değinen Çelet, “Türk tüketiciler fiyat/performans odaklı karar veriyorlar. Uzun ömürlü, kaliteli ürünlere yönelim arttı. Ek olarak kampanya dönemleri de her geçen gün daha fazla önem kazanmaya başladı” dedi. 
Türkiye ekonomisinin şu anda zorlu ancak fırsatlarla dolu bir süreçten geçtiğini dile getiren Çelet, şunları söyledi:

“Sadece Türkiye ekonomisi açısından da değil en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa genelindeki ekonomik daralma da bizler için zorlukları artırdı. Her şeye rağmen çift haneli büyümeyi yakaladık. Öz kaynakla operasyonları finanse eden, nakit döngüsü pozitif olan bir yapıyla bu yılı da geçirdik. Bundan dolayı bir finansman konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Türk sanayicisi olarak enseyi karartmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin tedarik zinciri yönetimi, dünya standartlarının çok üzerinde. Bu güçlü altyapımızı kullanarak, uluslararası arenada daha fazla yer alacağız.”
 
BÜYÜMEDE ROTAYI DOĞUYA VE KÖRFEZ BÖLGESİNE ÇEVİRDİ

Geleceğe ilişkin büyüme planlarını da açıklayan Çelet, sözlerine şöyle devam etti: 

“Türkiye’nin katma değerli ihracatta en güçlü oyuncularından biriyiz. İtalya’da kurduğumuz işbirlikleri sayesinde lüks segmentte büyük markalarla çalışıyoruz. Avrupa’daki 10 ülkeye ve Körfez Bölgesi’nde 7 ülkeye satış yapıyoruz. 2023’te e-ihracatımızı başlattığımız Zalando ile büyük bir ivme yakaladık. 2024’te buna farklı pazaryerlerini ekledik. Amazon’la daha fazla ülkeye ulaşacağız. Körfez Bölgesi şu anda inanılmaz bir tüketim artışı yaşıyor. Bu bölge, bizim için doğal bir hedef pazar. Ayrıca Irak’ta, özellikle Erbil ve Bağdat’ta franchise kanalıyla mağazalaşmayı hedefliyoruz. Yıllardır batıda mağazalaşmayı tercih etmiştik; ancak daralan piyasalarda fırsatları doğuya da yönelerek değerlendireceğiz. Doğu Avrupa, Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin doğusundaki pazarlarda yeni hikayeler yazmaya hazırlanıyoruz.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde