Son 39 yılın en iyi çeyrek performansı... Altının rotası belirsizlik dolu
Jeopolitik risklerle birlikte artan belirsizlik, altın fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Son olarak Trump'ın ABD'de üretilmeyen tüm otomobillere yüzde 25 tarife uygulayacağını duyurması altın fiyatlarının rekor tazelemesini sağladı. Dün 3 bin 86 doların üzerine çıkan ons altın, bu yıl tam 18 kez rekor kırmış oldu. Yurtiçinde gram altın ise ons altından aldığı destekle 3 bin 800 liraya dayandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm otomobil ithalatına yüzde 25 ek vergi getirme kararı ticaret savaşlarının genişleyeceğine yönelik endişeleri artırınca, altın fiyatları rekor tazeledi. Önceki gün 3 bin 59 dolara ulaşarak rekor kıran altın fiyatları, dün de 3 bin 86 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Yurtiçinde ons altın ve dolar/TL kuruna göre hesaplanan gram altın ise dün yüzde 1 artışla 3 bin 769 lira seviyesinde işlem gördü. Bunda, jeopolitik risklerle birlikte artan belirsizliğin yanı sıra 'ekonomilerdeki durgunluk endişesi' ve 'ABD'nin yeni gümrük vergisi planlarının olası sonuçlarına ilişkin endişeler' etkili oldu. Böylece, yeni yılın ilk gününe yaklaşık 2 bin 620 dolardan başlayan altının onsu, yılın başından bu yana yaklaşık 440 dolar değer kazandı; bu yıl tam 18 kez rekor kırdı.
39 YILIN EN İYİ PERFORMANSI
Altının ons fiyatının 14 Mart'ta ilk kez psikolojik sınır 3 bin doları kırmasının ardından, değerli metalin yeni rekorlar araması dikkati çekiyor.
Değerli metal ayrıca, yılın ilk çeyreğinde yüzde 17'nin üzerinde değer kazanarak 1986'dan bu yana en iyi çeyreklik performansına doğru ilerliyor.
ABD merkezli aracı kurum RJO Futures'ın kıdemli piyasa stratejisti Bob Haberkorn, "Kısa süre içinde altının 3 bin 100 dolara ulaşacağını görüyoruz ve ana belirleyen Trump'ın tarife planları etrafındaki belirsizlikten kaynaklanan güvenli liman alımları" dedi.
MERKEZ BANKALARININ ALIMLARI DA ETKİLİ
Öte yandan, Trump'ın gümrük tarifeleri politikasındaki gelişmelerin yatırımcılar arasında belirsizliğe yol açması, ABD'nin potansiyel olarak büyüyen bütçe açığına yönelik artan endişeler, dünyanın önde gelen merkez bankalarının küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler ve artan jeopolitik gerilimler nedeniyle tuttukları altın rezervlerini artırması, altının fiyatını yukarı yönlü destekleyen ilk 3 faktör olarak sıralanıyor. Çin ve Hindistan gibi bazı Batılı olmayan ülkelerin merkez bankalarının da altın alımlarını ABD'nin olası yaptırımlarına karşı kendilerini jeopolitik olarak korumak için kullanmak istemesi de altının fiyatını yönlendiren 4'üncü faktör olarak gösteriliyor. Analistler, tırmanan jeopolitik gerilimler, yükselen ticaret tarifeleri ve finansal piyasalarda artan belirsizlik ışığında, yatırımcıların giderek daha fazla istikrar aradığını ve bunu altında bulduğunu belirterek, Trump'in küresel düzeni daha geniş capta bozma tehdidinde bulunmasının etkisiyle de altının rekor kırmaya devam ettiğini kaydetti.
Analistler, altındaki son aylardaki yükseliş serisini, Richard Nixon in 15 Ağustos 1971'de doların altına dönüştürülebilirliğini (doların altın standardından ayrılması) sonlandırmasından beri üçüncü büyük boğa piyasası' olarak değerlendiriyor.
patronlardunyasi.com