Apple, gizlilik aracı nedeniyle 162 milyon dolarlık Fransız antitröst cezasına çarptırıldı
Apple, mobil uygulama reklamlarında gizlilik kontrol aracını kullanarak pazar gücünü kötüye kullandığı gerekçesiyle Fransa’da 162 milyon dolarlık antitröst cezasına çarptırıldı. Bu, şirketin Uygulama Takip Şeffaflığı (ATT) aracına yönelik ilk büyük cezası oldu.

Apple bugün, mobil uygulama reklamlarında gizlilik kontrol aracını kullanarak cihazlarındaki baskın konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Fransız antitröst düzenleyicileri tarafından 150 milyon euro (162,4 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.
MÜZİK YAYIN HİZMETLERİNİ ENGELLEDİĞİ GEREKÇESİYLE CEZA ALMIŞTI
Apple'ın Uygulama Takip Şeffaflığı aracıyla ilgili olarak bir antitröst düzenleyicisi tarafından verilen ilk ceza olan bu ceza, Avrupa Birliği'nin şirkete App Store'da rakip müzik yayın hizmetlerini engellediği gerekçesiyle 1,8 milyar euroluk antitröst cezası vermesinden 1 yıl sonra geldi.
TARİFELERE KARŞI MİSİLLEME TARTIŞMASI
Fransız Rekabet Kurumu Başkanı, kararın ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'li şirketlere ceza kesen AB ülkelerine para cezası vermekle tehdit etmesinin ardından misillemede bulunabileceği yönündeki endişeleri reddetti.
Benoit Coeure, düzenlediği basın toplantısında, "Rekabet hukukunu apolitik bir şekilde uyguluyoruz. Ancak duyduğumuz şey, ABD yetkililerinin büyük dijital platformlara da selefleri kadar katı bir şekilde antitröst yasasını uygulamayı amaçladıklarıdır. Dolayısıyla antitröst açısından, yasayı nasıl uygulayacağımız konusunda ABD ve Avrupa arasında herhangi bir anlaşmazlık görmüyorum" dedi.
APPLE’DA REKLAM VERMEK DAHA PAHALI
ATT aracı, iPhone ve iPad kullanıcılarının hangi uygulamaların aktivitelerini izleyebileceğine karar vermelerini sağlar. Dijital reklamcılık ve mobil oyun şirketleri, bunun markaların Apple platformlarında reklam vermesini daha pahalı ve zor hale getirdiğinden şikayetçiydi.
HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK
Apple yaptığı açıklamada, "Bugünkü karardan hayal kırıklığına uğramış olsak da Fransız Rekabet Kurumu ATT'de herhangi bir özel değişiklik talep etmedi" dedi.
Coeuré, gazetecilere yaptığı açıklamada, düzenleyicinin Apple'ın uygulamasını nasıl değiştireceğine dair bir açıklama yapmadığını ancak şirketin karara uymasını sağlamanın kendi sorumluluğunda olduğunu söyledi.
Apple'ın ATT aracını araştıran Almanya, İtalya, Polonya ve Romanya'daki düzenleyicilerin kararlarını beklediğini de sözlerine ekleyen yetkili, uyumluluk sürecinin biraz zaman alabileceğini söyledi.
APPLE’IN FRANSA DAVASI
2021-2023 dönemini kapsayan Fransa davası, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığını iddia eden çok sayıda çevrimiçi reklam veren, yayıncı ve internet ağı derneğinin şikayetleri üzerine başladı.
Düzenleyici kurum yaptığı açıklamada, "ATT'nin izlediği hedef kendi başına eleştiriye açık olmamakla birlikte, uygulanma biçimi Apple'ın kişisel verileri koruma konusundaki beyan ettiği hedefle ne gerekli ne de orantılıdır" dedi.
Gizlilik aracının "özellikle küçük yayıncıları cezalandırdığını", çünkü bu yayıncıların işlerini finanse etmek için büyük ölçüde üçüncü taraf verilerinin toplanmasına bağımlı olduğunu ekledi.
KARAR REKLAMVERENLER İÇİN BİR ZAFER
Fransız gözlemciye şikayette bulunan Alliance Digitale, Syndicat des Regies Internet (SRI), Union des Entreprises de Conseil et d'Achat Média (Udecam) ve Groupement des Éditeurs de Services en Ligne, kararın reklamverenler için önemli bir zafer olduğunu söyledi.
patronlardunyasi.com