Slovakya, Nisan ayından itibaren Türk Akımı üzerinden Rus gaz ithalatını ikiye katlamayı planlıyor
Slovak gaz santrali SPP, 1 Şubat itibarıyla Türk Akımı üzerinden Rus gazı ithal etmeye başladı. Şirket, Gazprom ile yapılan uygun fiyatlı anlaşma sayesinde Nisan ayında tedarik hacmini iki katına çıkarmayı planlıyor.
Slovak Gaz Tesisi (SPP), 1 Şubat'ta Türk Akımı üzerinden Rus gazı ithal etmeye başladı. Gazprom ile yapılan sözleşme kapsamındaki uygun fiyat sayesinde nisan ayında tedarik hacmini iki katına çıkarmayı planlıyor.
DİĞER TEDARİKÇİLERE GÖRE DAHA UCUZ
SPP Yönetim Kurulu Başkanı Vojtech Ferenc tarafından, söz konusu hacimleri belirtmedi ancak SPP'nin Gazprom ile mevcut bir sözleşmesinin bulunduğunu ve fiyatın diğer tedarikçilerden gaz alımına göre daha uygun olduğunu kaydetti.
SLOVAKYA, EK İTHALAT ROTALARI ARAMAK ZORUNDA KALABİLİR
Aynı zamanda şirketin ticari direktörü Michal Zalik'e göre Slovakya ek ithalat rotaları aramak zorunda kalabilir. Macar boru hattının kapasitesi iç tüketimi tam olarak karşılamaya yetmiyor, bu nedenle gaz Almanya ve Çek Cumhuriyeti üzerinden tedarik edilebilir.
SPP'NİN REZERVLERİ ARTIYOR
SPP, Ocak ayında depolama tesislerinden müşterilerine doğalgaz tedarik etti ve rezervler cari dönem ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ediyor.
Ferenc, GES'in temel amacının müşterilere yeterli hizmeti sunmak olduğunu ancak alternatif ulaşım güzergahlarının daha pahalı olması ve gaz fiyatlarının da artması gibi bir sorunla karşı karşıya olduklarını vurguladı.
Örneğin, şu anda gaz fiyatı megavat saat başına 53 euro. Bu rakam Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Ukrayna'ya Rus gazı sevkiyatını durdurduğunu açıklamasından önceki Aralık ayındaki fiyattan daha düşük.
TÜCCARLAR YAZ AYLARINDA GAZ SIKINTISI BEKLİYOR
Bu yıl yaz ithalat fiyatları kış aylarından daha yüksek. Bu, tüccarların yaz aylarında piyasalarda gaz sıkıntısı bekledikleri anlamına geliyor. Bu dönemde, Avrupa Komisyonu kurallarına göre, AB gaz depolama tesisleri kış ısıtma sezonundan önce doldurulmalı.
DEPOLAMA KAPASİTESİNDEKİ SINIRI AZALTMAK İÇİN RESMİ MÜZAKERELER BAŞLADI
UNN (Ukrainian National News) daha önce Avrupa Komisyonu'nun Avrupa'daki doğal gaz depolama tesislerinin önümüzdeki kışa kadar yüzde 90 oranında dolmasını istediğini yazmıştı. Aynı zamanda, Almanya, İtalya, Fransa ve Hollanda gibi en büyük depolama tesislerine sahip ülkeler, maksimum depolama kapasitesindeki sınırı azaltmak için gayrı resmi müzakerelere başladı.
patronlardunyasi.com