Çinliler lüks ticarette ‘kurye turistleri’ sosyal medyadan buluyor
Önce Çin’den Avrupa’ya gidecek olan turistler sosyal medyadan bulunuyor. Nakit para verilip, kişi başı 2-3 adet Louis Vuitton, Channel, Prada markalı lüks çanta sipariş ediliyor. Turistten çantaların havalimanında tax free işlemini de yaptırması isteniyor. Çin’de oluşan lüks ürün karaborsa sisteminin tüm detayları Çin medyasında afişe oldu.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Avrupa’nın başkentlerinden birinde, Barselona, Roma hatta belki İstanbul’da bir Louis Vuitton mağazası… Bir Çinli çift mağazaya giriyor, Çantalara bakıyorlar, satış görevlisinin yardımı ile 3 çanta seçiyorlar. Bu üç çantanın toplam fiyatı 5 bin 682 dolar. Kasaya gidiyorlar, Çinli turistlerden biri çantasından içi nakit para dolu bir zarf çıkarıyor ve ödemeyi nakit yapıyor. Kapıdan çıkıp köşeyi döndüklerinde onları bekleyen biri var, sistemi yöneten, kente gelen Çinli turistlere nakit para dolu zarfları verip, satın alınan çantaları toplayan kişi…
TAX FREE DE KATILINCA 6 ÇANTA 2 BİN 500 DOLAR KAR BIRAKIYOR
Çinli turistler bu işi, seyahatlerinde kullanacakları bir cep harçlığı için yapıyor olabilirler ama aslında Çinli bir karaborsa çetesine çalışıyorlar. Yapılan araştırmalar Çin’de lüks ürün karaborsa piyasasının 100 milyar doları bulduğunu ortaya koyuyor. Bu sistem yıllardır sürüyor aslında ancak Çin basınına yansıyan son araştırmaya göre yeni trend, alışverişte artık çete üyelerinin değil sosyal medyadan bulunan Çinli turistlerin kullanılmaya başlaması. Bu turistlerin alacağı tax free ödemesi de eklenince Avrupa’daki fiyatlar Çin’den çok daha düşük kalıyor. Aradaki yaklaşık çanta başına 2 bin dolar ise sistemin tıkır tıkır işlemesine yetiyor.
İŞTE İŞİN MATEMATİGİ…
Araştırma dosyasına Çin’in büyük vergi kaybetmesine yol açan karaborsa sisteminin matematiğine de yer verilmiş. Çinli çift 2 kerede 3’er çanta alarak toplam 11 bin 32 dolar ödüyor. Lüks ürünlerin Avrupa’daki vergi oranları oldukça yüksek, İtalya’da yüzde 22, İspanya’da yüzde 21, Fransa’da yüzde 20. Almanya’da yüzde 19. Türkiye’de ise bu oran yüzde 18…
Turistler bu verginin bir kısmını havalimanında ülkelerine dönerken tax free işlemi ile alabiliyor. Örnekteki Çinli çiftin geri aldığı miktar 729 doları buluyor. Bu para turistlerin cep harçlığı oluyor. 11 bin dolara alınan 6 çanta, Çin’de rahatlıkla 13 bin 500 dolara satılabiliyor. Aradaki 2 bin 500 dolar da karaborsa çetesinin karına ekleniyor.
İNTERNET ÜZERİNDEN PAZARLANIYOR
Çin’de markalı, orijinal ama iç pazardan yüzde 30 daha ucuza gelen bu lüks çantalar, bu amaçla kurulan internet siteleri üzerinden pazarlanıyor. Sistem, küçük açıkları kullanarak ilerlediği için yetkililer karaborsayı engelleme noktasında başarısız kalıyor.
ÇİN’DE YÜZDE 30 DAHA PAHALI
Sistemin oluşmasının arkasında, Çin’deki lüks ürün fiyatlarının Avrupa’ya göre pahalı olması yatıyor. Bu durum, karaborsayı oluşturuyor. Örneğin Louis Vuitton'un en popüler modellerinden Neverfull, Çin’de 2 bin 280 dolara satılırken, Avrupa’da etiketi 1.690 dolar. Uzmanlar, karaborsanın ortadan kalkabilmesi için lüks markaların ülkeler arasındaki fiyat makasının kapanması gerektiğini savunuyor. Lüks markalar ise duruma, “Nereden alındığı önemli değil, nasıl olsa para bana geliyor” şeklinde bakmıyor, pek çok lüks marka Çin mağazalarının karlılığı açısından bu karaborsa ile etkin savaşılması çağrısı yapıyor.
patronlardunyasi.com