Sıfır atık hareketi ne kazandırdı?
Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan ve BM Genel Kurulu'nda 30 Mart'ın Uluslararası Sıfır Atık Günü kabul edilmesiyle uluslararası boyut kazanan 'Sıfır Atık Hareketi" 7 yaşında. 7 yıllık harekette 74.5 milyon ton atık geri kazanıldı, ekonomiye 256 milyar lira katkı sağlandı.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda 2017'de başlatılan ve BM Genel Kurulu'nda 30 Mart'ın Uluslararası Sıfır Atık Günü kabul edilmesiyle uluslararası boyut kazanan Sıfır Atık Hareketi 7 yılı geride bıraktı. Bu yıl "Elimizde yeterince var" sloganı kullanılan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hareketin sağladığı kazanımları ve ekonomiye katkısını şöyle hesapladı:
74 MİLYON ΤΟΝ ATIK GERİ KAZANILDI
"205 bin binada Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçildi. 32.5 milyon ton kağıt-karton, 9.1 milyon ton plastik, 3.1 milyon ton cam, 6.4 milyon ton metal ile 23.4 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürüle bilir atık olmak üzere toplamda 74.5 milyon ton atık ekonomiye geri kazanıldı. Böylece 2035'te geri kazanım oranında yüzde 60'ı hedefleyen Türkiye, 2024'te bu oranı yüzde 36.08'e çıkarmayı başardı.
EKONOMİYE 256 MİLYAR TL KATKI
Geri dönüşümle ekonomiye 256 milyar TL'Lik katkı sağlandı. Bu tutar 10 şehir hastanesi veya 500'den fazla okul inşa edilebilecek büyüklükte kaynağa, yüz binlerce kişiye istihdam sağlayacak işgücüne, 10 milyon hanenin yıllık elektrik faturası kadar tasarrufa karşılık geliyor. Sudan 1.7 trilyon litre tasarrufla İstanbul'un 7 yıllık su tüketimine eşdeğer, petrolden 54.6 milyar litre tasarrufla Türkiye'deki tüm araçların yıllık yakıt tüketimi kadar, 227.3 milyar kwh enerji tasarrufuyla 1 yıllık elektrik ihtiyacına eşdeğer kazanım elde edildi. 552.7 milyon ağacın kesilmesi önlenerek Türkiye ormanlarının yüzde 6'sına denk düşecek kazanım sağlandı."
AT KUMBARAYA YAZ CÜZDANA
Sıfır Atık Hareketi'nin yeni aşaması olan ve Türkiye Çevre Ajansı'nın (TÜÇA) uygulamaya aldığı 'Depozito Yönetim Sistemi'nde tüketiciler teşvik alacak. lade makinesine atılan her bir ambalaj için telefonlara yüklenen dijital cüzdana para yüklenecek. Biriken tutarlar, an-laşmalı mağazalar, marketler ve restoranlarda QR okutularak kullanılacak ya da banka hesaplarına aktarılabilecek. İsteyen Emlak Katılım Bankası ATM'lerinden QR kod okutarak para da çekebilecek.
patronlardunyasi.com