Dolar
37,9562
-0,01%
Euro
41,1955
0,21%
Sterlin
48,9967
-0,13%
Bitcoin
3.251.025
0,15%
BİST-100
9.659,48
0,49%
Gram Altın
3.802,284
0,04%
Gümüş
33,69
-0,01%
Faiz
51,01
0,00%

Antarktika'da buzdağı koptu bilim insanları yeni bir ekosistem keşfetti

Antarktika'da Chicago büyüklüğündeki dev bir buzdağı, George VI Buz bölümünden koparak okyanusta sürüklenmeye başladı. Doğa olaylarının şekillendirdiği bu yeni ortam, bilim insanlarına daha önce keşfedilmemiş bir ekosistemi inceleme fırsatı sundu.

31.03.2025 13:06Güncelleme: 31.03.2025 13:14
Antarktika'da buzdağı koptu bilim insanları yeni bir ekosistem keşfetti
16px
32px

2025 yılının başlarında bölgede görev yapan araştırmacılar, yeni ortaya çıkan bölgeye hızla yöneldi. Uluslararası bilim insanlarından oluşan ekip, SuBastian adlı uzaktan kumandalı araçla buzdağının bulunduğu suları inceledi. Yapılan araştırmalar, insanoğlunun daha önce hiç görmediği süngerler, anemonlar, hidroidler ve mercanlardan oluşan gelişen bir ekosistemi ortaya çıkardı.

Portekiz’deki Aveiro Üniversitesi Çevre ve Deniz Çalışmaları Merkezi (CESAM) ve Biyoloji Bölümü’nden keşif ekibinin eş baş bilim insanı Patricia Esquete, “Bu kadar güzel, gelişen bir ekosistemle karşılaşmayı beklemiyorduk. O anı yakaladık, keşif planımızı değiştirdik ve derinliklerde neler olduğunu görebilmek için yola koyulduk” dedi.

YENİ EKOSİSTEM NASIL HAYATTA KALIYOR?

Antarktika deniz tabanında, kalın yüzen buz parçalarının altında yaşayan organizmalar hakkında çok az şey biliniyor. Güneş ışığının ulaşmadığı ve yukarıdan gelen besin yağmurlarının olmadığı bu derin ekosistemlerin, yalnızca okyanus akıntıları sayesinde hayatta kaldığı düşünülüyor.

Bilim insanları, Bellingshausen Denizi’ndeki önceki çalışmalarında mercanlar, buz balıkları, yengeçler, dev deniz örümcekleri, eş ayaklılar ve ahtapotlar gibi birçok farklı tür keşfetmişti. Yeni keşfedilen bu ekosistem, Antarktika’nın gizemli ve keşfedilmemiş dünyasına dair önemli bilgiler sunmaya devam ediyor.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA BİR İLK

Araştırma ekibi, SuBastian ile günlerce deniz tabanını haritalandırdı ve detaylı analizler için numuneler topladı. University College London’dan seferin eş başkanı Aleksandr Montelli, “Bilgimiz dahilinde, buzul altı sahanlığı ortamında bu kadar kapsamlı ve disiplinler arası bir çalışma ilk kez tamamlandı” dedi.

Schmidt Okyanus Enstitüsü İcra Direktörü Jyotika Virmani ise araştırmanın önemine dikkat çekerek, “Bilim ekibi başlangıçta buz ve deniz arasındaki arayüzde deniz tabanını incelemek için buradaydı.” dedi.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza#Elektronik İlan Doğrulama Sistemi