Rus tarihçi Boris Yakemenko'dan dikkat çeken çıkış: Bugün Rusya’da, eski zenginler için asıl tehdit vergi değil, yaş ve miras sorunu
Rus tarihçi Boris Yakamenko, Rusya’da önümüzdeki yıllarda büyük çaplı servet devrimi, özel şirketlerin el değiştirmesi ve örtülü kamulaştırma süreci yaşanabileceğini öne sürdü. Yakemenko, "Kapitalizm bir döngü tamamlıyor: Özel mülkten yine devlet mülkiyetine dönüyoruz" dedi.

Rus basınına konuşan tarihçi Boris Yakemenko’ya göre, ülkeyi “Amerikan mortgage krizinden bile daha ağır bir sosyal kriz” bekliyor: Yakemenko'ya göre bu kriz, “lümpen-milyarderler” sınıfının içinden patlak verecek.
BİRDEN ZENGİNLEŞENLER İÇİN SERVETLER BİR DERT HALİNE GELDİ
Yakemenko, "30 yıl önce büyük bir hızla toplanan servetlerin bugün sahiplerinin elinde bir yük haline geldiğini" vurguluyor. Zira yaşlanan elitlerin çocukları, devasa şirketlerin yönetimiyle ilgilenmiyor ve yalnızca "statü, rahatlık ve rahat para" peşinde.
Turkrus.com'da yer alan habere göre tarihçi, Rusya’nın en varlıklı kesimi hakkında, "Sen bir imparatorluk kurdun ama oğlun sadece bir milyarder çocuğu oldu" diyerek durumu özetliyor.
SARAYLAR, JETLER, KONAKLAR YA BOŞ DURUYOR YA DA KORUMALARI TARAFINDAN KULLANILIYOR
Yakemenko'ya göre, "Bu çocuklar ofise bile adım atmaz, onlar için şirketler yalnızca para akan bir musluk" ve "Bugün Rublyovka’daki birçok malikanede yaşayanlar asıl sahipler değil, onların güvenlik görevlileri" diye ekliyor Yakemenko.
Sahip oldukları saraylar, jetler, sanat koleksiyonları ya boş kalıyor ya da yıllarca korumalar tarafından kullanılıyor.
SERVETLER YA SATILACAK YA DA ÇOCUKLAR TARAFINDAN TÜKETİLECEK
Servetler ya satılacak ya da yöneticiler ve çocuklar tarafından tüketilecek; her iki yol da özel mülkiyetin hızla dağılmasına yol açacak.
"ÖZEL MÜLKTEN YİNE DEVLET MÜLKİYETİNE GEÇİYORUZ"
Yakemenko, "Önümüzdeki 10 yıl içinde Rusya’da büyük bir servet obruğu açılacak," diyor ve devletin bu süreçte devreye girerek büyük şirketleri satın alıp mülkiyeti tekrar merkezileştireceğini öngörüyor: "Kapitalizm bir döngü tamamlıyor: Özel mülkten yine devlet mülkiyetine dönüyoruz."
Tarihçiye göre bu kaçınılmaz bir süreç: "Bugün Rusya’da, eski zenginler için asıl tehdit vergi değil, yaş ve miras sorunu." Mallar satıldıkça, devlet adım adım büyük varlıkları yeniden kontrol altına alacak ve bir tür gizli kamulaştırma dönemi başlayacak.
RUS MİLYARDERLERİN, MİLYARDER GİBİ YAŞAMAK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI
Forbes, Rusya'nın en zengin oligarklarının çocuklarını kapsayan yeni bir liste yayımlamıştı.
Listede, enerji devlerinden perakende krallarına kadar birçok ismin varisleri yer alıyor. Lukoil başkanı Vagit Alekperov'un oğlu Yusuf Alekperov, kendi yolunu çizmeye karar vererek, enerji içeceği üretimi ve reklamcılık alanında faaliyet gösteren girişimlere yöneldi. Novatek ve Sibur'un sahibi Leonid Mikhleson’un kızı Viktoriya Mikhleson ise sanata ilgi göstererek New York Üniversitesi'nde eğitim aldı ve genç sanatçılara destek projeleri yürütüyor.
Dikkat çeken diğer isimler arasında, Ural Madencilik ve Metalurji Şirketi'nin hissedarı İskander Mahmudov'un oğlu Cahangir Mahmudov bulunuyor. Eğitimini Londra ve Hult Business School’da tamamlayan Cahangir, ardından Rusya’ya dönerek aile şirketinde çalışmaya başladı ve dijital çözümler geliştiren bir firma kurdu. Ayrıca, Novatek ortağı Gennady Timchenko'nun kızı Ksenia Frank, hayır işlerinde aktif rol alıyor ve çeşitli sosyal projelere destek veriyor.
Sberbank eski hissedarı Süleyman Kerimov’un çocukları ve Rusya’nın en zengin ismi Vladimir Potanin’in mirasçıları da listede yer alıyor; her biri farklı alanlarda kendi yollarını çizmeye çalışıyor. Magnit zincirinin sahibi Sergey Galitsky’nin kızı Polina Galitskaya ise ekonomi eğitimi aldıktan sonra düşük profilli bir yaşamı tercih etti. Ancak özel hayatlarıyla ailelerinin başına dert olan çocuk sayısı bir hayli fazla.
patronlardunyasi.com