Türk Silahlı Kuvvetleri’nin deniz, hava ve kara unsurları Marmaris’te denizaltı kurtarma tatbikatı yaptı, 17 ülkeden 55 gözlemci izledi
Çanakkale’de 72 yıl önce bir yük gemisiyle çarpıştıktan sonra 87 metreye batan TCG Dumlupınar denizaltımızdaki 81 denizciyi kurtarmak mümkün olmamıştı. Denizcilerimizin tümü şehit oldu. TSK’nın deniz, hava ve kara unsurları bugün Marmaris’teki Aksaz Üssü’nde denizaltı kurtarma tatbikatı yaptı. 365 metreye dalış yapabilmeye imkan sağlayan Atmosferik Dalış Sistemi kullanılan tatbikatta, senaryo gereği iki kazazede kurtarıldı. Tatbikatı 17 ülkeden 55 gözlemci izledi.

Kenan GÜRBÜZ
NATO tatbikatından dönen TCG Dumlupınar denizaltımız, 4 Nisan 1953’te Çanakkale’nin Nara Bursu açıklarında İsveç bandıralı yük gemisi Naboland’la çarpışmış ve batmıştı.
87 metre derinlikte zemine oturan Dumlupınar’daki 81 kahraman denizcimizi kurtarmak mümkün olmadı. Dumlupınar, Türk denizcilik tarihine Ertuğrul fırkateyni faciasının ardından en büyük kayıp verilen kaza olarak geçti.
TÜM UNSURLARLA KURTARMA TATBİKATI
Türk Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı dün Kurtaran 2025 Tatbikatı düzenledi. Senaryo gereği, bir denizaltı suyun üzerine çıkma kabiliyetini yitirmişti ve içerisinde personel mahsur kalmıştı.
TCG Alemdar denizaltı kurtarma gemisinden bırakılan Uzaktan Kumandalı Sualtı Aracı (ROV) ilk olarak denizaltının etrafında dolaşarak inceleme yaptı. Denizaltıdaki iki personele bu incelemenin ardından serbest çıkış talimatı verildi.
İki kazazede su yüzeyine çıktıktan sonra Paraşütle Arama Kurtarma (PAK) Timi uçaktan paraşütle atlayarak kazazedeleri sudan çıkardı.
Kurtarma ekipleri kazazedeleri can sallarına alıp ilk yardım uyguladı. Su yüzeyindeki kurtarma ekibince bota alınan kazazedeler, TCG Alemdar gemisine nakledildi. Senaryo gereği gemiye getirilen kazazedeler, tıbbi tasnifi yapılarak ilgili tedavi alanlarına yönlendirildi. Kazazedelere tıbbi müdahale, tetkik ve basınç odası tedavileri uygulandı.
Bir kazazede, genel durumu kontrol altına alındıktan sonra tıbbi personel eşliğinde helikopterle bölgedeki tam teşekküllü bir hastaneye sevk edildi. Tıbbi tatbikat tüm hedefleri gerçekleştirilerek başarıyla tamamlandı. Tatbikata katılan uçak ve helikopter TCG Alemdar gemisinde bulunan komutanları selamladı.
365 METREYE DALIŞ YAPABİLİYOR
Tatbikatta 365 metreye dalışa imkan sağlayan Atmosferik Dalış Sistemi de kullanıldı. Atmosferik Dalış Sistemi’nde pilot 8 saat kesintisiz denizin altında kalabiliyor ve mecbur kalırsa 42 saat boyunca hayatını idame ettirebiliyor.
patronlardunyasi.com