Dolar
38,4544
0,27%
Euro
43,6988
0,07%
Sterlin
51,2924
0,22%
Bitcoin
3.640.002
0,45%
BİST-100
9.422,33
-0,11%
Gram Altın
4.057,093
-0,88%
Gümüş
32,94
-0,50%
Faiz
48,39
-0,10%

Türkiye’de elektrikli araç satışları katlandı: Avrupa devleri Türkiye için mesai yapıyor

Türkiye’de elektrikli araçlara uygulanan vergi teşviki ilk çeyrekte satışları iki kat arttırırken, Avrupa’daki fabrikalar arka arkaya Türkiye için mesai yapmaya başladı. Önce Volvo Belçika’da üretimine başladığı yeni elektrikli otomobili EX30 için “İlk 2 ay önceliğimiz Türkiye” dedi. Hemen ardından Avrupa’da pazar kaybeden Tesla, yüksek talep karşısında Berlin’deki fabrikanın bir süre Türkiye için çalışacağını açıkladı. Tablo, markalar ve tüketiciler için fırsat ancak yüzde 80 ÖTV ile otomobil satan ‘yerli’ üretici rekabet tehdidiyle karşı karşıya.

28.04.2025 07:24Güncelleme: 28.04.2025 11:10
Türkiye’de elektrikli araç satışları katlandı: Avrupa devleri Türkiye için mesai yapıyor
16px
32px

Otomobillerdeki vergi yükünün en yüksek olduğu ülkelerden olan Türkiye’nin elektrikli araçlar için uyguladığı büyük teşvikler, bu araçlara olan talebi hızla arttırmaya devam ederken Avrupa’daki fabrikalar arka arkaya Türkiye için mesai yapmaya başladı. İlk olarak Volvo, Belçika’daki fabrikasında üretimine geçen hafta başladığı elektrikli EX30 modelinde üretim önceliğini Türkiye’ye verdiğini açıkladı. Hemen ardından Avrupa’da Elon Musk’ın siyasi duruşu nedeniyle boykot edilen Tesla, Almanya’da üretimine başladığı yeni Model Y için “Üretim önceliği Türkiye’nin” dedi.

Bu önceliğin en büyük sebebi, Avrupa’ya kıyasla Türkiye’de daha güçlü olan tüketici talebi. Bugün, Bursa’da üretilen Clio’dan ve Egea’dan yüzde 80 ÖTV alınırken Berlin’de üretilen yüksek donanımlı Tesla Model Y yüzde 10 ÖTV dilimine girebiliyor. Bu tablo, markalar için Türkiye’yi öncelikli pazar haline getiriyor ancak Renault, Fiat, Toyota gibi “yerli” üreticileri rekabet edemez hale getiriyor.

VOLVO İLK İKİ AY BİZE ÇALIŞACAK

Volvo’nun yeni elektrikli otomobili EX30’un geçtiğimiz hafta Belçika’nın Ghent şehrindeki üretim tesisinde üretilmeye başladığını söyleyen Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Alican Emiroğlu, “Volvo EX30’un Avrupa’da üretilmeye başlanması Türkiye için ayrı bir önem taşıyor, bu model sadece Türkiye pazarına özel 150 kW güce sahip motor seçeneği ile sunulacak. Türkiye, bu geçişte öncelikli pazarlar arasında yer alıyor. Ghent’teki tesisin ilk iki aylık kapasitesinin büyük bir kısmı bizim taleplerimiz için ayrıldı. EX30 ile ilgilenen müşterilerimiz nisan sonu itibariyle taleplerini web sayfamızdan iletebilecekler. Haziran ayı ortasında ise Türkiye lansmanımızı gerçekleştirerek fiyat bilgisini paylaşacağız. Temmuz ayı itibarıyla tamamen elektrikli EX30’u yollarda görmeye başlayacağız” dedi.

AVRUPA’DA ÇAKILDI TÜRKİYE’DE YOK SATTI

Avrupa’daki satışları yılın ilk çeyreğinde yüzde 37.2 daralarak 86 bin adetten 54 bin adede gerileyen ve Elon Musk’ın politik duruşu nedeniyle protesto edilen Tesla, Türkiye’deki talep ile adeta rahat bir nefes aldı. Yeni Model Y’yi ilk kez geçtiğimiz cuma günü Türkiye’de internetten siparişe açan Tesla, satışa çıkardığı tüm araçlarını saniyeler içerisinde bitirdi. Hürriyet’ten Yatlan Özgür Dil’in haberine göre, yaklaşık 4 bine yakın Model Y saniyeler içerisinde tükendi. Tesla Türkiye yetkilileri Berlin’deki fabrikanın bir süre Türkiye için çalışacağını, “Berlin, Yeni Model Y SR üretiminde önceliği Türkiye’ye verdi ve bugün çok sayıda araç envantere eklendi. İptaller dışında bu hafta yeni bir toplu listeleme olmayacak, ancak önümüzdeki hafta yeniden toplu envanter yayınlanacak” sözleriyle duyurdu.

BURSALI EGEA: %80 ÖTV BERLİNLİ TESLA: %10 ÖTV

Şu anda vergisiz fiyatı 1 milyon 450 bin TL’yi ve motor gücü 160 kW’yı geçmeyen elektrikli otomobillerden yüzde 10 ÖTV alınıyor. Bu oran, Türkiye’de bir otomobilden alınan en düşük vergi oranı. Bunun dışında PHEV (fişe takılan hibrit) otomobillerden belirli şartları karşılayanlar, yüzde 30 ÖTV dilimine girerek en avantajlı ikinci otomobiller oluyor. Kalan tüm benzinli, dizel ve hibrit otomobillerden uzun süredir en az yüzde 80 ÖTV alınıyor. Sistemden en çok etkilenenler ise Fiat, Renault ve Toyota gibi yerli üreticiler yani Türkiye’de üretim yapan markalar. İçten yanmalı otomobillerde yerli üreticileri koruyan matrah limitleri güncellenmediği için giderek daha çok rekabet edemez hale geliyorlar. Yani Türkiye’deki fabrikalar kapasitesini doldurmazken Avrupalılar tam kapasite Türkiye’ye çalışıyor. Örneğin, bugün Bursa’da üretilen Renault Clio’nun en donanımlı versiyonunun liste fiyatı 1 milyon 529 bin TL iken Tesla, çok daha büyük, yüksek teknolojili ve donanımlı aracını 1 milyon 866 bin TL’den satabiliyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı#ABD