Pasifik, insansız helikopteri Alpin’i daha yetenekli yaptı, 10 ülkeyle satış için görüşüyor

Pasifik, insansız helikopteri Alpin’i daha yetenekli yaptı, 10 ülkeyle satış için görüşüyor

Önümüzdeki 3 yılda 3 milyar TL yatırım yapmayı planlayan Pasifik Teknoloji, insansız helikopter Alpin’in gelişmiş versiyonu Alpin 2’nin tasarımını tamamladı. Üretime yoğunlaşan şirket, ihracat için 10’a yakın ülkeyle görüşüyor. Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, Savunma Sanayi Başkanlığı'yla görüşüldüğünü, dost ülkelerin pazarlarına yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi.

Pasifik, insansız helikopteri Alpin’i daha yetenekli yaptı, 10 ülkeyle satış için görüşüyor
16px
24px
16.11.2024 00:01Güncelleme: 16.11.2024 00:03
ABONE OLgoogle

Türk şirketleri son yıllarda savunma sanayi alanında dünyada adından söz ettirir hale geldi. TUSAŞ ve Baykar başta olmak üzere birçok şirket önemli yatırımlar yapıyor, özel ürünler geliştiriyor. Şubat ayında ilk yerli ve milli insansız helikopter Alpin’in üreticisi Titra Teknoloji’yi bünyesine katan Pasifik Teknoloji de bu şirketlerden biri. Alpin’in gelişmiş versiyonu Alpin 2’nin tasarımını tamamlayan şirket, üretim için çalışmalarını sürdürüyor. İhracat için 10 ülkeyle görüşmeler devam ederken Alpin’in 200 kilogram olan taşıma kapasitesinin 500 kilograma çıkarılması planlanıyor.

Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, Pasifik Holding CEO’su F. Nusret Dur ve Pasifik Teknoloji Genel Müdürü M. Selman Dönmez, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Alpin 2'nin hem savunma sanayi hem de lojistik sektörü için insansız yük taşıma hizmeti vermek üzere geliştirildiğini anlatan Fatih Erdoğan, şunları söyledi:

SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

“Malum etrafımız ateş çemberi. Bu ülkede iş yapan, bu ülkede kazanan, büyüyen iş adamlarının, herkesin bu ülkenin geleceğinin teminatı olan savunma sanayine kendi ölçeklerinde destek olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biz de hem geleceği parlak bir alana yatırım yapmak hem de ülkemizin gelişimine, savunma sanayine katkıda bulunmak istedik. O dönemde Titra yaptığı işlerde kendini ispatlamış ve belli ölçüde başarıya ulaşmıştı. Bu motivasyonla Titra’yı satın aldık. Alpin bizim yıldız ürünümüz, Türkiye’nin ilk ve tek insansız helikopteri. Biz bu yatırıma gireceğimiz gün, arkadaşlar bu helikopteri çoktan geliştirmiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine sokmuş ve epeyce kullanımını yapmışlardı. O anlamda epey büyük iş başarılmıştı. Biz bu başarıyı büyütmeyi ve yurtdışı ihracat pazarına sokmayı ve teknolojisini geliştirmeyi istedik. Bugün itibariyle Alpin 2’nin tasarımı tamamlandı, üretimi yapılıyor. Konuyla alakalı Savunma Sanayi Başkanlığı ile görüşmeler ve sözleşmeler yürütülüyor. Bir taraftan da dost müttefik ülkelerin pazarlarına yönelik çalışmalar yapılıyor.”

3 YILDA 3 MİLYAR TL YATIRIM

Alpin 2’nin fiyatını açıklamayan Erdoğan, şu anda askeri operasyonları yapan, yük taşıyan insanlı helikopterlerle kıyaslandığında kendi ürünlerinin ilk yatırım maliyeti anlamında yaklaşık yüzde 90, operasyon maliyetinde yaklaşık yüzde 95 tasarruf sağladığını vurguladı. Erdoğan, “En önemlisi şehit olma riskini sıfıra indiriyor. Diyelim ki saldırıya uğradı, helikopter düşer ama şehit olmaz. Helikopterin yenisi üretilir ama can geri gelmez” dedi. Gelecek 3 yılda 3 milyar TL yatırım yapmayı hedeflediklerini de belirten Fatih Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

HEDEF HASILATIN YÜZDE 50’DEN FAZLASININ İHRACATTAN GELMESİ

“Önümüzdeki dönemlerde hasılatın yüzde 50’den fazlasının ihracat gelirlerinden oluşmasını hedefliyoruz. Şirketimizde, ürün geliştirme süreçlerinde şimdiye kadar en önemli unsurlardan biri olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ARGE harcamalarının, teknoloji geliştirme hedeflerimize uyumlu olarak bütçemizde yüzde 35-40 oranında yer alacağını öngörüyoruz. Titra’yı satın aldıktan 3 ay sonra 150 milyon dolar değerleme üzerinden tahsisli sermaye artırımı yöntemiyle kurumsal yatırımcı girişi sağlandı. Bugün istesek bunun kat kat üzerinde bir değerlemeyle yeniden kurumsal yatırım alabilecek durumdayız. Bunları da değerlendiriyoruz, görüşmelerimiz var. Büyük ve yeni bir fabrika yatırımı yapmayı ve böyle bir yöntemle finanse etmeyi değerlendiriyoruz. Koşullar uygun olursa yeniden tahsisli sermaye artırımı yaparak finansman sağlamayı düşünebiliriz. Yatırımcıların gösterdiği bu ilgi sektöre ve şirketimizin geleceğine güvendiklerinin önemli bir göstergesidir.”

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ YAZILIM

Pasifik Teknoloji Genel Müdürü Selman Dönmez de Türkiye’nin en kritik finans kuruluşlarına, bankalarına, kamu kurumlarına hizmet verdiklerini, İstanbul Havalimanı’nın birçok bilişim ve siber güvenlik operasyonunun Pasifik Teknoloji tarafından sürdürüldüğünü anlattı. Fintek alanında da yatırım planlarını yaptıklarını ve çalışmaya başladıklarını belirten Dönmez şunları söyledi: 

“Alpin’in toplam kalkış ağırlığı 550 kilo. 200 kilo maksimum yük taşıma kapasitesi var. Bu tabii hava şartları, ortam koşulları, uçtuğu yükseklik ve hava sıcaklığı gibi şartlara bağlı olarak değişiyor. Alpin 2’ye geçmemizin temel sebebi yetenek kazanımı. Bir sahada dağlık bölgede operasyon yaptığınızda oraya yaklaşma açısı, yaklaşma yakınlığı, hava akımına karşı alması gereken tepki gibi şeyleri sahada tecrübe ettik. Alpin 2’de daha kıvrak yük taşıması, yani üzerine entegre edeceğimiz vinçle yapmak gibi ilave geliştirdiğimiz kabiliyetler var. Daha sonraki versiyonlarda yük taşıma kabiliyetini 500 kiloya çıkarma planlarımız var. Şu anda iki tane Alpin helikopterimiz faaliyette. Alpin 2’de yazılımımız tamamen yerli ve milli. Bizim tarafımızdan geliştirildi. Alpin’de bazı donanımlarımızı dışardan temin ediyorduk. Alpin 2’de en kritik donanımlarını da kendimiz geliştirdik. Türki Cumhuriyetler ve Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ciddi anlamda ilgilenen ülkeler var. Halihazırda 10’a yakın ülke ile görüşmelerimiz var. İnsansız helikopterler, tarımda ya da ilaçlamada kullanılabilir, yük taşıma kapasitesi artınca yangın söndürme çalışmalarında da kullanılabilir. AFAD ile de görüşmelerimiz sürüyor.”

HELİKOPTERİN SİLANLANDIRILMASINA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR DA OLACAK

Diğer ürünleriyle de ilgili bilgi veren Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz ay SAHA EXPO’da tanıtımını gerçekleştirdiğimiz Dumrul adında küçük bir helikopterimiz var. Bunu silahlı versiyon olarak çıkarttık. Roketsan'la Mete füzesinin Dumrul’a entegrasyonuyla ilgili sözleşme imzaladık. Bu versiyonu insansız bir helikopterin ilk örneklerinden biri olmuş olacak. Sonradan beraberinde ilerleyen süreçte ihtiyaca bağlı olarak Alpin helikopterimizin silahlandırılmasına yönelik çalışmalarımız olacak. Üç versiyon olarak geliştirdiğimiz sabit kanatlı kamikaze İHA’mız var. Onun adı da Deli. Kamikaze İHA’da görsel uçuş kabiliyeti kazanacak yetenekler üzerinde çalışıyoruz. Kendisi görerek navigasyonunu belirleyebilen, yeteneği helikoptere uyarlamayı düşünüyoruz.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde