Dolar
38,2685
-0,02%
Euro
43,6461
-0,25%
Sterlin
51,0283
-0,41%
Bitcoin
3.552.660
2,09%
BİST-100
9.312,13
-0,10%
Gram Altın
4.085,97
-1,81%
Gümüş
32,8
0,90%
Faiz
48,21
0,00%

Özel tahvil/bonoda yüksek faiz fırsatı

Faizlerin mevduatta yüzde 8-9, bonoda ise yüzde 8’in altında seyrettiği bugünlerde “riske girmek istemiyorum” diyenler için yeni adres banka bonoları ve özel sektör tahvilleri oldu.

16.09.2011 16:59
Haberi paylaşın
Özel tahvil/bonoda yüksek faiz fırsatı
16px
32px


TÜRK yatırımcısı düşük enflasyon-düşük faiz ortamına bir türlü alışamadı. Hal böyle olunca da tasarrufları değerlendirmek için yeni adres arayışları gündeme geliyor. Parasına biraz daha yüksek getiri elde etmek isteyen ancak piyasalardaki aşırı oynaklık nedeniyle riske girmek istemeyenlerin bugünlerde işi zor.
Mevduat faizleri Merkez Bankası’nın son indiriminin ardından yüzde 8’lere kadar geriledi. Gerçi yatırılacak paranın miktarı arttıkça bu oranlar biraz daha yukarı çıkabiliyor. Ancak çok yüksek meblağlı tasarruflarda bile çift haneli faizleri görmek artık pek olası değil.
Bono faizleri ise yüzde 8’in de altına indi. Global piyasalardaki tansiyon biraz daha düşerse faizlerin yüzde 7.5’lere kadar gerilemesi an meselesi. Hisse senedi için “çok riskli”, altın için de “bu fiyatlardan alım için uygun değil” diyorsanız size bu hafta farklı bir alternatiften söz etmek istiyoruz.

ÖZEL SEKTÖR UMUT OLDU
Evet, şimdi “Riske girmeden kazancımı nasıl biraz daha yukarı çekebilirim” diyenler için yeni bir alternatif var. 2011 başından bu yana ağırlıklı kurumsal yatırımcıların ilgilendiği özel sektör tahvili ve banka bonolarına bireysel yatırımcılar da yönelmeye başladı. Bu arzlarda gerek özel sektör tahvilleri gerekse banka bonolarında minimum yatırım tutarının bin TL’lere kadar inmesi de küçük yatırımcıları bu enstrümana çekiyor.

TALEP PATLAMASI VAR
Türk yatırımcısının ilk kez 2006’dayılında tanıştığı banka bonoları ve özel sektör tahvilleri ilk dört yıl çok düşük tutarlarda kaldı. Talep çok düşüktü ve şirketler de kapalı satışlar dışında halka arza cesaret edemiyordu. 2010’da yıllık ihraç tutarı yine düşük olmakla birlikte ilk kez milyar TL sınırını aşıp 2.9 milyar TL’ye ulaştı. Bu yıl ise ağustos sonu itibariyle ilk sekiz ayda ihraç tutarı 12.3 milyar TL’yi buldu. Bunun 11.9 milyar TL’lik kısmını bankaların çıkardığı bonolar oluşturdu.

KİMLER BONO SATTI?
Bu yıl sadece bankalar değil özel sektör şirketleri de ihraçlara hız verdi. Rönesans Gayrimenkul, Koç Fiat, Kapital Faktoring, Creditwest Faktoring ve Otokoç şu ana kadar yurtiçinde tahvil ihraç eden şirketler oldu. Sırada daha çok sayıda şirketin bulunduğunu söyleniyor. Ancak bankacılık çevreleri, özel sektörün riski bankalara göre daha yüksek olduğu için faizlerinin de daha yüksek olduğu uyarısında bulunuyor.
Banka bonoları ve özel sektör tahvillerinin getirileri her dönem hazine bonosu ve devlet tahvilinin üzerinde seyrediyor. Nitekim bu yıl yapılan halka arzlara bakıldığında da banka bonolarının aynı vadelerdeki hazine bonolarına göre 0.50-1 puan daha yüksek faiz verdiği görülüyor. İki ya da üç yıllık özel sektör tahvillerinin getirisi ise devlet tahvili faizinin 2.25-4 puan üzerinde seyrediyor.  Halen iki yıl vadeli özel sektör tahvilleri yatırımcılarına yıllık bileşik bazda yüzde 11’leri aşan getiri sağlıyor. Üstüne üstük bu kağıtların vergi avantajı da bulunuyor. Bireysel yatırımcılar için mevduata uygulanan stopaj kesintisi yüzde 15’ken, bu oran özel sektör tahvilleri için yüzde 10. Bu da yatırımcının getirisini yukarı çekiyor.

İSTEDİĞİNİZ ZAMAN SATABİLİRSİNİZ
İki yıllık banka bonosu veya özel sektör tahvili alanlar, vadesi gelmeden bozdurmak isterse yapması gereken tek şey bu kağıdı aldığı banka veya aracı kuruluşa gitmek. Arza aracılık eden kuruluşlar resmi olarak alım garantisi vermese de satmak isteyenlerin ellerindeki bonoları geri alıyorlar.
Bu arada, İMKB’de işlem hacmi halen düşük olmasına rağmen bu bono ve tahvillerin ikinci el piyasası da oluşmuş durumda. Büyük aracı kurum ve bankalar kendi yaptıkları halka arzlara ait bonolar için alım satım kotasyonları girerek almak veya satmak isteyenler için piyasa oluşturuyorlar. Bir başka ifadeyle satmak isteyen müşterilerinin ellerindeki bonoları “cazip” fiyatlardan satın alıyorlar.
Şubeler veya acentelerde miktar sınırlaması çoğu zaman uygulanmıyor. Ancak İMKB’de alım veya satım yapmak için minimum işlem tutarının 10 bin TL, işlem adımlarınınsa bin TL olması gerekiyor.
2011 yılı başından bu yana 10 banka kendi bonosunu ihraç etmiş durumda. Beş şirket de özel sektör tahvili ihracını tamamladı...

AKTİF BANK’TAN YÜZDE 11.75 GETİRİ
Türkiye’nin ilk banka bonosunu 2009 yılında ihraç eden ve bu yüzden kendini “banka bonosunun mucidi” diye tanımlayan Aktif Bank, 6’ncı bono ihracına hazırlanıyor. Banka, bugüne kadar 2.3 milyar TL’lik bono ihraç ederek bu piyasanın oluşumuna önemli bir katkı sağladı.
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, “İhraç ettiğimiz bonolarla yatırımcılarımıza yüksek getirili ve güvenli bir yatırım aracı sunarken sektörün gelişimine katkı sağlamaktan dolayı da gurur duyuyoruz. 2.3 milyar TL’ye ulaşan banka bonosu ihracımızla yatırımcılara yüksek getiri sağladık” diyor.
Aktif Bank’ın ihracına hazırlandığı Aktif Bono, yatırımcıların TL tasarruflarına yüzde 11.75’e varan yüksek getiri sağlarken, 30 günden başlayan esnek vade olanakları da sunacak. Halisdemir, Aktif Bono’nun aynı zamanda mevduata göre yüzde 5 stopaj avantajı, Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde saklanma ve Aktif Bank’ta vadesinden önce bozdurulabilme gibi çok sayıda avantajı da sağladığını vurguluyor.  

4 PUANA VARAN FAİZ AVANTAJI
Banka bonosu ve özel sektör tahvil ihraçları konusunda en aktif bankalardan biri de İş Bankası... İş Bankası, bugüne kadar 2.5 milyar TL’si banka bonosu, 900 milyon TL’si de iskontolu tahvil olmak üzere 3.4 milyar TL’lik ihraç gerçekleştirdi.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, “Bankamızın 6-17 ay vade aralığında ihraç ettiği 5 bono ve tahvil ihracında ortalama getiriler, benzer vadeli devlet iç borçlanma senetlerinin 0.40-0.90 puan üzerinde oluştu. Ayrıca Akfen Holding, Creditwest Faktoring, Merinos Halı, Bank Pozitif ve Rönesans Gayrimenkul Yatırım şirketlerinin özel sektör tahvil halka arzlarında İş Yatırım’ın acentesi sıfatıyla hizmet verdik. Bu şirketler 2 -3 yıl vadeli tahvil ihraç ettiler. Söz konusu tahvillerin ek getirisi devlet tahvili faizinin 2.25 ila 3.95 puan üzerinde gerçekleşti” diyor.
Aral, son dönemde başta bankalar olmak üzere özel sektör tarafından ihraç edilen TL cinsi bono/tahvillerin yüksek getirileri yüzünden yoğun talep gördüğünü vurguluyor. Bu konuda da İş Bankası’nın bu yıl gerçekleştirdiği 3.4 milyar TL tutarındaki bono ve tahvil halka arzına yatırımcılardan 4.8 milyar TL nominal değerle 1.4 kat talep gelmesini örnek gösteriyor.
Yatırımcılar. İş Bankası bonosunu vadesinden önce yine bankadan olmak kaydıyla bozdurma şansına sahip. Erdal Aral, banka ve özel sektör borçlanma senetlerinin İMKB Tahvil ve Bono Piyasası’nda işlem gördüğünü de hatırlatıyor.
İş Bankası, önümüzdeki dönemde vadesi dolacak olan bono ve tahviller için yeni ihraçlar planlıyor. Aral, banka ve özel sektör kağıtlarının sunduğu vergi avantajına da dikkat çekiyor: “Özel sektör borçlanma araçları, birikimlerini mevduatta değerlendiren yatırımcılar için önemli oranda vergi avantajı sağlıyor. Mevduatta faiz getirisi üzerinden yatırımcı yüzde 15 stopaj ödüyor. Banka bonoları ve özel sektör tahvillerinde gerçek kişiler için bu oran yüzde 10, sermaye şirketleri içinse yüzde 0.”

BİREYLER DE ALMAYA BAŞLADI
Akbank, vadeleri 6 ay olmak üzere bugüne kadar 4 banka bonosunun halka arzını gerçekleştirip toplam 3 milyar TL nonimal değerli satış yaptı. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, bu ihraçlarla ilgili şu bilgiyi veriyor:
“İlk iki ihracımızda banka bonolarımızın getirileri, benzer vadedeki hazine bonolarınınkine 60 baz puan eklenerek belirlenmişti. Son iki ihracımızda ise 55 baz puan ekledik. Bireysel müşterilerde halka arza katılma alt limitini ise bin TL olarak belirledik. İlk iki ihracımıza özellikle kurumsal yatırımcılar ilgi göstermişti. Son iki ihracımızda ise bireysel katılımcıların talebinin arttığını gözlemledik. Toplam talep oldukça iyi düzeylerde oldu.”
Akbank’tan bono alan yatırımcıların bu ürünü vadesinden önce bankanın şubelerinin yanı sıra internet şubesi, ATM’ler, çağrı merkezi gibi alternatif dağıtım kanallarında da bozdurma şansı var. Kerim Rota, banka olarak İMKB Tahvil ve Bono Piyasası’na sürekli girerek burada da işlem yapma imkanı yarattıklarının altını çiziyor.
Kerim Rota, özel sektör tahvilleri konusunda faizden çok şirketin ne kadar sağlam olduğuna bakılması gerektiğini düşünüyor: “Yatırımcı açısından özel sektör tahvili ve banka bonolarının getirileri benzer vadedeki hazine bonosu/ devlet tahvili getirilerine göre daha cazip. Ancak bu durumda ihraççı şirketin riskinin alındığının farkında olmak lazım. Getirisi çok yüksek ama riskli bir kağıt alındığında, ilgili şirketin borçlarını ödeyememesi durumunda sıkıntı olabilir. Tercih yapılırken sadece yüksek getiri kriteri öncelikli olmamalı.”
Akbank, mevcut bonolarının itfalarında yeni bono halka arzları planlıyor. Rota, piyasa şartlarına göre yeni ihraçlar da yapabileceklerini söylüyor.

GARANTİ’NİN YENİ İHRAÇLARI YOLDA
SPK’dan 5 milyar TL’lik bono ve tahvil ihracı için izin alan ve bugüne kadar 2.5 milyar TL’lik kısmının satışını gerçekleştiren Garanti Bankası, önümüzdeki günlerde de ihraçlara devam edecek. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Erün, “Önümüzdeki dönemde hem vadesi dolan eski kağıtlarımızı yeniden ihraç edeceğiz hem de limitlerimize istinaden yeni ihraçlar yapacağız” diyor.
Garanti Bankası’nın daha önceki yaptığı ihraçlara oldukça yüksek talepler geldi. Örneğin, bankanın 1 milyar TL nominal tutardaki ilk bono ihracına 11 bin 267 yatırımcıdan yaklaşık 1.2 milyar TL’lik talep toplanmış. 750 milyon TL nominal değerli ve 176 gün vadeli ihraca ise 1.5 milyar TL nominal değerle ihraç tutarının iki katı talep gelmiş.
Garanti Bankası da tahvil ve bono halka arzlarında minimum alım tutarını bin TL olarak uyguluyor. Özel sektör borçlanmalarında faizin değişken olduğuna dikkat çeken Erün, bunun nedenini ise şöyle anlatıyor:
“Bu kağıtlar aynı vade yapısına uygun herhangi bir devlet tahviline kıyasla yatırımcısına daha yüksek getiri sağlıyor. Faiz oranlarındaki bu fark ‘risk primi’ olarak adlandırılıyor. Bu risk primi de şirketten şirkete ve piyasalardaki konjonktüre göre değişiyor. İhraççının alternatif piyasalardan borçlanma maliyeti ve yatırımcılardan gelen taleplere göre bir oran ortaya çıkıyor. Özel sektör tahvillerinin faizinin hazine bonosu veya devlet tahvilinin faizine belli bir spread eklenerek fiyatlanması getirileri oldukça cazip seviyelere getirebiliyor.”

EN AKTİFİ İŞ YATIRIM
İş Yatırım, banka bonoları ve özel sektör tahvillerinin ihracında en aktif kurumlardan biri... 2010 yılında Akfen, Creditwest (2 seri), Merinos Halı ve Bank Pozitif’in ihraç ettiği toplam 350 milyon TL’lik 5 işlemde tek yetkili aracı kurum olarak görev üstlendi. İş Yatırım Menkul Değerler Kurumsal Finansman Bölüm Yönetmeni Sadık Çulcuoğlu, 2011 yılında yaptıkları halka arzlara ilişkinse şu bilgiyi veriyor:
“Temmuz sonu itibariyle yılbaşından bu yana İş Bankası’nın ihraç ettiği toplam 3.4 milyar TL büyüklüğündeki 4 banka bonosu ve 2 tahvil ihracına aracılık ettik. Ayrıca Creditwest Faktoring ve Rönesans Gayrimenkul’un ihraç ettiği tahvil arzlarını da gerçekleştirdik. Ek getiriler, büyük mevduat bankaları için 6 ve 12 aylık vadelerde 50-100 baz puan aralığında gerçekleşti. Özel sektör tahvillerinde ise 2 yıl vade için 200-400 baz puan aralığında oluştu.
Halka arz yöntemiyle ihraç edilen bono ve tahviller, hem İMKB’ye kote olduklarından hem de aracı kurumlar ve yatırımcılar arasında doğrudan alınıp satılabildiklerinden, vadesinden önce nakde çevirme imkanı sağlıyor. Yatırımcılar tahvillerini vadesinden önce satmaları durumunda ikincil piyasada oluşacak fiyata göre anaparalarını ve o güne kadarki birikmiş faizlerini almaya hak kazanıyor. İş Yatırım olarak aracılık ettiğimiz arzlarda hem borsa hem de tezgah-üstü piyasada rekabetçi alım-satım kotasyonları vererek tahvil yatırımcılarına likidite sağlamaya özen gösteriyoruz.”
İş Yatırım’ın gerçekleştirdiği tahvil ve bono arzları ağırlıklı olarak yatırım fonları, sigorta şirketleri ve emeklilik fonları gibi kurumsal yatırımcılara tahsis ediliyor. Ancak Çulcuoğlu, bu arzlara bireysel yatırımcıların da yoğun talep gösterdiğini söylüyor. Çulcuoğlu, bireysel ve kurumsal yatırımcıların mevcut piyasa koşullarındaki cazip getiriyle özel sektör tahvil ve bonolarına yönelik taleplerinin artarak devam edeceğini düşünüyor. Bu doğrultuda da İş Yatırım olarak hem banka ve finansal kurumlar hem de reel sektörden tahvil ihracı planlayan kurumlarla çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekliyor.

YAPI KREDİ İKİNCİYİ PLANLIYOR
Şimdiye kadar bir kez banka bonosu çıkaran Yapı Kredi, önümüzdeki günlerde piyasa şartlarının uygun olması halinde yeni ihraçlar planlıyor. Bankanın asgari bin TL’lik alım fırsatı sunan 175 günlük bonosunun yıllık bileşik getirisi yüzde 8.86 oldu. Yapı Kredi bonosunun yıllık bileşik faizi yüzde 8.23 olurken, en yakın vadedeki 16 Kasım 2011 vadeli devlet tahvilinin yıllık bileşik faizi ise yüzde 7.04’te kaldı.
Yapı Kredi Yurtiçi Piyasalar Direktörü Cüneyt Zeytinci, özel sektör ve banka bonolarını tercih eden yatırımcının devlet garantisinden vazgeçmesi karşılığında belli bir ek getiriyle ödüllendirildiğini belirtiyor. Zeytinci, banka bonolarının genelde Hazine’den farklı vadelerle ihraç edildiğini, bu yüzden de yatırımcıya farklı periyot alternatifleri sunduğunu vurguluyor. “Oldukça likit bir enstrüman olduğundan kolaylıkla nakde çevrilebilir” diyor.

Şeniz YARCAN / TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı

“Özel sektör ve banka kağıtlarına 1.5 kat talep var”

Son yıllarda özel sektör tahvil ihraçlarında hem adet hem de tutar bazında çok önemli gelişmeler kaydedildi. 2006’dan bu yana 59 özel sektör tahvili ihracıyla 16.2 milyar TL tutarında hacme ulaşıldı. Bunda özellikle bu yıl bankaların toplamı 11.9 milyar TL’ye ulaşan 10 ihracının büyük katkısı var.
Ancak özel sektör tahvil ihraçlarının GSYH’ya oranı henüz oldukça cüzi seviyelerde. Oysa gelişmiş ülke sermaye piyasalarında özel sektör tahvil piyasasının büyüklüğü hisse senedi piyasalarıyla karşılaştırılabilir seviyelere ulaşmış durumda. Türkiye’de özel sektör tahvil piyasası ise GSYH’nın yüzde 1’ine bile ulaşabilmiş değil. 2010’da yüzde 0.3 olan bu oranın bu yıl yüzde 1’lere ulaşması bekleniyor.
Bu yıl yapılan özel sektör bono ve tahvil ihraçlarına ortalama 1.5 katı talep geldiğini görüyoruz. Bu kağıtların 35’inin bireysel yatırımcılara, yüzde 65’inin de yurtiçi kurumsal yatırımcılara satıldığı görülüyor. Bu piyasanın daha da büyüyebilmesi için hem Türkiye’deki tasarruf seviyesinin, hem de GSYİH’nın yüzde 7’i civarında bir büyüklüğe sahip olan yurtiçi kurumsal yatırımcı tabanının geliştirilmesi gerekiyor.

Sadık ÇULCUOĞLU / İş Yatırım Menkul Değerler Kurumsal Finansman Bölüm Yönetmeni

“Vergisi düşük, getirisi yüzde 11.20”

Özel sektör tahvilleri, ihtiva ettiği kredi riskine karşılık yatırımcılarına ödediği faizle hazine bonosu ve tahvillerinin üstünde getiri sağlıyor. Böylece yatırımcılar mevcut hazine bonoları ve banka mevduatlarına göre daha yüksek faiz elde edebiliyor. Mevduat faizlerinin yüzde 9.5, 2 yıllık gösterge hazine tahvili faizinin de yüzde 8 seviyesinde olduğu mevcut piyasa koşullarında 200-300 baz puan ek getiriyle fiyatlanan 2 yıllık özel sektör tahvili yatırımcılarına yüzde 10.20-11.20 bileşik getiri sunuyor.
Bireysel yatırımcıların stopaj kesintisi sonrası elde edeceği net getiriler göz önüne alındığında ise özel sektör tahvilleri lehine daha avantajlı bir resim ortaya çıkıyor. Bireysel yatırımcılar için mevduata uygulanan stopaj kesintisi yüzde 15 düzeyinde. Bu oran özel sektör tahvilleri içinse yüzde 10.

Gökhan ERÜN / Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı

“Son dönemde ihraç talebi çok arttı”

Garanti Bankası olarak 2006 yılından itibaren özel sektör tahvil ihraçlarına aracılık hizmeti veriyoruz. Bu alandaki pazar payımız yüzde 40 civarında. Bono ihraç etmek isteyen şirketlerle uzun zamandır görüşmeler yapıyoruz. Son dönemde bu yönde taleplerin daha da arttığını görüyoruz. Tahvil ihracı sayesinde şirketler, bir defada yüklü miktarda uzun vadeli borçlanma imkanına sahip oluyor.
Özel sektör tahvillerine talep, getirisinin yüksekliği nedeniyle oldukça iyi. Getiriye paralel olarak satışa çıkarılan tahvillerin 2-3 katı talep geldiği ihraçlara imza attık.

TABLO

Bu yıl kim ne kadar tahvil/bono ihraç etti?

Tarih İhraççı Şirket İhraç miktarı (Nominal, milyon TL) Ek getiri Vade Tahsisli/Halka arz İskontolu/kuponlu

2011
Ağustos VakıfBank 500 55 176 gün Halka arz İskontolu
Temmuz Halkbank 500 55 179 gün Halka arz İskontolu
Temmuz Akbank 500 55 175 gün Halka arz İskontolu
Temmuz İş Bankası 600 50 175 gün Halka arz İskontolu
Temmuz Rönesans Gayrimenkul 100 290 24 ay Halka arz Kupon ödemeli
Temmuz TEB 300 60 178 gün Halka arz İskontolu
Temmuz Koç Fiat 50 134 16 ay Tahsisli -
Temmuz Koç Fiat 50 141 22 ay Tahsisli -
Haziran Kapital Factoring 50 225 24 ay Halka arz Kupon ödemeli
Haziran Yapı Kredi 1.000 55 175 gün Halka arz İskontolu 
Haziran İş Bankası 300 90 516 Halka arz İskontolu
Haziran İş Bankası 700 45 177 Halka arz İskontolu
Haziran Akbank 1.000 55 179 Halka arz İskontolu
Mayıs Creditwest Faktoring 50 340 2 yıl Halka arz Kupon ödemeli
Mayıs Garanti Bankası 750 50 179 gün Halka arz İskontolu
Mayıs DenizBank 150 85 351 gün Halka arz İskontolu
Mayıs DenizBank 350 60 176 gün Halka arz İskontolu
Nisan Garanti Bankası 750 50 176 gün Halka arz İskontolu
Nisan İş Bankası 700 40 176 gün Halka arz İskontolu
Mart Şekerbank 35 100 368 gün Halka arz İskontolu
Mart Şekerbank 115 110 18 ay Halka arz Kupon ödemeli
Mart Şekerbank 150 100 367 gün Halka arz İskontolu
Mart Şekerbank 200 110 18 ay Halka arz  Kupon ödemeli
Mart Kapital Faktoring 50 225 24 ay Halka arz Kupon ödemeli
Şubat Otokoç 50 - 18 ay Tahsisli Kupon ödemeli
Şubat İş Bankası 600 65 13 ay Halka arz İskontolu
Şubat İş Bankası  500 50 6 ay Halka arz İskontolu 
Ocak Garanti Bankası 1.000 75 12 ay Halka arz İskontolu
Ocak Akbank 500 60 6 ay Halka arz İskontolu
Ocak Aktif Bank 700 - - Nitelikli İskontolu

TOPLAM 12 milyar 300 milyon TL

Kaynak: TSKB

TABLO

Yurtdışına banka bonosu satışı

Tarih Banka İhraç miktarı (Milyon $) Kupon Vade (Yıl) Tür

2011
Mayıs Finansbank 500 % 5.50 5 Eurobond 
Nisan Garanti Bankası 500 % 6.25 10 Eurobond
Nisan Garanti Bankası 300 3 aylık libor + 5 Eurobond
Ocak İş Bankası 500 % 5.10 5 Eurobond

TOPLAM  1.8 milyar dolar

Kaynak: TSKB

TABLO

İhraç için sırada bekleyen bankalar

Banka Yönetim kurulu kararı (Milyon TL) Kayda alınan (Milyon TL) İhraç edilen (Milyon TL) Kalan (Milyon TL)
DenizBank 2.000 2.000 500 1.500 
Yapı Kredi 3.500 3.500 1.000 2.500
Şekerbank 500 500 500 0
İş Bankası 5.000 5.000 2.800 2.200
Garanti Bankası 5.000 3.000 2.500 2.500
Akbank(*) 6.500 6.500 3.500 3.000 
VakıfBank 1.500 1.500 500 1.000
TEB 900 900 300 600
Halkbank 3.000 3.000 500 2.500
Finansbank 1.000 1.000 0 1.000

TOPLAM  28.900 26.900 12.100 16.800

Kaynak: TSKB

Esin Çetinel/Para

benzer haberler
Fitch'ten Türkiye analizi: Siyasi belirsizlik not görünümünde bozulmaya sebep olabilir
Fitch'ten Türkiye analizi: Siyasi belirsizlik not görünümünde bozulmaya sebep olabilir