Nobel ödüllü Daron Acemoğlu, yeniden Galatasaray Lisesi koridorlarında
Daron Acemoğlu, yıllar önce tarih hocasının, “Böyle Türk ismi olmaz, artık Süleyman olsun” dediği Galatasaray Lisesi’ne dün Nobel Ödülü kazanmış Daron Acemoğlu olarak geri döndü. Daron Acemoğlu, Türkiye’ye gelir gelmez Galatasaray Lisesi’ne uğradı, sınıf arkadaşlarıyla buluştu.
ABD'nin en önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) öğretim üyeliği yapan Nobel ödüllü Profesör Daron Acemoğlu, ödülü kazandıktan sonra ilk kez Türkiye'ye geldi. Ve ilk gittiği yer de Galatasaray Lisesi oldu. Ki o Galatasaray Lisesi'nde unutamadığı bir anısı vardı.
LİSEDEN DEVRE ARKADAŞI ANLATMIŞTI
2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Acemoğlu'nun unutamadığı o anısını Galatasaray Lisesi'nden devre arkadaşı Saruhan Doğan yıllar sonra lise hakkında bir programda anlatmıştı.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra ülkede artan faşizm ve nobran milliyetçiliğe uyum sağlayan bir tarih hocası, dersin ortasında ismini bilmesine rağmen Daron Acemoğlu’nu ayağa kaldırmış ve ismini sormuştu. “Daron” cevabını alan tarih hocası, “Böyle Türk ismi olmaz, artık ismin Süleyman” demişti.
1986'DA MEZUN OLDU VE TÜRKİYE'DEN AYRILDI
Acemoğlu, 1986'da liseden mezun oldu ve Türkiye'den ayrıldı. Saruhan Doğan, yıllar sonra kendisinin bulunmadığı bir arkadaş ortamında Daron Acemoğlu’nun başka devre arkadaşlarına “Birinizin kalkıp bir şey söylemesini dilerdim, hiç kimse bana destek çıkmadı” dediğini ifade etti.
YILLAR SONRA GALATASARAY LİSESİ'NDE
Profesör Acemoğlu, yıllar sonra bir kez daha Galatasaray Lisesi'ndeydi. 4 - 8 Kasım tarihleri arasında yapılan "Brand Week İstanbul"da konuşmacı olmak üzere İstanbul'a gelen Acemoğlu havalimanından direkt mezun olduğu liseye gitti.
Acemoğlu, dönem arkadaşı ve Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Reşat Dabak karşıladı.
12'nci sınıf öğrencileriyle akademik hayat ve Nobel'e dair sohbet eden Acemoğlu, kendi sınıfı olan 12-Fen B sınıfında öğrencilerle derse de katıldı.
Galatasaray Lisesi koridorunda fotoğraf çektiren Acemoğlu, James A. Robinson ile birlikte yazdığı ve "devletler, toplumlar, özgürlüğün geleceği" konularını işlediği 'Dar Koridor' adlı kitabına göndermede bulunarak, "Dar Koridor, işte bu koridor" diye espri yaptı.
patronlardunyasi.com