Dolar
37,9937
0,05%
Euro
41,6194
-0,88%
Sterlin
48,9875
-1,57%
Bitcoin
3.180.083
0,00%
BİST-100
9.379,83
-1,10%
Gram Altın
3.709,654
-2,44%
Gümüş
29,68
-7,02%
Faiz
47,73
0,00%

MIT profesörü McAfee: Büyük şirketler Bulut'a uzak

Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörlerinden Andrew McAfee, buluta, teknolojiye yatkın yeni şirketlerin sıcak baktığını ve büyük oturmuş şirketlerde bunun olmadığını söyledi

11.04.2012 15:40
Haberi paylaşın
MIT profesörü McAfee: Büyük şirketler Bulut'a uzak
16px
32px

- Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörlerinden Andrew McAfee, buluta, teknolojiye yatkın yeni şirketlerin sıcak baktığını ve büyük oturmuş şirketlerde bunun olmadığını belirterek, ''Gelecek 30 yılda tüm dünyada yeni bir kurumsal bozulma dalgalanması yaşayacağız. Bu yaratıcı yıkımın yanlış tarafındaysanız bundan zarar görebilirsiniz'' dedi.

      Bulut bilişim vizyonu, toplam telekom çözümlerindeki başarı hikayeleri ve Türkiye'nin teknolojik gelişimine yön verecek açılımlarının yapıldığı ''Turkcell Bilişim Konferansı'', İstanbul'da gerçekleştirildi.
      Konferansta konuşan McAfee, şirketlerdeki üst yöneticilerin çok da yenilik düşünmek istemediğini ve bunu başka bir elemana yaptırdığını belirterek, bunun büyük bir hata olduğunu kaydetti.

      McAfee, yöneticilerin, teknolojinin değişimine katkıda bulunması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

      ''Bazı teknolojiler iş dünyasının değişimini sağlıyor. Eskiden suyun yakınına fabrikalarınızı kurardınız ve enerjinizi ondan sağlardınız. Sanayi devriminden sonra büyük bir buhar tribünü geldi. Yeni güçlü kaynağı alıp daha güçlü fabrikalar kuruyorduk. 100 yıl önce buhar motorunu aldık değişik ilginç elektrikli motorları yerleştirdik. Yaratıcı insanlar ortaya çıktı. Taşıma bantlarını yapılandırdı ve pazar hızı kazanmaya başladı.''

      Her teknolojinin verim yaratmadığını ve teknoloji ekonomisinin (tekonomi) önemli olduğunu anlatan McAfee, ''IT devrimi 'genel amaçlı teknolojidir' diye düşünülüyor. ABD'de her yıl yapılan yatırımları toplasak birinci sırada IT ve diğerleri şeklinde geliyor. Bulut, 1970'lerde bir anlam taşımazken şimdi şirketlerin yatırımlar yaptığını görüyoruz'' diye konuştu.

      McAfee, ''Elektrik kullanılmaya başlandığında sonunun nereye varacağı bilinmiyordu. Bulut'un çok başındayız. Etkilerinin nereye varacağını ben de bilemiyorum'' diyerek, bulut dünyasının iş birlikçiliği arttıracağını ve daha hızlı hareket edileceğini kaydetti.

      Bulut ile işletmelerin hızla büyüyeceğini, veri ve deney odaklı olacaklarını ifade eden McAfee, ''Eskiden en fazla para alan kişinin fikrine göre davranılıyordu, artık bilim adamının değeri artacak'' dedi.

      McAfee, insanların bulutun ne olduğunu bilmediğini, ancak bunu konuştuğunu anlatarak, şunları söyledi:

      ''Buluta, teknolojiye yatkın yeni şirketler sıcak bakıyor. Büyük oturmuş şirketlerde bunun olmadığını görüyoruz. Bulut bilişim büyüleyici gibi gösteriliyor, güvenilir değil, sağlam koruma yok, yaptığımız maliyeti karşılamayabilir gibi itirazlar oluyor. Gelecek 30 yılda tüm dünyada yeni bir kurumsal bozulma dalgalanması yaşayacağız. Bu yaratıcı yıkımın yanlış tarafındaysanız bundan zarar görebilirsiniz. Rekabet hızı girerek artmaya devam edecek. Bulut bilişim yenilikçilik akımında öncelik yapacak. Teknoloji dalgası insan yaşamını geliştiren bir faktör olacaktır. İnsanların, yaşam kaliteleri gelişecek ve iyileşecek.''
      
     Sorular
     
     Bulut'un şirketlerdeki IT departmanlarını nasıl etkileyeceğini sorması üzerine McAfee, ''Şirketin çalışan sayısı açısından etkisi olacaktır. Türkiye'yi bilmiyorum ama ABD'deki büyük şirketlerde IT departmanında 5 kişi çalışıyor. IT departmanında kalan kişiler çok önemli insanlar olacak'' dedi.

      ''Güvenilirlik ve güvenlik konularında teknolojinin olgunlaşma haritasını nasıl çizersiniz-'' sorusuna da McAfee, ''Bulutun olgunluğu nereye ulaşacak bilemiyorum. Bulut, bu işi en azından şu anda yaptığımız işler kadar güvenilir şekilde yapıyor'' diye konuştu.

      Konferansta Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Sabancı Holding CIO'su Güngör Kaymak, Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Uçar ve Yıldız Holding CIO'su Yekta Caymaz şirketlerin başarı hikayelerini anlattı.

      Konferans, çeşitli oturumlarla gün boyu sürecek.