Dolar
37,9937
0,05%
Euro
41,6194
-0,88%
Sterlin
48,9875
-1,57%
Bitcoin
3.194.863
2,03%
BİST-100
9.379,83
-1,10%
Gram Altın
3.709,654
-2,44%
Gümüş
29,68
-7,02%
Faiz
47,73
0,00%

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri savaşında şu ana kadar en çok kaybeden 10 milyarder

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerinin yol açtığı borsa çöküşü, özellikle Başkan’a yakın milyarderlerin yaklaşık 300 milyar dolarını sildi. Serveti en çok eriyen Mark Zuckerberg oldu.

04.04.2025 17:02Güncelleme: 04.04.2025 17:08
ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri savaşında şu ana kadar en çok kaybeden 10 milyarder
16px
32px

ABD Başkanı Donald Trump çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD'nin dünyadaki tüm ülkelere yüzde 10'luk sabit gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.

Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, İngiltere ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere Amerika'nın en büyük ticaret ortaklarının birçoğu daha yüksek oranlarda tarifelerle karşı karşıya kaldı. Haber perşembe günü dünya genelinde borsaların düşmesine neden olurken, S&P 500 endeksi yüzde 5, teknoloji odaklı Nasdaq Composite ise yüzde 6 değer kaybetti. Japonya, Hong Kong ve Avrupa'daki borsalar da kayıplar yaşadı.

Bu hezimet, dünyanın 3 bin milyarderinin servetinden toplam 270 milyar dolar sildi. Şu ana kadar en büyük kaybedenler, dünyanın en zengin insanları, özellikle de son zamanlarda Trump'a yakınlık gösterenler oldu.

EN ÇOK ZUCKERBERG KAYBETTİ

Facebook'un ana şirketinin hisselerinin yüzde 9 oranında düşmesiyle, dünkü borsa kapanışından bu yana serveti 17.9 milyar dolar azalan Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg'den daha fazla etkilenen kimse olmadı. Meta'nın Trump'ın açılış komitesine bağışta bulunmasının ardından ocak ayında Trump'ın yemin töreninde Jeff Bezos ve Elon Musk'ın yanında oturan Zuckerberg, o tarihten bu yana Beyaz Saray'da Başkan ile birkaç kez bir araya geldi.

Peki şimdiye kadarki en büyük ikinci kaybeden kim? Amazon'un Trump'ın açılış komitesine bağışta bulunmasının ardından ocak ayındaki yemin töreninde başkanın arkasında ikinci sırada oturan ve son zamanlarda Trump'a yakınlaşmaya çalışan Amazon'un Jeff Bezos'u. Bezos şubat ayında, 2013 yılında 250 milyon dolara satın aldığı Washington Post'ta köşe yazılarının yer aldığı sayfaları kişisel özgürlükleri ve serbest piyasaları desteklemeye odaklanacak şekilde değiştireceğini duyurdu. Bir ay sonra da gümrük tarifeleri konusunda görüş bildirerek, bir X gönderisinde görüş sayfalarının “gümrük tarifeleri kazananları ve kaybedenleri seçmek için kullanılırsa zarar verici ve bozucu etkileri” kapsayacağını söyledi. Amazon hisselerinin yüzde 9 düşmesiyle Bezos perşembe günü 16 milyar dolar daha fakirleşti.

EN BÜYÜK BAĞIŞÇILARDAN BİRİ

Yazılım devi Oracle'ın kurucusu Larry Ellison, Oracle hisselerindeki yüzde 6'lık düşüş sayesinde 9,9 milyar dolar değer kaybetti. Bezos ve Zuckerberg'in aksine Ellison uzun zamandır Cumhuriyetçilere büyük bağışlarda bulunuyor. 2020'de Trump için bir bağış toplantısına ev sahipliği yaptı ve geçen yıl Palm Beach'teki kulübü Mar-A-Lago'da Trump'la birlikte yemek yedi. Ocak ayında, OpenAI'dan Sam Altman ve Japon milyarder Masayoshi Son ile birlikte ABD'deki yapay zekâ veri merkezlerine yapılması planlanan 500 milyar dolarlık yatırımı duyurmak için başkana katıldı.

Dünyanın en zengin insanı ve Trump'ın Hükümet Verimliliği Departmanı'ndaki sağ kolu Elon Musk da darbe alıyor. Otomobil üreticisinin yılın ilk üç ayında satışlarının yüzde 13 düştüğünü açıkladığı zorlu bir haftanın ardından Tesla hisselerinin yüzde 5'ten fazla değer kaybetmesiyle, milyarderler arasında dolar bazında beşinci sırada yer alarak 8,7 milyar dolar kaybetti. Bu arada geçen yıla kadar dünyanın en zengin kişisi olan Fransız lüks kralı Bernard Arnault, holdingi LVMH'deki hisselerin yaklaşık yüzde 6 oranında düşmesiyle 8,6 milyar dolar zarar etti. Arnault ocak ayında, hepsi LVMH'de yönetici olan beş çocuğundan ikisiyle birlikte Trump'ın göreve başlama törenine katılarak Trump'a desteğini kamuoyuna göstermişti. Bezos ve Zuckerberg'in yanı sıra Michael Dell, Nvidia'dan Jensen Huang ve Google'ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin'in de aralarında bulunduğu diğer birçok teknoloji baronu da büyük kayıplar yaşadı.

BEŞ MİLYARDER SIRALAMADAN DÜŞTÜ

En az beş milyarder tamamen sıralamadan düştü. Yüzde olarak en büyük kaybeden, net serveti yüzde 37 oranında düşerek yaklaşık 730 milyon dolara gerileyen RH CEO'su Gary Friedman oldu. Lüks mobilya firmasının hisseleri yüzde 40 oranında düşerek Friedman'ın servetinden 435 milyon dolar sildi. Diğer düşüşler, tarifelerden ağır etkilenebilecek olan giyim sektöründe yaşandı: Dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı olan ABD, yüzde 21'i Çin'den ve yüzde 18'i Vietnam'dan olmak üzere hazır giyim ürünlerinin çoğunu Asya'dan tedarik ediyor. Hong Kong merkezli giyim üreticisi Crystal International Group'un kurucu ortakları olan Kenneth ve Yvonne Lo ikilisinin Hong Kong merkezli firmadaki hisselerinin yüzde 23 oranında değer kaybetmesiyle 1 milyar dolar sınırının altına düşmesi hiç de şaşırtıcı değil. Gap, Abercrombie & Fitch, Nike, Adidas ve Puma gibi şirketler için giysi üreten Crystal'ın 2024 yılı gelirlerinin yüzde 38'i Kuzey Amerika'ya dayanıyordu. Vancouver merkezli kadın modası perakendecisi Aritzia'nın kurucusu Brian Hill'in net değeri de firmanın hisselerinin yüzde 20 oranında değer kaybetmesiyle 1 milyar doların altına düştü. Peki Trump piyasadaki çalkantıların ortasında nasıl ilerliyor? O kadar da kötü değil. Hissedarların, sosyal medya şirketi Truth Social'ın ana şirketi olan Trump Media & Technology Group Corp'un fiyatını yüzde 3 düşürmesiyle Başkan'ın net serveti 40 milyon dolar azalarak 4,6 milyar dolara geriledi.

İşte dünkü piyasa kapanışı itibariyle en çok kaybeden 10 milyarder:

10-Thomas Peterffy

Kaybı: 4.1 milyar dolar

9-Sergey Brin

Kaybı: 4.6 milyar dolar

8-Larry Page

Kaybı: 4.9 milyar dolar

7-Jensen Huang

Kaybı: 7.4 milyar dolar

5-Bernard Arnault

Kaybı: 8.6 milyar dolar

5-Elon Musk

Kaybı: 8.7 milyar dolar

4-Michael Dell

Kaybı: 9.4 milyar dolar

3-Larry Ellison

Kaybı: 9.9 milyar dolar

2-Jeff Bezos

Kaybı: 16 milyar dolar

1-Mark Zuckerberg

Kaybı: 17.9 milyar dolar

patronlardunyasi.com