Kültür ve Turizim Bakanlığı'ndan yeni hamle: Kaçırılan eserler yapay zeka ile bulunulacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaçırılan tarihi eserlerin tespitini hızlandırmak için yapay zekâ tabanlı bir yazılım geliştirdi. Bu yazılım, müzayede ve ilanları tarayarak iade sürecinde zaman kazandıracak.

Türkiye'den yurt dışına kaçırılan tarihi eserler farklı dillerde yayınlanan web sitelerindeki müzayede veya ilanlar aracılığı ile tespit edilmeye çalışılıyor. Ancak, bu süreç hem zahmetli hem de zaman aldığı için bakanlık yapay zekâ teknolojilerinden faydalanmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı düğmeye bastı. Bakanlık, personele tarama ve tespit görevlerinde yardımcı olacak ve böylece iade süreçlerinde zaman kazanılmasını sağlayacak bir yazılım çözümü (webcrawler) temin etti.
YENİ SİSTEM YOLDA
Bakanlığın faaliyet raporunda 'Yapay Zekâ Tabanlı Kültür Varlığı Tanılama Yazılımı Projesi' başlığı altında "Yazılımın günlük ihtiyaçları karşılayabilmesi için gerekli geliştirmeler yapılmaya devam edilmektedir. Bu aşamadan sonra, Türkiye'deki müzelerde yer alan eserlerin dijital envanteri (MUES) kullanılacak. Bir yapay zekâ modelinin eğitilmesi ve bu modeli kullanacak bir yazılımın geliştirilmesi, böylece başka eserlere yapay zekâ destekli bir yazılım ile tanılama yapılabilmesi hedeflenmektedir. Böylece kültür varlıklarını tanılayan uzmanları mesleki olarak destekleyecek bir sistem oluşturulacaktır" ifadelerine yer verildi.
13 BİN 282 ESER GERİ DÖNDÜ
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurt dışına kaçırılan tarihi eserleri bulabilmek ve iadesinin sağlanması için âdeta bir dedektif gibi iz sürerek, çok titiz çalışmalar yürütüyor. Eserlerin takibinde müzayedeler önemli rol oynuyor. Yapılan bu takipler sayesinde, 2002-2025 yılları arasında iadesi sağlanan toplam tarihi eser sayısı 13 bin 282'ye ulaştı.
patronlardunyasi.com