Koç Holding, Beko'nun 30 yıllık fabrikasını kapatıyor
Yılbaşı öncesinde alfabetik sıraya göre bin 387 kişinin işine son veren Beko Elektronik, İstanbul Beylikdüzü'ndeki 30 yılık fabrikasını kapatıyor.

Makine parkının bir kısmı Beko'nun Rusya'daki tesislerine gönderilmeye başlandığı, bir kısmının da fason televizyon üretimi yapan Özak Elektronik'e satılacağı öğrenildi.
Arçelik ve Beko'yu tek şirket altında birleştirme kararı alan Koç Holding, Beko Elektronik'in, İstanbul Beylikdüzü'ndeki 30 yıllık fabrikasını kapatıyor. "Bir Dünya Markası" sloganı ile hafızalara kazınan Beko Elektronik yılbaşından önce 3 bin 500 çalışanından bin 387'sini alfabetik sıraya göre konumuna bakmadan işten çıkardı. Edinilen bilgiye göre üretim hatlarının bir kısmı Beko'nun Rusya'daki tesislerine gönderilmeye başlandı. Hatların bir kısmı ise Beko'ya fason üretim yapan Özak Elektronik'e satılacak. Beko'nun televizyon üretiminin bir kısmını fason, bir kısmını da Rusya'daki tesislerde ürettireceği öğrenildi. Beko'daki operasyonun bu yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Arçelik ve Beko Elektronik yetkilileri ise birleşme sürecinin ardından yeniden yapılandırma çalışmalarının devam ettiğini ancak son gelişmeleri önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı yaparak açıklayacaklarını ifade ettiler.
Temelleri 60'lı yıllara dayanan ve o zamanki ismi Bekoteknik A.Ş olan kurum, 1976 yılında İstanbul Beylikdüzü'nde büyük bir üretim tesisi kurarak seri üretime geçmişti. 30 yıldır sayısız başarı elde eden, yılda 8 milyon televizyon, 500 bin adet LCD ve 100 bin adet plazma tv üretme kapasitesine ulaşan Beko fabrikası 2000'li yıllara gelindiğinde ise küresel rekabet firmayı zorlamaya başladı. Koç Grubu bu gelişmenin ardından Rusya'ya 90 milyon euro değerinde 'Beko Elektronik LLC Televizyon Üretim Tesisleri'mi açtı.
Beko'daki operasyon kasım ayında başladı. Arçelik ve Beko'nun birleştirilmesi kararından sonra kasım ayında 200 kişi işten çıkarılırken, aralık ayının son haftasında 1187 kişi alfebatik sıraya göre konumuna bakılmadan işten çıkarıldı. Fabrika içinden edinilen bilgiye göre çıkarmalar daha önce haber verilmeden, mavi gri ve beyaz yaka ayrımı yapılmadan ve alfabetik sıraya göre yapıldı. Çalışanlara yasa gereği tazminatları ödendi. Ayrıca çıkarmalar habersiz gerçekleştiği için herkese 4 maaşlık daha ödeme yapıldı. Beko Elektronik yöneticileri geri kalan çalışanlardan ise nerelerde oturduklarını talep ederek, bir çok çalışanına Gebze ve Çerkezköy'de bulunan tesislerde çalışma önerisi yaptı. Çalışanlara mart ayına kadar tercihlerini yapmaları istendi. Operasyonun bu yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Bazı hatlar Özak Elektronik'e satılacak
Beko Elektronik'ten elde edilen bilgiye göre kademe kademe boşaltılacak fabrika üretim tezgahlarının bir bölümü yıllardır Beko'ya fason üretim yapan Özak Elektronik firmasına satılacak. Beko'ya yaptıkları fason üretimde uzun vadede artışa gidileceğini belirten ve Beko'nun üretim tezgahlarını alacaklarını doğrulayan yetkililer, konunun detayları hakkında bilgi vermekten ise kaçınıyor. Özak Firması 1985 yılından bu yana elektronik ürünler ve televizyon üretimi gerçekleştiren bir firma. 1987 yılında ilk renkli televizyon üretimini gerçekleştirdi. Şirket son 3 yıldır Beko'ya fason üretim televizyon ve yan sanayi üretimi yapıyor. Günde 3 bin TV alıcısı üreten Şirketin ayrıca 500' ü aşkın çalışanı bulunuyor.
Arsa Büyükçekmece Belediyesi'ne ve TOKİ'ye satılabilir
Fabrikanın kapanacağı bilgileri 125 bin metrekareyi bulan arazinin nasıl değerlendirileceği sorusunu da akıllara getirdi. Beko fabrikasının bulunduğu alan Koç Grubun'a ait büyük bir arazinin ortasında yer alıyor. E-5 üzerindeki arazideki fabrikaya Beylikdüzü Migros Alışveriş Merkezi, Yapıkredi, Tofaş servis ve satış birimleri ile Koç Grubu'na ait şirketler de komşu. Boşaltılan fabrikanın bir bölümünün Migros Alışveriş Merkezi'nin deposu olarak kullanılacağı bildiriliyor. Bir başka bilgi ise Büyükçekmece Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) buraya toplu konut yapmak için talip olduğu öğrenildi.
Operasyonun Arçelik'e katkısı büyük olacak
Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, Beko'nun Rusya'daki tesislerinin açılışında yaptığı değerlendirmede Beko'da tüzel kişiliğin devam edeceğini açıklamıştı. Özdemir, birleşmenin sinyallerini verdiği 6 kasım 2006 tarihinde yaptığı değerlendirmede, "Her iki tarafta da aynı işi yapan adamlar var. Burada eğer 20 kişi varsa 10"a inmez ama hiç olmazsa 15'e iner. Henüz ne kadar etkisi olacağını hesaplamadık. Cironun doğal olarak artması lazım. Çünkü elektronik ürünler pazarı bildiğiniz gibi hızla büyüyor. Şöyle de bir trend var. Artık normal tüplü televizyonlar değil LCD ve plazma televizyonlar çok satıyor. Bunların cirosu çok fazla. Dolayısıyla kesinlikle artar. Şu anda Beko Elektronik zarar eden bir firma biliyorsunuz. Zaten bu sektör sıkıntılı gidiyor. Zarar çok kolay kapanmaz. Bu operasyonun Arçelik"e çok büyük katkısı olacak. Bu yıl 3.5 milyar euro ciro hedefimiz vardı. Bir kere en az bir milyar euro ciro artacak. 6 milyar euro ciro hedefimiz yükselecek." demişti.
Beko Elektronik'in tarihçesi
1966 Bekoteknik'in kuruluşu
1967 Radyo ve ticari dolap imalatı
1968 İlk televizyonun Kızılay (Ankara)'da teşhiri
1976 Beylikdüzü Mevkii'ne taşınma
1983 Kalite Çemberleri eğitimi ve uygulamanın başlatılması
1988 Yan sanayi denetim sisteminin kurulması
1989 ISO 9000 çalışmalarının başlatılması
1994 Yan Sanayi Planlı Geliştirme faaliyetlerinin başlatılması
1994 BS 7750 Belgesinin alınması (SGS Yarsley)
1996 TS EN ISO-14001 Belgesinin alınması
1996 yılına kadar Bekoteknik olan adını Beko Elektronik olarak değiştirmesi
1997 BS 7750 Belgesi'nin ISO-14001'e çevrilmesi (SGS Yarsley)
1997 Beko Elektronik Stratejik Yönetimi (BEST) Modeli
1999 ISO Çevre Büyük Ödülü'nün alınması
1999 TÜSİAD-KalDer Başarı Ödülü'nün alınması
2001 ISO 9001:2000 Sertifikası (SGS Yarsley)2001 TPM Mükemmellik Ödülü'nün alınması
2005 125.000 metrekarelik tesislerinde, televizyon, yazar kasa, uydu alıcı ve PC, müzik seti, DVD, video üretimi
Özak Elektronik
1985 yılında ilk siyah beyaz TV üretimi yapıldı.
1987 yılında renkli televizyon üretimine başladı.
1989 Ocak ayında Anonim Şirket oldu. 90 çalışanı ve 2400 metre kare fabrika alanına sahipti.
1991 yılında 5000 metre karelik bir fabrika binasına geçildi.Çalışan sayısı 150 oldu.
1992 yılında yazarkasa üretimine başlandı.
1996 yılında ÖZAK, 12 bin metre kare kapalı alanı ve 200 çalışanı ile kendi binasına taşındı.
2006 Bugün 500' ü aşkın çalışanı ile ISO 9001-2000 kalite belgesine sahip olan Özak günde 3000 TV alıcısı / Olimpia markalı Uydu Alıcıları ile her türlü elektronik devre imalatını modern tesislerinde sürdürmektedir.
Metin Can/Referans