İş dünyasında endişe: Yeni Pandemi’nin ayak sesleri mi geliyor?

İş dünyasında endişe: Yeni Pandemi’nin ayak sesleri mi geliyor?

Piyasadaki söylentilere cuma günü ABD Borsası’nın yaklaşık 1 trilyon dolarlık kaybı da eklenince, iş dünyası COVID19 Pandemisi'ndekine benzer ikinci bir kapanmayı konuşmaya başladı. The Economist’in 2025 tahminlerinde de yerini alan Yeni Pandemi’nin ayak sesleri mi geliyor? COVID19’un ABD tarafından fonlanan biyolojik bir silah olduğunu iddia eden Elon Musk haklı mı? Çünkü sonradan, salgında ölen emeklilerin ABD sosyal güvenlik sistemine 300 milyar dolar tasarruf getirdiği ortaya çıktı.

İş dünyasında endişe: Yeni Pandemi’nin ayak sesleri mi geliyor?
16px
24px
25.02.2025 11:13Güncelleme: 25.02.2025 11:20
ABONE OLgoogle

Feramuz ERDİN

Hazırlıksız yakalandıkları pandeminin yükünü sırtlanarak 2020 ve sonrasında ağır kayıplar veren özel sektör, bu kez, muhtemel bir kapanma dönemi için hazırlıklarını şimdiden yapmaya başladı.

GÖZDEN KAÇAN O OPERASYON

Covid 19 pandemisinin patlamasının hemen ardından dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nin öğretim görevlisi ve Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölüm Başkanı Dr. Charles Lieber, Wuhan Üniversitesi ile ortak olarak yürüttüğü çalışmalardan dolayı tutuklanmıştı. Çin Hükümeti ile irtibatlı şekilde Wuhan

Üniversitesinde biyolojik silahlar üzerinde çalıştığından “şüphelenilen” Lieber hakkında nedense sadece ABD fonlarını usulsüz şekilde kullanmaktan dava açılmıştı. Lieber ile haklarında dava açılan Çin vatandaşlarından Yanqing Ye yakalanamazken, bir diğeri, Zaosong Zheng Boston Logan Havalimanında 21 farklı biyolojik ürünü Çin’e kaçırmak üzereyken son anda yakalanmıştı.

ÇİN HAPŞIRINCA BİZE BİR HALLER OLUYOR

COVID19’un Çin’in Wuhan kentinden çıkarak tüm dünyayı esir almasının kötü hatıraları hala gündemimizdeki yerini korumaktadır. Kaybettiğimiz yakınlarımız, bozulan düzenimiz ve işlerimiz ile daha da ağırlaşan hayat şartları bizi doğal olarak daha ürkek hale getirmiştir. Bugünlerde yine Çin’de salgın olarak ortaya çıkan üst ve alt solunum yolu hastalıkları, influenza çeşitleri ile hayvandan insana bulaşan diğer virüs kaynaklı hastalıklar hem sağlığımız hem de ekonomik durumumuz hakkında yeni endişeleri beraberinde getirmektedir.

TRUMP’IN COVID’E BAKIŞI

Kendisi ABD Başkanı iken patlayan Covid krizinin belki de koltuğundan ettiği Donald Trump, ikinci kez Başkan seçildikten sonra Covid uygulamalarına karşı farklı bir tavır geliştirdi. Öncelikle okullardaki aşı uygulamalarının zorunlu olması uygulamasını iptal eden Trump, ABD vatandaşlarına ücretsiz dağıtılan Covid testlerinin sona erdirilmesi planını ise son anda uygulamaktan vazgeçti.

ABD Verimlilik Biriminden sorumlu Elon Musk da geçen hafta, bir süre önce bizzat kendisi tarafından çalışanlarının işine son verilen ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) "milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Covid-19 salgını gibi biyolojik silah araştırmalarına finansman sağladığını" öne sürmüştü.

ÖLEN EMEKLİLERİN MAAŞI “TASARRUF” SAYILDI

Wuhan Üniversitesi’nin biyolojik çalışmalar yapılan laboratuvarına çok yakın olan bir pazarda satılan yabani hayvanlardan insana bulaştığı açıklanan Covid, önce Çin daha sonra da dünyayı kasıp kavurmuştu. Milyonlarca insanın hastanelik olduğu süreçte yüzbinlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Hastalığın yayılmasını engellemek üzere bir tedbir olarak ortaya konan “kapanma” kararı, insanların evlere kapanması ve işyerlerinin hizmet verememesi ile sonuçlanmıştı. Dünya ekonomisi hızla bozulmuştu. Dünya genelinde özellikle yaşlı nüfusun hayatını kaybetmesine neden olan salgın hastalık esnasında Türkiye dünya pratiğinden ayrılarak yaşlıları korumayı önceliklendirmişti. O dönemde bazı ülkelerin, emeklilik sisteminde bir rahatlamaya yol açan bu ölümleri fazla önemsemediği iddiası ortaya atılmıştı. Daha sonra ABD’de National Bureau of Economic Research adlı bir kuruluş tarafından yapılan bir araştırmada, sadece ABD’nin bu dönemde yaşanan “fazladan” emekli ölümleri ile emekli maaşları ve sağlık giderleri alanında 300 milyar dolardan fazla “tasarruf” ettiği ortaya çıkmıştı.

KRİZ PLANLARI RAFTAN İNDİ

COVID19 kriziyle yaralı, kırılgan ve ürkek hale gelen küresel piyasalar yanında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin gözü ve kulağı bir süredir uzak doğuda yaşanan epidemi, yani yerel hastalık salgınlarındadır. Küresel bir pandeminin patlak vermesi halinde bunun ekonomiye vereceği zararlar şimdiden hesaplanmaya başlanmıştır.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde