İngiltere, 2020 yılında Oyak ve Cengiz Holding’in de talip olmasına rağmen Çinliler’e satılan British Steel’in nasıl battığını tartışıyor
Bir zamanlar 300 bin kişinin çalıştığı İngiltere’nin en büyük çelik üreticisi British Steel 2020 yılında satışa çıkınca Oyak ve Cengiz Holding de talip oldu ancak şirketi Çinli Jingye aldı. Bu anlaşmanın ardından British Steel için işler çok da iyi gitmedi, şirket fırın kapatma kararı aldı. 2 bin 700 kişiyi işinden edecek karar İngiltere’de büyük tartışmalara neden oldu. Çinli şirketin, British Steel’e fon sağlamak yerine borç para vermesi ve bu borcun faizini tahsil ettiği ortaya çıktı.

British Steel bir zamanlar Avrupa’nın en büyük çelik üreticisiydi. İngiliz ekonomisinin gurur kaynağı şirkette yaklaşık 300 bin kişi istihdam ediliyordu. Ancak 2020 yılında şirket zor duruma düştü, satışa çıkartıldı. Türkiye’den Ereğli Demir Çelik’in sahibi olan Oyak ile Cengiz Holding de British Steel’e talip oldu ancak Çinli Jingye grubu ipi göğüsledi.
TÜRKİYE’DE DEV ANLAŞMA İMZALAMIŞTI
2023’ün Temmuz’unda Türkiye ile İngiltere arasında çok önemli bir anlaşma imzalandı. İngiliz hükümeti, Mersin’i Adana, Osmaniye ve Gaziantep’e bağlayacak yüksek hızlı elektrikli demiryolu inşaatı için 680 milyon sterlin’lik finanslan sağladı. Ancak anlaşmadaki detay, İngiliz ihracatçıların projede tedarikçi olarak yer almalarını şart koşuyordu. Bu gelişmenin ardından demiryolu projesinin ray imalatları British Steel firmasına verildi. Anlaşmayı şirket yetkilileri duyurdu.
SON DUYURU: FIRINI KAPATIYORUZ
Ancak British Steel’in içine düştüğü darboğazdan İngiliz hükümetinin bu desteği de kurtaramadı. Şirket geçtiğimiz günlerde, üretim yaptığı en büyük fırını kapatacağını duyurdu. Bu yaklaşık 2700 kişinin işsiz kalması demekti.
Karar İngiltere kamuoyunda adeta şok etkisi yarattı.
BORÇ VERİP FAZİNİ ALMIŞLAR
British Steel’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2023 bilançosu ise büyük tartışmalara neden oldu. Rakamlara göre, Çinli Jingye British Steel’e fon sağlamamış kredi vermişti. 2020 ile 2023 yılları arasında Çinli sahiplerine 76.5 milyon sterlin borç faizi ödemesi yapan British Steel, 2023’te ise 231.2 milyon sterlin zarar etmiş ve sahiplerine faiz ödemesi yapamamıştı.
British Steel’in Jingye ve bağlantılı şirketlerine olan borcu 2020’de 143 milyon sterlik, 2021’de 364 milyon sterlin, 2022’de 630 milyon sterlin, 2023’te ise 735.7 milyon sterlin olarak görünüyordu.
DOĞRU AÇIKLAMA YAPSINLAR
Açıklanan son kayıtlar İngiltere’de büyük tartışma çıkarttı. İngiliz kamu hesapları komitesi başkan yardımcısı olan İşçi Partisi Milletvekili Clive Betts, "Jingye para yatırmak yerine borç verdiyse, kullandıkları açıklamalar konusunda çok daha dikkatli olmalılar. Borç verip faiz aldıysanız, bunun sadece bir sübvansiyon olmadığı açık” açıklaması yaptı.
patronlardunyasi.com