İlk 9 ayda 40 bin göçmen yakalandı: 40 göçmen hayatını kaybetti

İlk 9 ayda 40 bin göçmen yakalandı: 40 göçmen hayatını kaybetti

İlk 9 ayda bin 463 düzensiz göç olayı yaşandı. Yapılan operasyonlarda 323 insan kaçakçısı ve 40 bin 587 göçmen yakalandı.

İlk 9 ayda 40 bin göçmen yakalandı: 40 göçmen hayatını kaybetti
16px
24px
01.10.2024 11:49Güncelleme: 01.10.2024 12:01
ABONE OLgoogle

Kenan GÜRBÜZ

Sahil Güvenlik Komutanlığı internet sitesinde yer alan verilere göre, 2024 yılının ilk 9 ayında yasadışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalışan 40 göçmen yaşamını yitirdi. İlk 9 ayda 1.463 insan düzensiz göç olayı yaşandı. Yapılan operasyonlarda 323 insan kaçakçısı yakalandı. Yurt dışına çıkmaya çalışan 40.587 göçmen ise yakalanarak ekiplerce Göç İdaresi yetkililerine teslim edildi.

OPERASYONLARDA BAŞARI ARTTI

Sahil Güvenlik Komutanlığı internet sitesinde yer alan verilere göre, 2023 yılının aynı döneminde 1.188 düzensiz göç olayı yaşanmış. Yurt dışına çıkmaya çalışan 34.047 göçmen yakalanmış. 12 göçmen ise yaşamını yitirmiş. 2023 yılında 115 insan kaçakçısı yakalanırken, 2024 yılındaki başarılı operasyonlarla bu sayı 323’e yükselmiş.

YILIN EN ÇOK KONUŞULAN OPERASYONU MARMARİS’TE YAPILDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin polis ve jandarma ekipleri ile 2024 yılının ilk 9 ayında yaptığı müşterek operasyonlarda ise 267 düzensiz göç olayında 5.409 göçmen ile 218 insan kaçakçısı yakalandı.

2024 yılının en çok konuşulan operasyonu ise Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapılmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, FETÖ üyeliği nedeniyle görevden ihraç edilen hakimler ve emniyet personelinin, Muğla’dan yasadışı yollarla lüks bir tekne ile yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandığını duyurmuştu. Bakan Ali Yerlikaya, FETÖ’ye yönelik operasyonların kararlılıkla devam edeceğini vurgulamıştı.

Muğla Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce düzenlenen "Kıskaç-28" operasyonu, kamudan ihraç edilen ve yargı süreçleri devam eden şüphelilerin "W.B." isimli tekneyle yasadışı yollarla yurt dışına kaçmaya çalıştıklarının tespit edilmesi üzerine başlatılmış ve Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı ile koordineli şekilde yürütülen operasyon sonucunda, Muğla’nın Marmaris ilçesi Kadırga Koyu açıklarında uluslararası sulara yönelen tekne durdurulmuştu.

Operasyon sırasında tekne içerisinde, örgütün kripto haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu belirlenen ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ihraç edilen O.S., S.A., B.Ö., E.Z. ve B.Z. isimli hakimler, Ü.B. ve K.B. isimli emniyet personelleri, M.A., M.Y.E., M.G. ve S.N.B. isimli sivil şahıslar ile M.Ü., D.Ç.O., E.T. ve J.T.B. isimli tekne mürettebatı yakalanarak Muğla KOM Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmişti.

YARGI SÜRECİ VE SONUÇLAR

Bakan Ali Yerlikaya, yakalanan şüphelilerin adli makamlara teslim edildiğini belirterek, yargı sürecinin ardından 9 şüpheli şahsın "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan, 4 tekne mürettebatının ise "Göçmen Kaçakçılığı" suçundan olmak üzere toplam 13 kişinin tutuklandığını, 2 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıklamıştı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, başarılı operasyonu gerçekleştiren Sahil Güvenlik ve polis ekiplerini tebrik ederek, "FETÖ’ye yönelik operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek" mesajını verdi. Bakan Ali Yerlikaya, milletin duasının güvenlik güçleriyle olduğunu ve FETÖ ile mücadelede asla geri adım atılmayacağını vurgulamıştı.

YÜZEREK YUNANİSTAN’A GİTMEYE ÇALIŞIYORDU

Muğla Bodrum ilçesi açıklarında yasadışı yollarla yüzerek Yunanistan’ın Kos (İstanköy) adasına geçmeye çalışan kaçak göçmen, Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandı. Bodrum açıklarında görevli Sahil Güvenlik Botu tarafından bir düzensiz göçmenin yüzerek Yunanistan'a geçmeye çalıştığı tespit edildi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde