Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik ve düzenlemeler, evcil hayvanlar ve sahipleri için köklü değişiklikler içeriyor

Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik ve düzenlemeler, evcil hayvanlar ve sahipleri için köklü değişiklikler içeriyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklik ile getirilen düzenlemeleri içeren yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğe göre sorun yaratan sokak hayvanları ile ilgili karar mercii olarak belediyeler görevlendirildi, özel sermayeli hayvan barınaklarının önü açıldı, barınaklara standartlar getirildi, hayvanını terk eden ya da bir yılda üç kez hayvanını kaybedenlere 3 yıl hayvan sahiplenememe cezası uygulaması getirildi.

Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik ve düzenlemeler, evcil hayvanlar ve sahipleri için köklü değişiklikler içeriyor
16px
24px
13.12.2024 10:21Güncelleme: 13.12.2024 10:44
ABONE OLgoogle

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören 7527 Sayılı “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen düzenlemeleri içeren ve hayvan refahı gözetilerek hayata geçirilecek uygulamaları detaylandıran uygulama yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Peki yeni yönetmelik neleri içeriyor?

İşte madde madde yönetmelikte yer alan düzenlemeler:

-Sahiplenilebilecek hayvan tanımı yapılarak toplanan hayvanlardan hangilerinin rehabilite edilerek sahiplendirilmek üzere hayvan bakımevi/doğal yaşam alanlarında tutulabileceği açıklığa kavuşturuldu.

SORUN YARATAN SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ KARAR MERCİİ OLARAK BELEDİYELER GÖREVLENDİRİLDİ

-Sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına dair kararı alacak yetkili merci olarak belediye meclisleri görevlendirildi.

-“Yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” metodu kapsamında; belediyelerce yakalanarak rehabilite edilen hayvanların hayvan refahı ilkeleri gözetilerek barındırılacağı “doğal yaşam alanları” tanımlanarak hayvan bakımevleri ile birlikte özellikleri belirlendi.

ÖZEL HAYVAN BARINAKLARININ ÖNÜ AÇILDI, BARINAKLARA STANDARTLAR GETİRİLDİ

-Bakanlıktan izin alınmak suretiyle gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince kurulacak ve hayvanların sahiplenerek barındırılacağı “özel hayvan yaşamevleri” tanımlanarak özellikleri belirlendi.

-Hayvan bakımevi, doğal yaşam alanı ve özel hayvan yaşamevlerinde, başta hayvanların tutulacakları alanların büyüklükleri olmak üzere (6 aylıktan küçük hayvanlar ile küçük ırklar için 8 metrekare , büyük ırk hayvanlar için 10 metrekare) refah şartları ve diğer fiziksel şartlar hüküm altına alındı.

HAYVANINA BAKAMAYAN BARINAĞA BIRAKACAK, BARINAK BİR BAŞKASINA SAHİPLENDİRECEK

-Herhangi bir nedenle sahiplendiği hayvana bakamayacak olan vatandaşlar için çözüm getirildi. Bu hayvanları sokağa bırakmak yerine bakım şartları yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara bırakmalarının önünün açıldı. Bu minvalde, yasal düzenleme ile yerel yönetimlere bakımevlerinin sağlıklı koşullarda hizmet vermesi için bütçe ayırmaları konusunda da zorunluluk getirilmiş oldu. Dolayısıyla yönetmelik, hem hayvanların hayvanseverler ile sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri, bunun mümkün olmadığı durumlarda da bakımevlerinde sağlıklı şartlarda tutularak tekrar sahiplendirilmelerini öngörüldü.

-Hayvan sahiplerinin; hayvanlarını dijital yöntemlerle kayıt altına aldırması, hayvanlarına uygun bakım besleme şartlarını sağlaması, il hayvanları koruma kurullarının alacakları kararlara uyması ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri doğrultusunda hayvan sahiplenmeleri öngörüldü. 

HAYVAN SAHİPLERİ, İNSANLARA VE ÇEVREYE VERECEKLERİ ZARARLARI TAZMİN ETMEKLE YÜKÜMLÜ OLACAK

-Hayvan sahipleri, hayvanlarının insanlara, diğer canlılara ve çevreye olası zararlarını önlemek ve gerekli tedbirler almalarına rağmen gerçekleşen zararları tazmin etmekle yükümlü tutuldu.

-Kat Mülkiyeti Kanununa tabi meskenlerde, bahse konu kanun doğrultusunda oluşturulan yönetim planlarında meskende hayvan beslenmesine izin verilmesi halinde kişilerin hayvan sahiplenmelerini sağlayan düzenlemeler yapıldı.

HAYVANINI TERK EDENLER 3 YIL HAYVAN SAHİPLENEMEYECEK

-Hayvanını terk edenler ve bir yıl içinde birden fazla kez kaybedenler 3 yıl hayvan sahiplenemeyecek

-Kişiler, hayvan bakımevlerinden il hayvanları koruma kurullarının belirlediği sayıda hayvan sahiplenebilecek. Sahiplendiği hayvanı terk ettiği gerekçesiyle idari yaptırım uygulananlar, aynı takvim yılı içerisinde birden fazla hayvanını kaybedenler ile hayvanını aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez kaybedenler 3 yıl süreyle hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenemeyecekler.

GÖREV YEREL YÖNETİMLERE VERİLDİ

-Sahipsiz hayvanlar ile ilgili işlemlerde, “yerel yönetim” kavramına açıklık getirilerek il özel idareleri, büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri, diğer ilçe ve belde belediyelerinin görevli olduğu belirtildi.

-Yerel yönetimler sahipsiz köpekleri toplamakla, bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara Kanunun 13’üncü maddesi hükümlerini uygulamakla; sahiplendirmeye uygun hayvanların sahiplendirme işlemlerini yapmakla görevlendirildi.

ÖNCELİK BARINAKLARA VERİLECEK

-Ağustos ayında yapılan kanuni değişiklikle nüfusu 25 binin üstünde olan yerel yönetimler, bütçelerinin binde 5’ini, büyükşehirler ise binde 3’ünü sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonuna ayırmakla yükümlü tutulmuştu. Yönetmelikle ise, yerel yönetimler, hayvan bakımevinin ve doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin ildeki sahipsiz köpek sayısına kıyasla yeterli olduğuna il hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar, kanun kapsamında ayırmak zorunda oldukları mali kaynağın asgari yüzde 50’sini hayvan bakımevi ile doğal yaşam alanı yapımına veya mevcutlarının kapasitesini arttırmaya harcamakla yükümlü tutuldu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde